Showing posts with label parenting tips


My bubbly lil girl is big girl now!


Saja nak buat catatan tentang sikit tentang anak sulung yang sorang ni. Supaya nanti kalau dia d besar panjang and kalau mama dia panjang umor lagi dia akan tau betapa sayangnya mama dia ni kat dia.

Yelah, anak sulung la katakan. The first one yang kita tatang and excited bila jadi parents kan. The first one la yang ajaq kita macam-macam. Tapi tak bermakna klau buat salah tak kena balun kan. Melampau  tetap kena.

And tak bermakna jugak anak kedua dan ketiga kita tak sayang kan. Aishah if u reeading this later when u grown up...Aishah pun mama sayang jugak macam sayang kakak ye.

Mark this is the second year we send her to kindy in LC Taman Pauh Jaya kat Penang ni. Dari segi reading Alhamdulillah she's doin well. Yalah with the fast reading technique yang LC buat tu memang bagus. Du'a for parents pun boleh baca dengan lancar siap dengan translation in English. Memang suka betul dengar dia kalau baca doa.


Yeah..she reminds me a lot bout myself. Self reflection much!


Cuma part writting la, memang aku kena brush her writting skills. Kadang-kadang geram jugak sebab part menulis memang ke laut wei. Bila tengok schedule dia..aku boleh cakap no wonder la. Sebab dalam a week...part writting ada one slot ja in a week. Other than that banyak reading n play. Kata pun playschool. Serius ada pro n cons la. Tipula kalau cakap aku tak tension bila tengok part writting dia. Hehhhhh. Bukan baru masuk dis year tau....memang kadang-kadang nak jadi kingkong la kan bila tengok dia menulis. Aku pun pernah consult member aku yg pernah buat modul LC kat preschool dia. Memang dia akui bab writting memang akan ada prob skit. Bab reading xrisau sangat.

Memang dia pun bagitau aku kalau aku nak Adriana terer jugak bab writting aku yang kena banyakkan latihan dengan dia kat rumah. Jangan harap kat sekolah ja. Yalah yang part ni aku setuju last year memang aku tak kesah and tekankan sangat part writting ka apa ka. Aku masukkan dia dari 4years sebab aku nak dia minggle dengan orang. Alhamdulillah part tu memang nampak dia pandai bercakap dengan orang. Pokpek2.

Other than that the school is great...teachers pun bagus-bagus. Alhamdulillah all is well. Cumanya nak bagitau kita as parents walaupun hantar anak ke tadika berprestig tara mana pun kita stil kena monitor perkembangan anak kita sendiri. Macam Adriana mungkin bab writting tu xditekankan sangat sebab depa learning thru phonics. So basically phonics ni tak macam kita belajaq ABCD sampai Z. Depa lain..depa semua ada macam sebutan sendiri...in LC...they start with Malay phonics... a ba ca...memang kalau tanya ABCDE ke apa ka...akan jadi jem. Even the founder pun sendiri mengaku menda ni la kan.

So bagi aku ada pro n con la jugak kan. Macam apa ni..apa ni..apa ni...kenapa anak aku tak tulis lagi ABCDEFG.... bluerghhhh....so memang aku kena pantau and ajar dia betul-betul bab writting. Next year memang aku tak plan nak hantar dia ke LC dah sebab aku nak hantar dia tadika dekat pra sekolah rendah. Aku nak dia expose dengan real school.



Ada orang cakap bila masuk real school ni anak kita automatically akan jadi pandai adjust and the teachers lagi pandai tackles how to attract them in writting and reading.

Untuk registration darjah 1 pun aku da register Adriana dekat sek convent. Memang aku dari awal nak dia sekolah yang tak ramai Malays so that she can minggle with other races and tak malu untuk speaking. Yes i know her potential...kalau dengar dia speaking memang slang tu habis mat salleh...mama n papa dia kat rumah speaking among us kalau nak cakap menda serius ja.

Semalam masa jalan-jalan  tengok lampu kat MBI  Desaku Kulim tu..memang dia excited sangat. Lama kena berkurung kot. Mula la duk speaking london dia tu. Kalau orang-orang sekeliling dengaq mcm wowww la. Serius memang aku cakap jugak English dengan dia kat rumah especially kalau serious talk...bukan la nak poyo kan nak speaking konon dengan anak.

Memang masa dia kecik-kecik dulu aku nak speaking jugak ngn dia tapi laki aku being typical Malay kan..poyo lah nak cakap inggeris konon..puikkkk. menci aku. Padahal masa kat U dulu kalau ada talk ka man vs women memang masa class English memang aku dengan dia ja asyik bertekak!

Dan disebabkan itu la jugak aku prefer hantar Adriana dekat convent sebab automatically dia akan converse in English...helllloooo i know the Malay society wei...kalau duduk among kita tetiba ada orang yang duk speaking2 ni kompem kompem kena chop poyo! Ehh aku tau la sebab aku memang sekolah dengan Melayu je semua dulu. Masa sek dekat Sek Men Sultanah Asma ja aku sempat practise speaking dengan kawan baik aku Jamie si amoi comey tu. Masuk SBP..nan hado!

Oh btw Adriana learnt her English lessons from Youtube especially Ryan's toys review...Cerita Frozen...dia boleh hafal semua dialog dalam tu including yang raindeer tu weiiii...
she even ask me...
Adriana: mama what is coronation day?
Me: it's the day when Princess Elsa became Queen Elsa...
Adriana: ohhh...so when is my coronation day?
Me: u need to go to school first....
Pening mama nak layan dia punya pokpek2 tu...

Belum lagi kadang-kadang dia merepek2 cakap speaking sorang-sorang dia. Kadang-kadang marah membebel hentam ja speaking...walaupun kadang-kadang ntah hapa2 tapi i like her confident. At 5 dia boleh speaking English walaupun xla berhabuk macam anak tomok tu but stil I'm very proud of her...lagipun kat rumah ni bukan aku dengan Amir cakap dengan dia English sangat pun.

Kalau tanya aku tips bagi dia minat cakap English...biar ja dia tengok cerita kartun in English..jangan guna alih suara/bahasa tu. Pernah aku pi mana ntah tengah main cerita Frozen tapi alih bahasa to Malay marah benar Adriana...eiii tak best la cakap macam ni. Kakak nak Elsa cakap macam biasa  tu mama! Walaupun orang cakap tak elok bagi anak tengok tv or utube...tapi tu la memang serius ada pro n con jugak la menda-menda ni. Yang penting kita la as parents kena control dia kan.

Apa pun kakak...mama very proud of u! Nanti kita sama2 pulun part writting ya.


Go kakak go!

Anyone nak share tips how nak bagi anak tak kekok menulis?




Ooo anak

in , , , , by Alia Farhan, 12:26 AM
Gila mencabar kot nak homeschool kan anak konon2 nya lah kan.

Kita ajaq A - B -C dia sebuk nak main lego dia. Ok lah oklah. Kesimpulan dia kita belajaq ABC 10 minit dulu jadi la ya hari ni.

Esok kita belajaq lagi. Yang balance kita main-main la ya.


Ajak baca buku jap. Ok lepas da abih baca dia belek-belek buku ni. Ok sudah ma.

So lepas tu mama dapat idea, jom la kita kaler buku. Walaupun tau memang akan tak kaler sangat pun kan!



Ok la bagi la dia pegang n mau sendiri pegang pensil warna tu untuk dia main-main.



Mama pun sama la bergading bahu kaler ngan adriana kan.


Hasil kerja adriana n mama. Ok la kennnn. Pupuk minat dia sikit-sikit. Tak leh nak push dia sangat pun. Biasa la baru 2y 7 m takkan kita nak push dia suruh kaler ikut skema yang diberikan.

At least today she learnt something, coloring which is fun for both of us.
Well maybe mama pun kena beli coloring book yg advance untuk mama kot. Hari tu jumpa kat Borders. Nanti nak p usha-usha lah.

Tu ja nak cerita hari ni.

***Actually tengah usha-usha kindy kt Adriana. Tengah usha jugak progran Permata kan. Banyak bagi feedback syllabus Permata bagus. So why not kan? Menda baik kita terima, menda hat tak elok kita tolak la ye dak? Ada yang pernah hantar anak kat Permata?i mean yg fully owned by Permata?

posted from Bloggeroid

Self reminder

in , by Alia Farhan, 3:14 AM
Dear Alia,




Keep calm and dont tarzan- tarzan anymore.

posted from Bloggeroid

please tell me how

in , by Alia Farhan, 9:12 AM
yeah..mencabar...
i know...parenting is not an easy task rite?
payah admit that...
what u do today will reflect ur kids in their future...

pernah tak kadang2 rasa nk loose temper?
geram sgt kadang2 bila anak kau asik nangis2 jaa...geram sgt2 gerammmm....
nak pakaikan diapers pun nk kena bersilat...nangis2 jerit2...hoihh..mmg mencabar...baru anak sorg alia oiii...
org anak 10 relaks ja kan....

masa dia ok...mmg la ok jgk mood engkau kan...bila dia da start ngamuk2....hahhh...mula la kau pun nk ngamuk sekali...dalam hati istigfar byk2...seriously geram gila kot...kadang2 geram sangat tu jari ni cubit2 jgk kaki dia...because i heard somewhere Rasulullah pesan umor2 Adriana ni kalau nk pukul ker (pukul2 manja la)..pukul kt area kaki...jgb atas dri pinggang....kalau salah tolong betulkan..

but if happen dia mengamuk2 sgt ngan aku n buat perangai sangat ngn aku...memang aku passover kat Amir ja...tu kalau papa dia ada la..i let myself cool down a little bit dulu la...but now as her babysitter pulak da beranak and project aku pun xjalan lagi(ada hikmah jgk lambat skit start) and Julia her bs terberanak awai....maka all my time will need to keep my eyes on her...yes on her!!! nope bukan merungut....cuma tertanya2  how u guys managed to take care of ur childrens without helping hands?

how u guys ajaq anak korg simpan mainan balik baik2(yeah i know normal kids at Adriana age buat sepah and everything) but the question is how u managed to keep all the things back in order?rumah kemas sokmo....bilik tak tunggang langgang...yeah i know people will say...kena ajaq skit anak2 tu dari kecik...i know that...but with the house chores....erghhhh....it's killin me...

Lord, i guess it ain't easy to be a woman or precisely a mother....
is it normal for a mother to loose a temper at her kid...and feel sorry later and then crying for gulity feeling she had after having a bad feeling she is not a good mother???yeah...dat is what i feel sometimes if i scold Adriana and let her cry alone after she's having her tantrums....rasa mcm kejam ja aku biaq dia nangis sorg2 bila dia ngamuk tu...yeah probably i dont want her to make it as habit....

she's a lovely girl....cheeky...n can melt everyone around her....tapi bila nanges...sekupang pun tak guna my mama said once....

to my daughter,
if u happened to read this when u grown up...please know that kalau mama pkul u or scolded u...probably because mama love u sayang...mama don't want to spoil u too much simply because mama love u...
Adriana Arissa, mama n papa love u so much syg.......




cara nak elakkan marah anak2

in , by Alia Farhan, 3:32 PM
untuk perkongsian buat mama hebat...

aku pun amik dr org...
senang paste kt blog sdri...nnt apa2 tgk kt blog balik ja...
aku bkn apa kadang2 termarah jgk kat Adriana...biasalah budak tgh lasak...
kita pulak bz ke laut ja...
nk wat keja rumah lgi...kita mengemas..dia pun nk tolong kemas jgk...mau x kena marah kadang2 tu....

apa pun...mama2 jom kita baca ni...

MENGATASI MASALAH KUAT MARAH PADA ANAK

Buat renungan kita bersama..para ibu bapa sekalian..
Kepada ibu bapa yang ringan tangan dan mulut….renung-renungkanlah.


Anak kita adalah cermin diri kita……..



Kanak-kanak dalam lingkungan umur 2-7 tahun (preschool memang sering dilabelkan lasak kerana ingin mencuba apa sahaja yang dilihat dan mereka juga didapati ‘tidak dengar kata’. Apa yang berlaku ialah ketiadaan komunikasi dua hala di antara ibu bapa dan anak.



Di samping itu kanak-kanak sebenarnya tidak dapat mendengar arahan dengan baik kerana tidak memberikan perhatian kepada suara ibu bapa. Sebaliknya perhatian mereka hanya tertumpu kepada permainan mereka dan alam sekeliling yang ingin diterokai.



Kanak-kanak mempunyai komunikasi verbal yang sangat terhad disebabkan mereka tidak mempunyai pengetahuan (input) tentangnya. Mereka juga baru sahaja belajar bercakap, oleh itu ibu bapa kerapkali tidak dapat memahami apakah sebenarnya yang dimahukan oleh anak.



Maka jadilah anak tersebut menjerit, membaling barang, memusnahkan permainan dan sebagainya lantaran frustration (kekecewaan) kerana hajatnya tidak difahami dan dipenuhi. Kanak-kanak pun tahu kecewa sebenarnya tuan/puan. Justeru itu siapakah yang bersalah? Sudah tentulah orang dewasa kerana tidak berusaha untuk memahami kehendak si anak.


Ada beberapa tip yang boleh diberikan untuk tuan/puan berusaha mengatasi masalah ini.

1. Kanak-kanak sangat memerlukan belaian kasih sayang dan perhatian dari kedua ibu bapa. Sekiranya bapa jarang mendampingi anak, sudah tentulah anak akan mengalihkan perhatian kepada ibunya.

Oleh itu cuba fahami bahasa anak dengan bertanya secara lemah lembut kepadanya. Tinggalkan sebentar apa yang tuan/puan lakukan dan berikan perhatian kepada anak. Pandang mukanya dan tatap matanya. Berapa kalikah dalam sehari kita bertentang mata dengan anak. Eye contact sangat penting di dalam apa-apa jenis komunikasi walaupun dengan anak kecil.


2. Sebaik sahaja tuan/puan pulang dari bekerja dan mengambil anak dari nurseri, luangkan masa setengah jam terlebih dahulu bersama anak. Jangan terus ke dapur memasak, angkat kain dsb. Berikan perhatian pertama tuan/puan kepada anak.
Tanyakan dengan lembut dan mesra apa yang dibuatnya seharian di rumah bersama bibik atau di nurseri/tadika. Dukung dan peluklah dia serta nyatakan di telinganya, papa/mama sangat sayangkannya. Bermain-main dengannya lebih kurang setengah jam, barulah puan minta diri untuk ke dapur dsb. Insya Allah anak akan lebih mendengar kata kerana perhatian yang diharapkannya telah diperolehi.


3. Ajarkan anak dengan perkataan “tunggu sebentar boleh” sekiranya anak perlukan sesuatu dan tuan/puan tidak dapat berikannya kerana sedang sibuk memasak dsb. Dan layanilah dia sebaik sahaja berkesempatan.
Jangan buat tak tahu sahaja atau bersikap acuh tidak acuh kerana sebenarnya tuan/puan sedang mengajar anak agar tidak menghiraukan tuan/puan sekiranya tuan/puan pula yang memanggilnya.
The right way to make her listen to you is by listening to her first. Kita tidak boleh expect anak patuh setiap arahan kita kerana Allah tidak menjadikan ia berlaku demikian. Ingatlah anak belajar dengan meniru setiap perbuatan kita. Buktinya boleh dilihat apabila dia melayani adiknya pula.


4. Cuba fahami personaliti anak. Setiap anak dikurniakan oleh Allah dengan personalitinya yang tersendiri. Anak yang suka menjerit walaupun tidak mempunyai apa-apa sebab boleh dikategorikan sebagai personality Sanguine. Anak ini memang sangat sukakan perhatian. Oleh itu jika anak ini menjerit, berilah perhatian kepadanya seperti memandang ke arahnya, bertepuk tangan sekiranya dia menyanyi dengan kuat dsb.
Walau bagaimanapun, tuan/puan boleh mengajarkan kepadanya bahawa perbuatan suka menjerit adalah tidak bagus kerana boleh mengganggu adik kecil yang sedang tidur.Sekiranya anak suka menjerit, tuan/puan boleh suruh dia mengadap dinding yang kosong dan menjerit di situ berulangkali sehingga dia letih.

Insya Allah dia akan kurang suka kepada menjerit kerana mendapati aktiviti tersebut memenatkan. Mungkin dia akan berhenti menjerit atau membuat perangai beberapa hari. Sekiranya dia mengulanginya semula, puan suruh dia lakukan perkara yang sama sehinggalah dia berhenti lama kelamaan.

Berikan dia hadiah (gula-gula dsb) jika tuan/puan dapati dia tidak menjerit atau semakin kurang menjerit dalam satu hari sebagai positive reinforcement. Katakan padanya, papa/mama beri hadiah coklat kerana kakak tidak menjerit hari ini. Dengan ini anak akan faham bahawa papa/mama tidak menyukai perbuatan tersebut.


5. Sentiasa ingatkan diri tuan/puan dengan sifat positif anak. Keletah dan karenah anak yang menghiburkan. Tumpukan perhatian tuan/puan terhadap kelebihan tersebut, jangan ingati kekurangan anak dan doakan setiap kali selesai sembahyang agar Allah memudahkan tuan/puan mengubah sifat negatifnya.

Bayangkan anak dengan semua sifat-sifat positif yang tuan/puan inginkan setiap kali tuan/puan berinteraksi dengan anak. Boleh juga tuan/puan berbuat demikian setengah jam setelah anak sudah masuk tidur dan nyenyak tidurnya. Usapkan dengan lembut di ubun-ubun kepalanya, cium dan bacakan selawat serta sebutkan harapan tuan/puan kepadanya.

Misalnya ‘papa/mama sayang kakak, papa/mama mahu kakak tidak menjerit lagi’. Sebutkan perkara spesifik yang tuan/puan mahukan. Jangan hanya menyebut ‘papa/mama harap kakak berubah’ atau menyebut dengan nada negatif seperti ‘mpapa/ama tak suka kakak menjerit’. Teknik ini dipanggil imagery atau visualization dan didapati sangat berkesan jika dilakukan berulangkali. Tuan/Puan juga boleh membacakan surah AlFatihah, Ayat Kursi dan 3 Kul kepada anak setiap kali mereka masuk tidur untuk memelihara dari gangguan syaitan. Tuan/Puan, mendidik anak tidak mudah apatah lagi di zaman globalisasi yang serba mencabar.


Semoga tuan/puan lebih bersabar, jangan ignore anak dan cubalah memahaminya. Fahami dunia anak yang tiada masalah, penuh keseronokan dan penerokaan. Bayangkan perasaan anak apabila dimarahi sedangkan apa yang cuba dibuatnya hanyalah meneroka alam sekeliling.

Anak-anak hidup dalam dunia yang tiada peraturan. Ibubapalah yang membuat peraturan, disiplin dan juga galakan kepada anak. Belilah buku-buku tentang panduan mendidik anak, mengenali personaliti anak dan cara-cara menghadapinya.

Sekian, semoga Allah mengurniakan rahmat dan kebijaksanaan kepada tuan/puan. Jangan berputus asa dengan anak kerana ia akan membuatkan anak berputus asa terhadap kita sebagai ibubapanya.





sorry yana...klau mama mrah2 yana....tpi mama ngn papa syg sgt yana...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS