Showing posts with label muhasabah diri

Rezeki

in , , by Alia Farhan, 6:32 AM
Ckp psai rezeki ni mst ramai tgh emo kan malaysia kalah ngn thai...xpa la...mmg la ref bias...biasa lah...menang kalah adat permainan lgi pun mmg bukan rezeki malaysia jmpa singapore final ni...relax derr...Allah da tulis semua tu...hahah...sedang menenangkan diri sdri jugak mlm ni...
Wut eva is..bila ckap psai rezeki ni kan...rezeki Allah tu sangat lah luas...contohnya mcm aku ni..i used to be so jeles sangat dengan angah..kakak aku...ya lah...keja best...umah da msuk 3biji umoq tak smpai pun 35 da ada aset banyak...tapi aku?hohoho...income dia plak 4x greater than me monthly....seyes la xkkan xjeles....gila high achievement...nk melancong mana...boleh ja p mcm tu...dis year da p europe siap belanja mama lagi...last year p japan time2 earthquake tu smpai org ingat dia p wat kerja amal kt japan...under mercy...kahkah...next year p umrah lagi skali ngn mama n adik...siap sponser adik lagi..ok serius aku jeles ok...pastu siap lupa lagi aku nk deliver april thun dpan.siap da bli tiket p japan lagi...haih...xpa janji kalau dia p melancong jauh2 dia mesti beli prfume n of kos la dia akan beli kt aku skali...so suwit kan kakak aku...
Tapi ya lah...dia nk achieve one thing pun mmg shwe deserved it...dia dari dulu lagi rajen...rajen stadi..xmcm aku...rajen jugak...rajen td0q tym prep!kan rajen namanya tu...then come again...mmg dia deserve pun income byk mcm tu...sebab dia mmg rajen...rajen locum cri duet lebeh nk bwak p melancong..n beli aset..ya lah wei...bukan senang jdi doctor tu wei...keja kalau on call 2 hri hg duk kt hospital...xbalik tdoq kat umah...pastu tdoq ke mana...makan ke mana...cuba aku kena mcm tu...uihhh stress wei stress...tara lani reja mcm ni pun sharp pkui 5 aku blah lagi2 preknen ni wei...takdak isu jangan harap aku nak stay!gila kejams...
Tapi angah tak...dia mana kenai erti penat..ni pun tgh smabung wat MRCOG dia...gila rajen locum ngn stadi lagi wei...dah la course dia kt kl..so mostly every weekn she has to go to kl to attend the course or class or wuteva...aku?nk wat master pun pikiaq byk kali...xmau lagi byk dari mau....acaner tu?kalau aku nk amek master..nk amek dlm MBA leh?xmau amek chemical engineering dah...aku kan nk jdi manager!angan2 tinggi tu...tapi bpak pemalas...tgk la...tpi mmg tingin pun nk sambung dlm MBA...hopefully Allah bgi lah aku petunjuk n sedikit kerajinan angah tu kat aku
Hahaha....so pendek kata..xusah la duk berdengki kat orang...cuba tngok balik apa yg kita wat...apa yg org tu wat smpai rezeki dia mungkin lebeh dri kita...tapi ingat rezeki Allah tu luas...ok?
Nanite...

Nk kacau laki sat....
Tetttt

posted from Bloggeroid

Subhanallah....
Indahnya menjadi seorang wanita...bergelar isteri dan ibu...

Published with Blogger-droid v2.0.8

manusia oo manusia..

in , by Alia Farhan, 5:40 AM

Bila ckap perihal manusia ni macam2 ragam dia...mcm contohnya orang2 yang suka blogging macam aku ni...ada mcm2 jugak ragam dia...ada yang suka blog psai dia p mana...melancong ke mana...melencong ke mana...makan kt tmpt 5 stars ka...beli handbag branded ka...beli make up branded ka...mcm mna nk make up ka..blog psal masakan ka(aku la ni...ehh bajet)...dan macam2 la...dan ada pulak sesetengah orang ni bila dia blog walking kat page org...dia rsa eh2...dia ni brlagak la riak la...nk mnunjuk2 la tu apa dia ada n apa dia boleh wat...
Ishk2...believe me...org tu xdak pun niat mcm tu..dia blog psai apa yg dia suka...psai interest dia...kalau ko rsa ko tak suka blog dia...xpyah tgk....mcm aku ni...aku suka tgk blog2 org...tak kesah la dia nk up psai barang dia yg branded2 ka...dia jalan p mana2 ka...eh suka ati dia la...kalau aku rsa aku tak suka...aku blah p blog walking blog org lain pulak...sama ja...kalau rasa tak suka xpyah tengok...konsep yg simple gila kot...sesetengah blog tu lagi aku suka....buh gambaq byk2...then ada dua tiga ja ayat dia....so kadang2 tu pun ada org tak puas ati...biaq la kat dia...tu hak dia...dia takdak pun kacau idop korang kan...lagi satu contoh mcm aku ni lah kan...dulu pun kadang2 aku wat la pot luck ngn membe2 aku kt tmpt reja yg sama pesen ngn aku yg suka masak ni...pastu ada pulak org ckp belakang kata aku ni saja la suka nk show off...nk nunjuk2 aku ni pandai masak la kunun...wat de hell....ntah apa2...aku msak sbb aku suka...smpi aku jadi meluat sangat ngn org tu...tahap nk pandang muka pun x boleh...aku puj xpaham apa yg aku kacau idup dia...aku guna duet dia ka utk beli brg2 msak ni...takkan?!so bila lama2 tu aku calm down n baca satu ustaz ni cakap...manusia yang selalu cakap psal kita kat belakang ni...adalah manusia yang cemburu akan kehidupan kita...maybe dia nak apa yg kita ada sekarang tpi xdapat...sebab tu jadi mcm tu....
So bila ja aku dengaq lagi ada org2 duk ngata2 aku kat belakang psal itu ini lah...aku anggap ja dia jeles sbb dia takdak semua tu...idup aku ni pun xdak la perfect mana i'm still searching for d best thing in my life...tak perlu lah kita nk jelous antara satu sama lain...better muhasabah diri masing2...xpyah la duk ada mentaliti tak puas hati itu ini...mcm la kau teraniaya dengan apa yang aku pkai...apa yang aku masak kan....
Hahahha...manusia...manusia.....

Xoxo

Published with Blogger-droid v2.0.8
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS