aku suka...

in , , , by Alia Farhan, 2:54 AM
aku suka....
kalau brang2 perabot kat rumah aku..kaler puteh muteh...
tp sampai la pun xdak rumah lagi...
tgh kumpul sket2 dlu all the puteh pnya ni
slow2 kayuh alia...


bestnya kalau ada shuz closet mcm ni!






pendek kata puteh tu nmpk suci kan?!
n penting skali mcm aku ni ala2 innocent....

aku nak....

in , by Alia Farhan, 10:58 PM
tetiba....aku rsa nk sambung belajaq....
ermmmm....
tapi part time je lah...
kang gatai2 p sambung master..kuaq xdak gheja..mampoih aku....

pic credit to www.unikl.edu.my

Ckp psai engineering…aku pun xtau mcm mna aku leh terjebak nak amek engineering ni…

Huahua…..bajet la mcm pandai sgt…yg aku tau dulu masa aku pas SPM tu aku mcm minat ngn Chemistry…dat time baru rasa mcm minat…baru rasa pas SPM ok?mcm banggang kan pas SPM baru aku sedar aku jatuh cinta ngn Chemistry…walhal masa nk amek SPM tu haram tak stadi pun Chemistry…stadi gitu2 ja…nama ja dak SBP/sekolah sains….tp subject2 yg dpt A nya smua subject teras…wakluuuu…mcm budak sekolah harian besa ja…almaklumlah..dok SBP pun bila prep aku p lena…asai cikgu meeting ja…tutup buku terus lena…mcm tu lah dak2 SBP kalau baloq mcm aku ni…hahaha…kalau hat rajen tu mmg la rajen…tp tahap kesedaran aku masa form 4 form 5 sgt la nipis..stai p class xmau stadi…pastu cikgu Chemistry aku plak cuti bersalin punya la aku syok x hingat…end up result mcm harem j ja….

Then tetiba plak pas SPM aku terjatuh cinta ngan Chemistry…bajet nk amek pharmacy la kt UiTM….tp tgk2 borang UPU aku xdak dlm list..dat moment mcm oh ranap nya harapan aku…smpai la satu hari tu arwah abah aku balik dari opis and suggest kat aku masuk BMI(British Malaysian Institute), sebab arwah abah kan kerja ngn JABATAN TENAGA KERJA/BURUH…so he said graduate dari BMI ni mcm pisang goring panas..senang dapat reja…TAPI!!!....tapi tgk2 kat BMI tu ada electric&electronic…I was like wut d heck…aku tak minat letrik….msa blajaq fizik tu ada letrik skit tu pun aku jem gila…yg aku ngat2 lupa get logic and xlogic…hahaha..ada lgi ka menda ni dlm syllabus?

pastu aku habaq la kt abah aku…abah acik xmau la letrik…acik xminat..acik minat nk amek pharmacy…sakit pala gila abah n mama dat moment..aku tau…tu la padan muka…time SPM xmau stadi..baloq sgt…bajet pandai sangat org nak amek aku sgt2 masuk U depa…wakaka…pastu abah cakap kat aku..kalau da minat Chemistry tu why not masuk UniKL ni…amek chemical engineering….kira sama la ngn BMI tu..bwah UniKL jugak….tp dis one Faculty of Chemical Engineering(FCET)..nama MICET dlu2 ya adik2 jr ku kalau nk tau…kira aku pun mcm pasrah ja lah…masuk la…kira aku second batch kat tempat ni..tempat padang jarak padang terkukur….kalah SAINA lg…

sampai adik aku pun sound aku…acik..hg slalu kena p belajaq tempat2 ulu kan…

kojaqqq tak….

Dulu atas pokok(sebab sekolah aku Sekolah Sains Pokok Sena) lani celah bukit ..dlm utan sawit….syabas2…

Pastu start la kehidupan aku sebagai seorang student Chemical Engineering nya…pastu kat sana tak leh blah aku jdi rajin gila kot…stadi ja first sem….kira subject chemistry bgi aku celah gigi ja…n rasa menyesai tu harus ada lah dlm diri aku sbb masa SPM tak mau stadi..walhal senang gila ja kot chemistry SPM tu dek non….matematik xyah ckp la…kalau la aku stadi add math tu betoi2..aku rsa la ni aku tak tau aku jadi apa dah….sem one dpt pointer mencanak2..dean list syalll…

Mai second sem jatuh menjunam ke 3pointer sumthing..pastu sem 3 bgun kembali….kira pointer utk last diploma kira nya cun la walau x dean list…at least merasa la sekali….apa pun Alhamdulillah lepas ja aku practical(practical ni masa sem 6)…bln 6 mcm tu aku dapat 2 offer untuk aku keja..satu kt Pharmaniaga…satu lagi kat Sumitomo…so aku pilih Sumitomo sbb kat Penang…

Aku decide nak keja ni sbb time tu kat MICET x offer lagi course utk Bachelor in Chemical Engineering…so sbb tu aku amek keputusan untuk keja sethun and cari pengalaman…

Apapun aku nak bgtau korang2 smua ni…sebenaqnya result masa SPM tu bgi aku penting tum mg lah penting…tapi…kadang2 aku tengok membe2 aku time2 sekolah yg mcm dpt result SPM lgi ok dari aku..bila masuk matrik..terus jadi jahanam n amek course ntah apa2…so bgi aku…jgan pandang rendah kat org yg amek diploma and then baru amek degree…u ols tak tau..sebenaqnya kami ni lagi byak belajaq dari korg yg straight away amek degree….

and one more thing…jgn under estimate IPTS...just because we’r private(tp hakikatnya UniKL ni bwah Universiti Teknikal Mara-means dat UniKL ni MARA yang pnya..kira kami ni anak emas MARA la jugak)..korang tak tau mcm mna azab nya penilaian MQA tu untuk kitaorang lepas…sbb yang mai nilai tu smuanya lectrurers dr IPTA yg kadang2 xleh terima hakikat yg UniKL ni gila gempak dgan lab nya…mmg kitaorang ni totally hands on pnya orang la…kalau nak kata psai level…da diiktiraf kot yg UniKL ni standing dah dgn USM,UTM smua tu…da ada kat Tier 5 kan…and Alhamdulillah aku sendri pas practical bulan 11 tahun lepas,and tgah bulan 12 da kena start keja kt Ibiden ni…

~~aku rasa aku kena sruh UniKL kasik aku konvo pnya fees n robe pnya fees free sbb aku dok promote UniKL ni…

Apa pun…I’m proud to be one of UniKL’s student…

Dear frens,jmpa nanti time konvo!

mengugat iman

in , by Alia Farhan, 10:23 PM
ok..
posa2 ni jum test iman kita....
hampa tgk la gmbaq2 kt bawah ni...
kalau rsa nk pang aku ni mai cri kt Ibiden ni....
13hrs aku available kt sni..
wohoooo...

nyummmm2...

yummy salmon sushi @sakae sushi!

dinner i made for myself few weeks ago~~

greatest GCB!

jeng jeng jeng

in , by Alia Farhan, 9:53 PM
heppy kan bunyi aku kt entri tu...
mau tak heppy..jurulatih ksygan da smpai...
so leh la aku beraya dgn nya dsamping familia n tunang tersayang...

tp kan aku jdi x berapa nk heppy bila ank2 buah aku xleh nk beraya...
aku hrap2 sgt depa akan shutdown plant for 3 days...
boleh la kami2 yg lemau n lemah ni beraya dgn heppy...
kalau xmau shutdown pun pnya psai hampa lah...
kami nk raya jugak!
setakat bg insentif rm200 for two days for 12 hrs shift is not worth it rite?!
ahhhh...benci lah....
i was like...sorry guys...there's nothin i can do bout dis matter...
just pray...hopefully bila smua production members xmau mai keja..diorg akan setuju shutdown~~
(sambil dok tadah2 tgan aku ni)
eventho aku ni normal....cuti 3 hri..boleh amek cuti isnin n jumaat tu...
but stil aku rsa tak sedap hati la kan...
tak gamak plak doo..aku sedap2 raya...diorg mati2 bkerja....
A BIG NO NO..OK!
aku rsa semak perut sgt!

apapun....layan la gmbaq2 ni dulu yaaa.....



nasib la jurulatih ksyangan da ada..so bila aku tension ngn keja..aku tgk dia..aku senyum la..ohh ni hasil titik peluh aku kerja selama ni...
hahaha...waklu kan!

DA SAMPAI

in , by Alia Farhan, 11:09 PM
heee

tersenyum kegumbiraan aku....
bila jurulatih yg diidam2 kan smpai smlm kt umah fiza...
umah fiza la tmpt kalau aku order brg2 on9 ni
xpa...
pendek kata...nnt aku blik umah...
snap gmbaq2 lawa2...
esok aku upload kt cni..jeng2...
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS