Showing posts with label petua
Korang kan....
Pernah tak pkai towel....lama2 towel tu mcm absorption or serapan dia mcm da kurengggg skit????

Mesti pernah kan????
So korang watper?

Buang ker korng wat mcm mana????

So idea ni aku dpat bila aku kan pakaikan si Adriana ni ngan cloth diapers...so after a while mcm sebulan ke 2 bulan sekali ke aku kena stripped wash cd2 dia....

Apa tu stripped wash?
Stripped wash tu kekdahnya utk buang segala mak nenek detergent n ayaq kencing yg accumulate kat cd tu...

So same apply to towel la kan....
Cuma nya towel lgi cepat hilang absorption sebab ada accumulation detergent dgn softner kot ataih.....
Dan sebenaqnya...softner la yg pling wat cepat kurang serapan towel tu.....
Sbb tu dlm pngunaan cd....softner diharamkan sama sekali....
Cuma bila kita boh softner ni...towel tu bau lgi wangi n lembut gebu2 gutu.....

So macam mana nak revive kan blik towel tu????

Cara dia senang ja:

1. kumpul towel byk2 utk basuh sekaligus....
2. Buh detergent (kurangkan sikit potion dia) macam biasa
3. Then masukkan sabun sunlight/cuka/sodium bicarbonate.
4. Then set macam biasa la kalau korang basuh towel tu

Yer....senang kan????


Sodium bicarbonate yg hampa guna utk wat cekodok ni byk kegunaan dia selain utk memasak...cuci sinki dll.


Sama jugak dengan cuka ni...works like super cleaner!


Ni memang kegemaran kalau nk stripped wash cd adriana...bau wangi ja CD dia pastu

Hasil dia....



Towel hampa akan kembali absorp ayaq dengan jaya nya....

Tak caya ka???

Cuba la try sendiri...

Ok lah...Krabi Part 2 akan menyusul nnt....

Sorry naaa

Gud nite
Cakap psal shaving ni...rsanya rmai stil guna dis old method of removing the unwanted hair kn...tak kira la kt kaki ka arm pit ka bikini lines ka...me myself pun prefer dis oldies method...murahhh plak tu...malas den nk beli cream veet bgai...wax?no no no for me...too painful...kenot bear wooo...
Back to topics la kn...dis one is applicable to legs ya girls...jgn la try kt area Ms V plak...arm pit mayb leh try kot...

Cara2 nya...
Before start upacara menarah bulu2 kaki tu...boleh la try apply menda alah ni...

Shampoo conditioner for real?
Yappp for real...
Rata kan keseluruh bahagian kaki yg berbulus tu...

Then....

Mulakan operasi menarah bulu2 kaki korang tu...

Takyah pun nk bli shavers cream mahai2..guna conditioner pun boleh..
It works well for me...

This remedy is credit to Sabrina..i learnt dis from her blog..mmg sangat mbantu n berguna sgt!
posted from Bloggeroid

how to cook faster n easier?

in , , by Alia Farhan, 6:07 AM

Ok well..rmai yg tnya aku mcm mna aku leh sempat msak tiga empat jenis lauk la dlm msa within one hour...mana nk siang ikan ker...sayoq ka apa ka...
Jwapan dia aku cheating la dlm hal ni...for example...perasan x kebykkan lauk aku sambai kan...kalau nak tau...biasanya aku akan rendam cabai kering semalaman...byk jugak la...so d next day tu aku akn blend dia dgn bwang...then terus tumis...msak buh garam gula semua...biaqkan kering n sejuk pastu buh dlm tuperware n simpan dlm peti ais.biasanya than la 3 weeks mcm tu..sekali aku blend n madak mmg byk...penuh belanga mama yg aku cilok dr rumah jitra...petua dia nk bgi than lama...buh minyak byk sket...so aku pnya sambai reafy made ja...nk mkn sambai udang...just pnaskan sambai tu then terus masuk udang...vasss siappp....nk sambai sotong...vasss siapppp...
So mcm tu aku da save msa uyk satu lauk...senangkan...otak ni kena la geliga kan...work smart k...dunt work hard...nnt wat penat ja

Published with Blogger-droid v2.0.6

Okeh...

Hari ni ruangan petua makcik2 pulak.see...i told u no special concept what in my blog..

I blog what across my mind...

N last nite...disebabkan kulit kepala aku kegatalan melampau2...n mcm ada kelemumur...erkk...pengotoq kah aku?bukan la...aku rsa bukan kelemumur tp ny scalp became so dry and then mcm keluaq la flacky2 tu semua...oh benci n gatai gila...

Tergaru2 aku kt dln surau smlm dgan kadar rambut yg gugur is propotional to kegatalan...

Hahaha...wtf!

Anyway blik ja keja aku trus p psar mlm n beli limau nipis...

Aku nk perasap skit kepala aku yg mnjadi2 ni...

Hahahaha...

So wut i do is belahkan dat limau nipis to 4 pieces...

Aku guna 2 bijik okeh...

Alang2 nk perasap kan...

Pastu masa nk mandi tu...basahkan rambut...

N then mula kan sesi tonyoh menonyoh limau td tu ke kulit kepala....

Mmg rsa pedih sket lgi2 kalau lpas tergaru2...

Pastu gonyeh2 rambut tu bai kena jus2 limau tu...

On d dot bleh rsa rmbut korg lembut gila...serius tak tipu ni...mcm lpas apply shampoo n conditioner....biaq la dlm 5 mins mcm tu...

Pastu basuh la elok2....

Bgi smua hat serat2 limau tu hilang dr kepala ok...

Pastu taraaa...

Da siap!


Published with Blogger-droid v2.0.1
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS