Showing posts with label recipe
Masa awal2 beli Nu Mee hari tu risau gak takut tak sedap. Sebab ada yg cakap tak sedap. Tali disebabkan time tu pi beli barang kt Jusco cuma ada Si Nu Mee ni ja. Maka xpayah la nak memilih sangat kan.

Hari tu dah buat mee kari. Alhamdulillah sedap ja. Kali ni buat mee goreng pulak. Nak cuba sedap ke idak Nu Mee ni bila digoreng kan.


Mee Kari Nu Mee. Sedap wei


Xpa meh la kita cuba kan. Aku ni tak berapa gemar sangat makan mee dekat sebarang tempat sebab kadang2 tu rasa kapoq dekat mee tu terlampau kuat n i kenot.

And kalau kat rumah mak aku pun dulu2 sebelum tak kawen lagi.. Bab2 goreng mee ni kerja kakak aku.. Aku pandai goreng kueytiaw ja dari dulu. Kahkah. Nak makan mee goreng.. Memang kakak aku la in charge. Tapi dah lama2 tu duk tengok dja masak. So lama2 tahap pro aku masak mee goreng meningkat. Cuma sampai sekarang aku xkan makan mee sup. Mee kuah ka mee bandung ka mee udang ka makan.. Cuma kalau mee sup kosong tu.. Memang aku tak reti makan.. Risau rasa kapoq tu kuat๐Ÿ˜…

Hari ni rekod la.. Pagi menu lain.. Tengah hari menu lain... Malam menu lain. Untuk pagi buat mee goreng Nu Mee ja. Lunch Ayam Goreng Berlado n dinner nasi goreng.

Heeeiii penat nya keja masuk dapoq ja. Steam Mop lantai lepas masak sebab rimas bila asyik masuk dapoq ja ada satu perasaan rimas dengan lantai dapoq. Hahhahahah

So mari lah kita tengok cara aku buat Mee Goreng Nu Mee ni.

Bahan-bahan

Bawang besar
Bawang putih diketuk
2 sudu cili kisar
Sos tiram*agak2
Sos cili* agak2
Kicap pekat manis* agak2
2 3 titis Minyak bijan
Ayam /udang /daging /sotong(ikut suka hampa)
Kubis
Tomato dibelah kecik2
Pak choy /sawi
Garam*
Gula*
Meggi cukup rasa*

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih. Then masukkan cili paste. Kacau-kacau then masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan minyak bijan.
2. Lepas tu masukkan ayam(ikut suka nak masuk umpan apa pun), kacau-kacau then masukkan sedikit air. Kuah kena pekat n likat ya. Kalau rasa kurang pekat and likat, tambah lagi sos cili, dan kicap. Adjust dekat sini.
3. Bila kuah dah likat and ayam pun dah masak, masukkan Nu Mee ke dalam kuah tadi. Kacau2-kacau sampai sekata.
4. Then masukkan sayur-sayur semua tu. Kalau nampak kuah tak bersalut ke Nu Mee, tambah skit air and tambahkan sos cili. Kacau sampai semua bahagian Nu Mee bersalut dengan kuah.
5. Time ni rasa skit, kalau rasa semua da ok boleh tutup api dah. Kalau ada yang kurang boleh tambahkan garam, meggi cukup rasa atau gula.


Da siap. Boleh tangkap gambaq dah... 
Kahkahhhh 
Aku memang suka letak sayoq hujung2 sebab nak sayoq tu tak benyek2 orang kedah kata. Ada orang suka masukkan awai2. Ikut preference masing2. Aku sejenis suka sayoq ni masak sat2 ja. 


Pendek kata lepas ni aku akan bertukaq ke Nu Mee sebab Nu Mee ni mee dia bebas dari acid boric and process pembuatan dia pun lebih terjamin. So why not replace to Nu Mee kan. 




Disebabkan terkejut menengok harga yang diiklankan di market place, jenahak RM50/kg, nyok-nyok RM40/kg, siakap RM30/kg. Maka marilah kita duduk diam dan perabih la ikan temenung yang dioder hari tu. 

Memang temenung betul aku tengok harga ikan-ikan ni. Aku bukan duk kat padang pasiaq ok. Aku duduk kat dalam pulau ya. Masa duduk kat Juru dulu pun beli ikan jenahak dengan kedai aceh pun baru RM26/kg.. Tu beli yang isi2 ja tau.. Bukan sekoq pun. Ahhh nangiss la ikan favourite dalam peti ice ada skit-skit ja lagiiii. Dah macam harta karun tauuuu. 

So moh lerr kita buat ikan temenung masak asam. Sedap pun sedap kan. Dalam keadaan macam ni takleh nak memilih. Makan ja ikan apa yang ada. Lagi murah lagi bagus. ๐Ÿ˜…

Ni da ada stock ikan temenung tambah lagi buat stock ikan masin /kering. Hari tu buat 5 ekoq ja. Semalam da goreng 2 ekoq. Tinggal la 3 ekoq ja lagi. So kita topup la buat untuk nak sambut puasa lagi kan. 

Ikan temenung masin buat masak asam pun sedap tauuu hampa. Tapi kalu ni buat ikan temenung frozen tu dulu la masak asam. Sedao gilos noks. 

Bahan-bahan:

6 ekor  ikan temenung /pelaling /kembung
Bawang besar
Bawang putih
Cabai melaka
Cabai besaq
Garam
Kunyit
Air asam jawa
Gula

Cara:

1. Goreng ikan temenung dengan garam kunyit. Angkat dan toskan minyak.
2. Dalam belanga yang sama(kurangkan & simpan minyak lebihan) , tumis kan sedikit bawang besar and bawang putih.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan garam dan gula, balance kan rasa masam dan manis.
5. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukkan bawang besar dan bawang putih.
6. Tutup api. Dah siap!


Gambar dalam belanga ja ada. Dalam pinggan takda. Sebab tak sempat tangkap dah kena serbu dah dengan pirahna-pirahna dekat dalam rumah ni. 

Dari 6 ekoq tinggai 2 ekoq ja. Malam ni pandai2 la nak idup. Goreng teloq ka lepas dalam kuah masak asam ni ka. Jiran aku Yaya kata sedap. Nanti boleh try. Boleh masuk dalam  list masakan bajet MCO. 



Apooo farfalle tu? Farfalle tu sejenis pasta la mai dari Italia sana nun..sebenaqnya ada banyaj gila jenis2 pasta yang ada. Cuma dekat Malaysia ni tak semua la ada kan... 

Mari mengenal jenis2 pasta ya anak2. 
Ada yang rare aku pernah makan masa dekat E&O Hotel masa duk pi bukak posa kat sana. 


Pic credit to Google

Ya2.. Bertenang semua. Banyak kan. 




Pic credit to Google

Kali ni aku nak cerita yang pasta spesis comel macam bow ni... Ni nama dia farfalle. Comel kan. Aku ni sebab terjumpa dekar Tesco ja. 


Nin dia haa. 

Aku merupakan salah seorang penggemar produk-produk dari Tesco sebab barang2 Tesco bagi aku best2 and not bad at all ok. 
Nanti aku buat entry lain untum cerita pasal barang-barang Tesco yang aku suka ok. 

Okla.. Puas gak aku mengoogle nak masak apa menda alah ni. Risau la jugak kan takut tak reti buat nanti x sedap. Mampuss aku. 
Aku suka tengok ig kak min : Salam3benua ni. Aku follow dia dari masa dia duk di Perth lagi sampai la lani dia ikut laki dia pi duk London. Kak min is a Malaysian married to New Zealander and now staying in London. So dari dia la aku ter inspired nak buat farfalle bagai ni. And aku suka tengok Kak Min ni punya stail yang suka macam aku simpan left over and make it as dish again in the next few days. 

So jom lah aku bagitau barang2 apa yang diperlukan and cara-cara nak buat dia ya. 

Bahan-bahan :

Farfallle 
Prego Carbonara Sauce
Cheese
Salmon chunks
Spring onion 
Salt
Maggi Cukup Rasa /kiub ayam
Garlic crush
Onion (potong dadu) 
Full cream milk 


Cara-caranya:

1. Rebus Farfalle sampai masak lebih kurang 12 minit. Jangan lupa letak minyak n garam skit masa rebus tu. Dah masak tosskan. 
2. Dalam pan, masukkan sedikit minyak and grill/fry salmon chunks korang sampai agak garing skit. Dah garing angkat and put aside. 
3. Guna minyak yang sama masa fry/gril salmon tu.. Korang tumiskan garlic and onion korang tu. 
4. Dah naik bau masukkan sos carbonara korang dalam 3 sudu besar,then tambah air. 
5. Boleh tambah cheese, full cream milk. Time ni adjust kepekatan macam mana hampa nak. Then season dengan garam, maggi cukup rasa/kiub ayam. 
6. Then masukkan farfalle yang da ditosskan tadi. Jangan lupa masukkan salmon and daun bawang ya. 
7. Kacau-kacau dah boleh tutup api. dah siap dah. 


Nyums2... Sedap uiii

8. Boleh angkat dan masukkan dalam mangkuk besar untuk bagi gamily hampa makan. 



Mak aih.. Pastu tabur skit lagi daun bawang dekat atas dia. Mak aihhh padu lahhhh. 
Kenyang makan skit pun. Ingatkan dapat habiskan satu bekas ni 4 beranak kami. Sekali tak. So aku simpan la leftover ni dalam peti sejuk bahagian chiller. Malam ni supper husband aku lapaq.. Dia bawak kluar panaskan and tambah isi burger ayam Ramly sebab saja nak bagi ada umpan banyak skit. Sedap jugak guys guna isi burger ayam ka beef ka. 


Lepas ni boleh la try masak lain pulak guna farfalle ni. Teruja anak2 aku makan ni sebab bentuk macam bow /ribbon kan. Nanti cari2 dulu recipe2 mat salleh yang mana sesuai dengan tekak melayu kita ni kan. 

So hampa kalau pi shopping kt Tesco lpas MCO ni boleh la beli pasta farfalle ni tau. Beat tengok muka anak2 teruja kata ya ka ni pasta.. Mama tipuuuu ehhhh.... 

Ehhh kita pulak tipuuu๐Ÿ™„๐Ÿ™„๐Ÿ™„


Sebut ja masam lemak cili padi ni memang automatik ja telan ailio aku ni. Aku ni memang oeminat makanan nogori. Sebab dulu pun masa belajaq kat UniKL-MICET yang duduk dekat border nogori tu.. Aku memang suka sangat pi makan dekat medan selera Kendong tu. 

Makanan-makanan kat situ tu memang kena gila dengan tekak aku yang suka makan pedas ni. Suka sangat. Teringat masakan kakak yang dekat medan selera Kendong dekat kedai hujung tu. Allahu.. Rindunya masakan akak tu. Dah la murah. Sedap pulak tu.

So baru2 ni aku tengok dekat Fb orang ceruta yang mak anju tu yang chef agak2 yang dengan Gordon Ramsey tu. Memang stail aku masak semua main agak2 ja. Takdak specific measurement la kiranya. Sebab tu aku suka masak makan mcm lauk2 ni compared makin kuih muih, cookies.. Cakes etc... 

Tak sangka pulak chef tu mak anju kan. Lepas tu ramai komen kedai mak anju, aunty Anie ni sedap gila. Makanan-makanan nogori la kiranya. Dekat Nilai katanya. Aduhhh terlioqnya aku ni. Aku pulak bukan boleh dengaq jenis2 masakan nogori ni. 


Dan disebabkan netizen yang rata2 kata sedap gila makanan nogori dekat kedai mak anju... Nindia hari ni aku buat masak lomak cili padi ikan cencaru untuk berbuka ya. 

Tak pernah2 aku buat ikan cencaru masak berkuah selain dari belah belakang. Maka hari ni kita try buat masak lemak pulak. Sebab ada kawan2 aku orang nogori cakap masak lemak cili padi ikan cencaru sedap jugak tau. So layan la utube macam mana nak bersiang buanh jaket dia tu. Tengok macam susah ja. Last-last baca tang mana ntah petua dia senang ja. 


Ikan cencaru yang telah dibuang jaketnya. 


Cara dia macam ni ya tuan-tuan dan puan-puan, ikan cencaru yang dah dibersihkan bakar atas non stick pan ya. Kalih dua-dua side ya. Bila agak-agak dah masak tutup api. Bila da sejuk, just kopek ja jaket dia tu. Senang kan. 

So jom lah tengok bahan-bahan dan cara-cara dia ya. 

2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
Sedikit kunyit hidup* (aku takdak so aku tak letak lah. Kalau letak tu lagi power aroma ori kunyit tu kan.)
Cabai besaq merah
8-10 biji cabai melaka * (nak pedas lagi letak lebih.) 
3 ekor ikan cencaru yang dibuang jaketnya. 
Santan pekat. 
Sekeping asam keping
Garam
Gula
Serbuk perasa
Daun cekur /kunyit

Cara-caranya:

1. Blendkan bahan-bahan yang bertanda *.
2. Masukkan bahan yang di blend tadu ke dalam kuali/periuk and panaskan. Masukkan asam keping and biarkan mendidih. 
3. Bila dah start mendidih boleh la slowkan api dan masukkan santan. 


Ni cara aku tau. Aku biar mendidih and biar cili tu masak dulu baru letak santan. Ada orang letak santan awal. Tapi aku tak rajin nak kacau dari awal. So aku letak la ujung-ujung. 

4. Bila dah masuk santan kena  sentiasa Kacau santan, jangan sampai pecah minyak dan masukkan ikan cencaru. 
5. Perisakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Kalau taknak letak serbuk perasa ikut suka korang. Last letak lah daun kunyit/cekur. Ikut la hampa nak letak peria pun boleh gak. So suka hati ja menda ni. 


Pekat elok kan. 


Rezeki berbuka hari ni. Masak lemak cili padi ikan cencaru + ayam bakar + ulaman + sambal belacan. 

Setel.. Licin semua lauk pauk yanh aku masak ya. Memang semua ni sekali hadap ja. Bajet untuk makan malam ni ja 



Assalamualaikum

Kali ni bersiaran kembali nak ceritakan Resipi Bajet MRO ni. Hari ni dah 1hb April, kiranya dah masuk fasa kedua MRO. Seperti mana yang kita maklum, MRO dilanjutkan another 14 days.

So disebabkan kita masih di fasa MRO ni kita sebagai mak2 dan isteri seharusnya lah kan bijak mengatur apa yang nak dimasak kan. Kalau boleh elakkan pembaziran. Tapi sekali sekala nak makan lauk yang agak mewah pun xdak salahnya kan.

Untuk kali ni aku nak share resipi Ayam Padprik. Resipi ni antara favourite aku la jugak kan. Aku suka sebab lauk ni dia merangkumi semua.. Ada protein and sayuran. Dah tak payah susah2 nak buat sayoq lain dah.



Bajet? Bagi aku roughly hidangan ni tak sampai RM5 ya. Sebab apa aku kata RM5, sebabnya ni aku pakai 1 bahagian isi dada yang kecil, sedikit carrot, satu batang king oyster mushroom, bawang holland sederhana besar, bawang putih 4 ulas dan cabai melaka 5 biji. Basically u can put any vegetables yang sesuai kat dalam ni.

Jom lah kita tengok bahan-bahan dan cara memasak ayam padprik ni.

Bahan-bahan:

Ayam bahagian dada dipotong
Bawang putih 4 ulas diketuk
Bawang holland saiz sederhana
Sedikit minyak untuk menumis
Satu sudu cili paste
Sos cili
Sos tiram
Kicap
Garam
Gula
Serbuk perasa
Carrot
Mushroom
Cabai melaka diketuk
2 helai daun limau purut

Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih dan sedikit bawang holland.
2. Dah naik bau bawang putih dan bawang holland tadi, masukkan cili paste, sos tiram, sos cili, kicap dan sedikit air.
3. Masukkan ayam dan carrot. Diikuti dengan daun limau purut, mushroom dan cabai melaka.
4. Season ikut tekak hampa. Nampak ayam dah masak maka dah siap dah.

Boleh la lepas tu goreng teloq dadar sebagai pelengkap majlis. Aku makan lauk ni saja pun dah ok dah.



Ni selamat dah makan untuk sahur hari ni. Lauk ni jugak la untuk anak2 makan tengah hari nanti. Bukak puasa tak plan lagi nak masak apa.. 

Boleh bagi idea skit tak nak masak apa for berbuka nanti? 



Assalamualaikum...

Hari ni nak cerita pasal satu resipi masakan mak aku trun temurun yang menjadi trademark mak aku. Asal kalau ada big family gathering ja mak aku punya menu wajib yang ni. Wajib mak aku punya pot luck hat ni. Kalau buat makan2 or kenduri kecil-kecilan pun ni antara menu wajib la kiranya.

So disebabkan kalau part2 masak ni.. Memang aku selali tolong2 mak aku.. So boleh tau la rencah apa mak aku pakai. Tapi kalau mak aku masak dia punya sedap tu lagi laim maciam Ya Allah. Rindunya masakan mak aku.



Tapi tu la.. Nak buat daging masak mamak / hitam ni lama jugak ya sebab nak bagi daging lembit and mesra. Selalu kami guna belanga ja buat kalai kat rumah mak aku. Tapi sementara dia nak pekat, bersalut dekat daging and daging tu lembut... Allahu.. Memercik merata kuah dia... Stress kalau guna belanga besaq2 mana ada penutup oiii.

So jom lah kita tengok bahan-bahan yang kena ada and cara-cara dia

Bahan-bahan:

*2 bawang besar
*1 labu bawang putih
Daun kari
Rempah 4 serangkai (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga)
Daging (dipoting sederhana besar/ketul)
Serbuk kari daging
Serbuk cili
Kicap pekat
Kicap manis
Gula batu/ gula melaka
Garam
Gula
Serbuk perasa


***Untuk masak ni aku suggestkan yang ada electronic pressure cooker boleh pakai yang tu, yang xda boleh pakai rice cooker.. Sebab process memasak ni a bit messy. Kalau guna rice cooker pun ok.. At least dapoq hampa tak messy dengan percikkan percikkan dia masa dia duk melahar /mendidih tu. And senang xpayah nak kena skit2 tengok and maintain api dia.


Aku set philip pressure cooker aku ke setring BEEF ja. 



Cara-cara:

1. Blend bawang besar dan bawang putih sampai halus.
2. Dalam rice cooker, panaskan minyak. Jangan lupa tekan button COOK ya. Tumis daun kari dan rempah 4 serangkai smapai naik bau. Then masukkan bawang merah and putoh yang diblend tadi.
3. Masukkan rempah kari daging, serbuk cili. Semua main agak2 ja ya. Nak buat kuah banyak. Boleh lebihkan serbuk kari. Serbuk cili jangan banyak sangat kalau jenis tak tahan pedas.
4. Masukkan kicap pekat dan kicap manis. Then masukkan gula batu/gula melaka bulat tu. Aku takdak gula batu so aku replace dengan gula melaka tu. Kalau guna gula batu lagi cantik effect dia. Sebab nanti kuah dia jadi shinning2.
5. Then masukkan daging and tambah air banyak skit untuk masak daging tu.
6. Boleh tutup tudung rice cooker and biar dia masak dalam tu. Sekali sekala jenguk2 lah daging korang tu. Lagi lama masak.. Lagi sedap sebab rempah-rempah akan meresao masuk ke dalam daging.
7. Bila dah agak nampak daging dah lembut.. Boleh la perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa ikut tekak hampa. Kalau dah ok. Xyah tambah apa-apa ya.

****and kalau ada yang guna digital pressure cooker macam aku... Boleh la tekan setting BEEF... Lepas dah hbis masa memasak utk BEEF tu tekan button BAKE dekat atas tu dekat setting CHICKEN untuk keringkan kuah dia.

Senang ja kan.

Selamat mencuba semua...



Nice combination.. Kubis tmis dengan teloq rebuih. 

Daging kalau habis.. Kuah ada lagi.. Boleh lagj rebus teloq and bubuh dalam kuah tu. Ya Rabbi... Sedappp uiii







Sedar tak sedar sebulan lagi ja nak sambut bulan puasa yang penuh barakah ni. Pejam celik pejam celik dah masuk bulan puasa.

Macam yang kita semua tau, bila bulan puasa ja... Mesti mak2 la golongan yang paling sibuk sebab nak kena prepare and masak juadah berbuka kan.

Kadang-kadang memang buntu jugak nak sediakan masakan untuk keluarga tersayang. Tapi kalau ada list menu-menu yang menarik, lagi memudahkan kerja mak-mak ni nak buat pilihan untuk sediakan ikut keadaan 

Sebab tu kat sini hari ni kami nak share 18 Resipi Lauk Berbuka yang sedap-sedap belaja yang wajib dicuba. Dan paling best, resepi-resepi ni semua mudah tapi sedap. 




Tak percaya? Jom check dekat bawah list 18 resipi yang wajib dicuba pada bulan puasa nanti. 


#1 - Ayam Bakar Madu Simple Sedap



Bahan Perap Ayam Bakar Madu 


10 kepak ayam 
8 ulas bawang putih* 
2 sudu cili kisar* 
3 sudu sos cili* 
2 sudu cuka* 
1 sudu kecil garam* 
2 sudu gula merah* 
Set Italian Herbs Series - Oregano +Basil + Rosemary +Parsley 


Semua bahan bertanda (*) dikisar halus 


Cara Masak Ayam Bakar Madu 


1. Perap ayam bersama bahan kisar dan set Italian Herbs Series selama 1 jam atau lebih. 


2. Bakar dengan suhu 200c selama 40 minit.


Resepi Asal : Shalimar Yusof 


#2 - Ayam Percik 





BAHAN-BAHAN :


1/2 ekor ayam (terpulang nak potong kecil atau potong dua saja)
segenggam cili kering (di rebus) *
2 inci halia *
3 batang serai *
5 ulas bawang merah *
1 ulas bawang besar (merah) *
3 keping gula nise saiz kecil (boleh ganti dengan gula melaka)
1 kotak santan pekat
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air sekadar perlu


CARA-CARA :


1 - Rebus ayam hingga tahap separuh masak bersama sedikit garam. Setelah itu keluarkan dari air rebusan dan terus lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kalau tak nak rebus dan terus masak atas bara pun tak apa. Daku rebus dulu ni kes nak lebih cepat masak. 


2 - Sekarang, kisar semua bahan yang bertanda ( * ) dengan sedikit air. 


3 - Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau


4 - Masukkan gula nise bersama 1/3 santan dan 1/2 cawan air


5 - Teruskan menumis dengan api yang perlahan sehingga sebati 


6 - Masukkan gula dan garam secukup rasa berserta dengan baki lebihan santan pekat yang ada. Teruskan di masak sehingga kuah menjadi pekat (seperti gambar di atas)


7 - Bolehlah mula membakar dengan salutan kuah percik


Resepi Asal : Siti Awadah 


#3 - RESEPI SIAKAP STIM LIMAU



Ikan siakap – Ikut korang nak guna berapa ekor 
Daun Ketumbar 
5-6 biji lada( nak pedas boleh letak lebih) 
4 Bawang putih 
1 biji lemon 
Sedikit garam dan gula 
Sedikit minyak untuk menumis 


Cara buatnya : 


1. Blend bawang putih, lada kecil dan sedikit daun ketumbar.


2. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan yang di blend tu. 


3. Perasakan garam dan gula. Bila dah naik bau tu, masukkan ikan dan perahkan lemon dan letak beberapa hirisan lemon di atas ikan tu. 


4. Letak sedikit air dan tutup kuali sehingga ikan tu masak.


5. Hiaskan atas ikan tu dengan hirisan daun ketumbar…Siapppp Siap dihidangkan.


Resepi asal : Kisah Si Diary


#4 - Ayam Goreng Kicap Madu 



Bahan bahan ayam goreng kicap madu

6 ketul ayam
4 sdb madu
Kicap manis (ikut banyak nak letak - Mimi guna kicap Jalen)
Secubit garam

Cara menyediakan

1. Basuh ayam dengan bersih. Rebus ayam seketika. Bila air rebusan dah mendidih, angkat, tos dan ketepikan ayam.

2. Selepas itu masukkan madu, kicap dan garam ke atas ayam rebusan tadi. Gaul sebati.

3. Perapkan ayam dalam 10-15 minit.

4. Goreng ayam sehingga nampak garing kehitaman macam dalam gambar.


Resepi Asal : Mimi Azirah


#5- Sup Fishball 





kan bilis segenggam dibasuh 
Bawang putih 5 ulas 
Bawang merah sebiji 
Halia 
Fish cake 
Fish ball 
Daun sup 
Daun bawang 
Garam 
Gula 


Cara-cara: 


1. Rebus ikan bilis dalam 15minit (sambil potong bawang putih, merah dan halia). Rebus lagi lama lagi sedap. 


2. Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yang dipotong. Rebus dalam 15minit. (Sambil potong daun sup dan daun bawang). 


3. Masukkan fish ball dan fish cake. Tunggu 15minit. Sampai mendidih. Nak lama sikit pon boleh. Lagi sedap sup dia. 


4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 


5. Masukkan daun sup dan daun bawang. Masak dalam 5minit. *kalau nak letak carrot/sawi lagi sedap. Rasa manis sayur tu. Anak tak makan sayur. Buh lauk ni je la.

Resepi Asal : Marina Bashah 


#6- Ayam Goreng Kunyit Berlada





ayam kasi garam kunyitkan dan goreng.
bawang merah + bawang putih + cili merah + cili hijau kisar halus.
kacang panjang potong panjang-panjang sesedap mata memandang.
halia 2cm ketuk skit
asam keping


1. Firstly, bahan kisar tu dan halia ditumis. terbit minyak, lada garing cantik.

2. Secondly, masukkan terus ayam goreng tadi dan kacang panjang. gaul rata. tak perlu lama tau. karang terlebih masak plak kacang panjang!

3. Lastly, campakkan asam keping dan perisakan dgn garam dan gula 
SIAP!

byk mana bawang ke, cili ke... tu saya rasa bergantunglah kepada byk mana ayam kita ada. byk mana sambal yg kita nak. bebas. tak terikat sgt la dgn jumlah bahan. sesedap rasa, sesuka hati kita tukang masak


Resepi asal : Adianiez 


#7- Resepi Kerabu Kaki Ayam




Bahan - bahan 

2 batang serai
1 biji cili merah
3 biji cili padi
5 biji bawang merah kecil
1 biji timun batang muda, dibuang tengahnya * ( tak letak )
1 biji tomato
1 batang lobak merah kecil*
3 helai daun limau purut ( tak letak )
secekak daun ketumbar
2 biji limau nipis
Garam dan gula
2 sudu sos ikan
Sos tiram

Cara - Cara 
1. Basuh kaki ayam sebersihnya.
2. Rebus hingga empuk/ masak dengan sedikit garam. Toskan.
3. Mayang serai, bawang, cili. Timun, tomato, daun ketumbar dan lobak merah di potong kecil. Daun limau purut dibuang tulangnya dan di racik kasar.
4. Campurkan semua bahan. Gaulkan sebati.
5. Perasakan dengan garam, gula, sos ikan dan perahan limau nipis.
6. Hidang segera.


#8 - Resepi Kerabu Pauh / Kerabu Pelam Muda





Bahan - Bahan


3 biji pauh lemak atau mangga sederhana besar
5 ulas bawang merah
1 sudu teh lada hitam
3 sudu besar kerisik
garam secukup rasa
gula secukup rasa
2 tangkai lada burung dipotong serong
3/4 cawan santan  yang diperah segar
3 ekor ikan kembung dibakar diambil isinya


Cara - Cara


1. Pauh atau mangga dibuang kulit dan diparut.ketepikan ( boleh guna mangga jenis lain ).
2. Bawang merah dan lada hitam ditumbuk halus.
3. Masukkan isi ikan yang dibuang tulang ke dalam bahan tumbuk dan tumbuk lagi hingga lumat.
4. Dalam satu bekas, gaul bersama bahan tumbuk dan kerisik. masukkan mangga yang diparut dan gaul hingga sebati.
5. Kemudian masukkan santan dan perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.tabur lada burung yang dah dipotong.siap untuk dihidangkan.


NOTA:


1. Untuk rasa lebih sedap, perah jus limau nipis sekiranya mangga tak masam. Kalau dah terkena mangga masam tak payah perah jus limau nipis.
2. Untuk kerabu yang lebih kering, kurangkan penggunaan santan..kalau boleh guna santan fresh yang diperah.


Resepi Asal Kerabu : Wani Sukarno


#9 - Peria Katak Goreng Telur 



Bahan-Bahan :

Peria Katak – 3 Biji
Bawang Merah + Putih – Tumbuk
Ikan Bilis – Option Kalau tak letak pun boleh
Cili Kering @ Cili Padi – Option pilihan sendiri samada guna cili kering @ cili padi. Kali ni saya gunakan cili kering yang telah diblender
Perasa
Telur – 1 biji

Cara-Cara :

Potong peria nipis-nipis kemudian rendam dengan air garam bagi mengurangkan rasa pahit.

Tumis bawang yang telah ditumbuk bersama ikan bilis sampai garing kemudian masukkan cili kering @ cili padi. Tumis sampai cili masak. Kemudian masukkan Peria Katak dan pecahkan telur.

Kacau sekata dan masukkan baha perasa. Dah cukup masak angkat dan dihidangkan. Sedap di makan dengan nasi panas-panas.


Resepi Asal : Ummi Zarra 


#10 Mee Kari





Bahan-Bahan -1 


Minyak untuk menumis
1 biji awang merah dihiris - cik nani guna bawang besar yang sedang
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga


Bahan-bahan - 2 


100 gram serbuk kari daging - dicairkan
1 Biji santan kelapa
5 biji buah tomato
10 biji telur


Bahan-bahan - 3


Fishcake - dihiris
Fishball - dibelah empat
Daging kembu dihiris
Daging ayam dihiris
Udang - dibuang kulit
Sotong - dihiris
Ubi Kentang - Option, tak letakpun tak apa
Sedikit garam


Bahan-bahan - 4


Mee kuning - dicelur
Sayur sawi - dicelur 
Buah limau kasturi
Taugeh - dicelur
Tahu goreng - dihiris nipis
Lada Hijau / Lada merah - dihiris
Daun sup - dihiris
Bawang goreng


Cara-cara


1. Panaskan minyak dan tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. Biarkan seketika dan masukkan bahan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga garing dan naik bau. Kebiasaanya Cik Nani akan ambil sedikit bawang hiris, bawang putih dan halia untuk ditumbuk halus dan dimasukkan bersama-sama bahan tumis yang ada.


2. Masukkan serbuk kari daging telah dicairkan. Kacau hingga sehingga garing.


3. Masukkan bahan-bahan 3 daging, ayam, udang sotong, fishcake, fish ball dan gaul rata. Pastikan bahan-bahan masak sepenuhnya. Kemudian masukkan santan renehkan hingga menggelegak. Pastikan santan segar dan Cik Nani suka gunakan santan yang diperah sendiri. Baru fresh santannya. Jika mahu masukkan uni kentang, potong kentang kecil dan masukkan sekali kedalam kuah kari. Kacau hingga bahan empok. 


4. Pecahkan telur didalam kuah kari tadi. Masukkan buah tomato. Biarkan mereneh dan kacau sebati. Selepas pecahkan telur, dinasihati jangan kacau terlalu kuat kerana ditakuti telur akan pecah didalam kuah. Kebiasan resepi akan menggunakan telur rebus, tetapi Cik Nani lebih suka pecahkan telur terus ke dalam kuah kari dan biarkan ianya sehingga masak.


5. Setelah semuanya siap dimasukkan, maka kuah kari siap dihidangkan!!..Jangan lupa rasa garamnya pula. Pastikan cukup garam diletakkan.


Resepi Asal : Cik Nani


#11 - Bihun Goreng Simple 





Minyak (untuk menumis) 
Ayam/Udang/Sotong (goreng dulu kejap separuh masak. Ketepikan) 
Bawang Merah (potong-potong kecik) 
Bawang Putih (potong-potong kecik) 
Cili Kisar (1 sudu besar) (nak pedas, lebihkan) 
Sos Cili (1 - 2 sudu besar) Kicap (1- 2 sudu besar) 
Garam 
Gula 


1. Panaskan minyak dulu, bila minyak dah panas baru masukkan bawang merah, bawang putih. 


2. Goreng jap sampai tengok bawang dah agak layu atau masak.


3. Masukkan pula cili kisar. Biar sampai naik minyak / masak.


4. Bila cili dah masak,  masukkan pula sos cili, kicap, garam & gula. Rasa la jugak tengok okey ke idak..Kalau ada kurang mana-mana, boleh tambah apa yang patut.


5. Kalau rasa semua okey, boleh letak ayam/udang/sotong yg dah digoreng tadi. Gaul bagi sekata. kalau ada sayur, letak kan sekali. 


6. Dan diikuti dengan bihun..Gaul bagi sekata semua bahan tumisan dan bihun.. it's done...


Resepi asal : Fieza Sani 


#12 Koay Teow Thng





Bahan-bahan: (untuk 4-5 orang)

2 bungkus koay teow - seelok-elok jenis koay teow kecil/halus. Di celur dengan air panas sebelum di hidangkan.
2 belah dada ayam
1 bungkus kecil fishball - kalau suka boleh lebihkan
1 bungkus kecil fishcake - kalau suka boleh lebihkan
300 gram gula batu
10 cm halia
1 sudu besar lada hitam - di tumbuk halus
Ajinamoto
Garam - secukup rasa
Gula
Minyak Masak
Bawang putih - 3 labu
Cili boh - 1 bungkus kecil
Daun bawang - di hiris halus
Taugeh - di celur

Sup Manis

Panaskan 3-4  liter air. Masukkan dada ayam, gula batu, halia, lada hitam yang di tumbuk halus, garam dan ajinamoto. Rebus sehingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian rasa sup. Jika sudah terasa gula & garam... bolehlah tutup api dan tos dada ayam. 
Dada ayam akan di racik/ potong halus dan di hidangkan dalam bekas lain.

Minyak Bawang Putih/ Bawang Putih Goreng

3 labu bawang putih di buang kulit dan di cicang halus. Panaskan minyak dengan api yang kecil. Goreng bawang putih sehingga garing. Hidangkan dalam bekas hidangan.

Tips:
1. Untuk menyenangkan proses cincang bawang putih, boleh ketuk bawang sehingga pecah terlebih dahulu. Kemudian baru di cincang.
2. Ketika menggoreng, pastikan bawang sentiasa di kacau agar sekata.
3. Tutup api ketika bawang sudah berwarna kuning dan biarkan ia garing sendiri dalam minyak yang masih panas. Ini adalah agar bawang tidak hangit.

Sambal Sup

Panaskan 2 /3 sudu besar minyak. Masukkan cili boh. Masukkan garam, ajinamoto dan sedikit gula ( tak masukkan pun tidak apa) apabila sudah pecah minyak. Masak cili sehingga garing. Hidangkan dalam bekas hidangan.

Dah siap. Dalam bekas hidngan akan ada:
1. Koay teow yang telah di celur
2. Ayam yang telah di racik
3. Fishball / fishcakes yang telah di potong
4. Taugeh yang telah di celur
5. Sambal sup
6. Minyak bawang putih
7. Daun Bawang

Resepi Asal : Yati Zul 


#13 Bakso Mudah 




Bahan-bahan

7-10 ketul bebola daging
2 potong fish cake(pilihan)
5-7 ketul fish ball(pilihan)
1 batang serai
1 atau 2 kiub pati sup lembu(jenama knorr)
3 biji bawang putih*
Sebiji bawang merah*
2 hiris halia*
Secubit lada hitam
Secubit garam(ikut rasa)
2-3 mangkuk air
Sayuran(terpulang kepada anda)

Mee/bihun dicelur atau direbus sehingga masak.

Tumbukkan bahan bertanda *

Bahan hiasan

Daun bawang
Daun sadri
Cili padi
Bawang goreng

Cara-cara

1. Tumis bahan tumbuk(bawang merah,bawang putih dan halia) sehingga naik bau.
2. Masukkan air, serai, bebola daging, fish ball, fish cake dan kiub pati sup.
3. Apabila sudah menggelegak masukkan lada hitam dan garam.
4. Akhir sekali masukkan sayuran.
5. Dah siap.

Resepi Asal : Khalisa Hazrina 


#14 Kuay Teow Laksam




Bahan-bahan:

3 paket kuay teow 
1 kg ikan kembung atau sardin
2 cawan santan pekat 
10 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 
1 inci halia 
2 batang serai - ketuk 
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 keping asam keping 
Garam 
Gula secukup rasa.

Cara-cara: 

Ikan di rebus, asingkan tulang dan isinya. Ambil isinya di kisar bersama air rebusan. Bawang merah, bawang putih dan halia di kisar lumat. Satukan semua bahan di atas termasuk serai yang di ketuk dan serbuk lada hitam. 

Masukkan juga santan dan asam keping. Masak di atas dapur sehingga mendidih dan masak. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan kepekatan, bolehlah diangkat. Jika terlebih pekat, masukkan sedikit air panas.

Bahan sambal belacan:

  • Cili padi
  • Belacan
  • Garam
  • Gula
  • Cuka

Cara-cara:

Tumbuk atau kisar pun boleh. Selepas tu gaul sebati. Di makan bersama laksam untuk perisakan kuahnya.

Bahan ulam: 

  • Kacang panjang 
  • Daun kesum 
  • Timun batang 
  • Bawang besar
  • Bunga kantan
  • Kubis

Cara-cara: 

Hiris halus kesemua sayuran iaitu kacang panjang, daun kesum, timun, bawang besar, bunga kantan dan kobis. Tabur atas hidangan bila nak makan. *Bukan kesemua sayur tu ada, mana yang sempat letak jelah

Resepi Asal : Noor Akma


#15 Sosej Telur Hancur 



Bahan-bahan:

  1. Minyak masak (sedikit)
  2. Mentega
  3. Sosej
  4. Bawang merah (hiris)
  5. Cili padi
  6. Telur
  7. Sos cili

Cara Masak:

Masukkan minyak masak, mentega, hirisan bawang merah, cili padi, telur (pecahkan duluan ya), tumis sehingga nampak kekuningan dan akhir masukkan sosej dan sos cili. Jangan lupa perasa, garam, ajinomoto sedikit dan perencah maggie paling win. 

Resepi Asal : Yatie Owner 



#16 Telur Bistik 




Bahan-bahan:

2 biji Telur
Bawang merah
Bawang putih
1 sudu cili paste
1 sudu sos tiram
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
Sedikit isi ayam dipotong dadu
*mixed vege
* cili benggala potong nipis
Garam
Cukup rasa


Cara-cara :

1. Pecahkan telur dan pukul, masukkam garam dan sedikit cukup rasa. Goreng macam buat teloq dadar. Dah masak eloj angkat dan toskan and letak dalam pinggan.

2. Dalam kuali yang sama, tumis sedikit bawang merah dan bawang putih.

3. Masukkan cili paste, sos tiram, sos cili dan sos tomato dan tambahkan sedikit air.

4. Masukkan ayam and bagi nampak ayam dah masak sikit masukkan mixed vege /cili benggala. Aku sebab xda mixed vege.. So aku guna la cili benggala tu. Then masukkan balance bawang merah and bawang putih tadi.

5. Perasakan dengan garam atau cukup rasa. Kalau terlampau pekat boleh tambah air skit and biar sekali mendidih tutup api. Macam aku tak suka pekat sangat tak suka cair sangat. Biar in between.

6. Da siap kuah tadi curah la dekat atas telur yang goreng tadi. Dah siap 

Resepi Asal : Alia Farhan



#17 Resepi Kek Pisang Coklat



Bahan-bahan:

10 biji pisang emas masak (saiz kecil) - dilenyek menggunakan garfu
1 1/2 cawan tepung gandum *
3/4 sudu teh soda bikarbonat *
1 sudu teh serbuk penaik *
4 biji telur
1 cawan gula kastor / gula perang - boleh tambah atau kurangkan, mengikut citarasa tahap   kemanisan masing-masing
1 cawan minyak jagung atau minyak masak
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan serbuk koko
1 biji pisang dihiris nipis untuk hiasan

- Yang bertanda * perlu diayak bersama

Cara membuatnya:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 170⁰C.

2. Satukan gula kastor, telur, minyak jagung dan esen vanila dan pukul sehingga putih.

3. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan kacau rata.

4. Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat dan serbuk penaik ke dalam adunan tadi. Kacau sebati dan pastikan adunan tidak berketul.

5. Masukkan serbuk coklat dan kacau lagi sehingga sebati.

6. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak atau mentega atau dilapik dengan baking paper. Letakkan hirisan pisang emas pada permukaan atas adunan.

7. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170⁰C selama 50-60 minit atau sehingga masak (suhu mengikut ketuhar masing-masing).

Sebaiknya potong kek setelah sejuk supaya dapat potongan yang cantik. Kalau nak makan panas-panas pun tak menjadi masalah. Mai pun suka makan kek panas-panas selepas siap dibakar. 

Resepi asal : Maisarah Sidi 


#18 Cucur Kentang 




Bahan-bahan
250 gram tepung gandum
3 biji bawang merah - dimayang halus
1 biji ubi kentang - kupas dan potong dadu kecil 
Secekak daun kucai atau daun sup - potong pendek
1/2 sudu kecil garam
Secubit gula
200 ml air - lebih kurang
Sedikit air panas
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

Satukan tepung gandum dengan daun sup (kinah guna daun sup sebab itu je ada kat rumah), kentang, gula dan garam. 

Gaul sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau adunan tu sehingga rata. 

Kemudian masukkan sedikit air panas dan kacau adunan. Jangan kacau terlalu sebati supaya tepung tu tak tepu. 

Panaskan minyak dan pastikan ianya betul betul panas sebelum digoreng cucur sehingga garing. Jika mahu cantik, gunakan jari untuk masukkan adunan dalam kuali. Jika tidak, boleh juga gunakan sudu. 

Dah siap, bolehlah dihidangkan dengan sambal cuka. Kebetulan dalam peti ais tu ada lebihan sos dimsum masa beli aritu. Cicah saje ler. 

Resepi Asal : Ape Kinah 


So jom mak-mak kita sediakan juadah-juadah yang best ya untuk keluarga bila bulan puasa menjelma nanti. Selamat mencuba resepi-resepi untuk berbuka di atas. 




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS