Showing posts with label breastfeeding
Wahhh...kemain pjg berjela tajuk entry..aku yg type ni mcm seriau ja takut tak cukup column utk type...ehhh...

Oklah...disebabkan aku skrg ni unpaid leave utk bbrpa hri sbb nk jaga Adriana..so aku da listkan da bbrpa entry yg mmg aku patut kena wat utk panduan mama2 kat luaq sana...bajet mcm la ramai sgt mbaca nya..sebenaqnya...aku da janji dgn Mas...kawan aku dr darjah satu lagi nk update hal2 brkaitan bf ni...so janji ditepati okeh! Ohmai...intro merapu...

Oklah...back to d tajuk...
Sebenaqnya...utk aku...ni aku la kan...aku akan hantaq stock susu aku buh dalam botoi siap2...kiranya aku siap2 wat numbering kt cap botoi tu siap2..guna zebra pen ja..ya2 ja p MR DIY nk cri sticker cun2 nk tepek bagai..sudahnya tak jmpa..dah guna zebra pen sudaaa....

Let say mcm Adriana ni average dia minum kt rumah pngasuh dia dlm 4 botoi...n avg skali dia mnum dlm 3 oz..roughly la kan...

So aku wat la numbering tu kan...numbering tu bukan saja2 gatai buat okey..
So utk stock susu ni...biasanya 2 botoi aku akan bekalkan susu yg dah dinyah bekukan...kiranya susu yg aku bekukan la..yg stock simpan dlm deep freezer tu...
2
Another 2 botoi...stock susu yg chill relax2 ja kat peti ais bwah tu...kiranya...stok yg aku perah a day before dat...yg ni la aku akan hantaq...
So based on aku n pmerhatian2 aku trhadap methods org2 lain...maka susunan aku pnya stock susu adalah mcm ni
1) stock susu beku (ebm)
2 ) stock susu chill yo
3) stock susu beku (ebm)
4) stock susu chill yo
5) stock susu chill yo* yg ni depends la..ada stgh2 org ank depa kuat mnum susu..

Sebab apa dua last tu stock susu chill yo jer? Sebabnya kan kalau anak tak mnum or tak usik...stock ni boleh simpan utk dibekukan...tpi kalau stock yg beku n dah thawed tu mmg takleh bekukan balik...wajib abihkan dlm masa 24 hrs...

Reason why aku hntaq botoi byk2 mcm ni? Kenapa tak hntaq ja dlm plastic ziplock tu mcm sstgh org buat?
Sebabnya aku nk mudahkan bbsitter...mcm aku...aku just sruh dia bilas ja..nk cuci lebih2...aku akan cuci n sterile kan kt rumah...n lagi satu kalau dia guna satu botoi ja..mana tau tym2 dia kelam kabut tu...pastu anak korg menangis gila2 nk susu...susu plak da habeh n dia takdan nk basuh elok2 botoi td...tak ka naya ja..sudahnya..susu korg tu might be contaminated. ..oh no!! Its a big NO ok...perah susah2 then senang ja contaminated mcm tu ja...tak ka rugi...biaq kita susah skit xpa..asalkan mutu n kualiti susu kita tu trjamin...n baby kita dpt yg trbaik!!

Lagi satu...sebab tu aku suka msukkan dlm plastic zip lock aku tu 6 oz terus...kiranya utk 2 bottles...so sapa yg anak dia mnum 4 oz sekali hadap...boleh la simpan 8 oz siap2 dlm plastic zip lock tu...tp make sure guna yg 12 oz la kan...by this way jugak...korg bleh jimat pngunaan plastic zip lock korg kan...

So bila semua da setel msuk dlm bottles ikut numbering...maka simpan la susu2 tu dalam cooler bag...n jangan lupa letak ice pack...at least 2 or 3 ketoi...mcm aku...utk 2 bottles last tu biasa aki mntak bs dia letak dlm peti ais rumah dia...kira tumpang sat la kan...

Ermmm apa lagi ehh...rasanya tu ja kot...
Kalau ada apa2 lagi yg nk tmbah nnt aku update lain...lupa kdang2 tu...nk kena cri ginko bilaboa makan bgi kurang lupa skit..
Ok lah...nk tdoq ni...
Pendek kata...maju lah susu ibu utk anak2 kita...



posted from Bloggeroid

Salam dear mommies n readers...

Kat sni...ada nk juai nursing cover...so korg xdak la masalah nk nursing baby korg msa kluaq kt mall ka kedai makan ka...
Mmg no problemo lah guna nursing cover ni...


So temporary ada 3 design ja
Harga...Rm38...but now sempena MAAL HIJRAH NI...ONLY RM35...
POSTAGE RM7 (SM) RM10 (SS)
so sesapa nk beli boleh directly msg/whatsapp kt num ni ya 0133363775

posted from Bloggeroid

Dalam 3 hri lagi...Adriana will turns to 6 months...yeayyy...means dat da 6 bulan dia fully feed by my milk...yeayyyy....I made it..I know I can make it...
Now pun da start bgi da skit2 solid food because ksian sgt kt dia..mulut tu da mcm mulut ikan emas da yg duk ngunyah2 mkanan msa aku n amir dok makan...oh no..pitty my baby...dia pun ok ja mamam moi nasik ngn carrot...she's OK with it...
So to all new mommies out there yang betul2 nk fully breastfeed ba y2 korang smpai 2 thun... (In Sha Allah ni impian aku)...tolong:
1) pasang niat betul2 kenapa kita nk fully bf anak kita...doa kat Allah supaya journey breastfeeding kita dipermudahkan...
2) start doing your reading as early as u know u are pregnant....dis is what I'm doing...first trisem da baca da psai breastfeeding tawww...eksaited kot...
3) beli siap2 kelengkapan breastfeeding cthnya pump..botol susu utk simpan susu kita..plastic storage. .so bila ada menda2 ni..automatik korg akan jdi rajin gila nk pump...
4) percaya susu sentiasa ada...never ever give up...bcoz we born to produce milk...seriously..kalau baby asik nk menetek tu n berkepit ja ngn badan kita...tak bermakna susu kita xdak...tp sebenarnya sbb mmg tu lumrah dia baby yg breastfeed ni...sebab susu ibu mmg mudah hadam...dats y 30 minit ka sejam sekali ka baby da merengek rengek nk menetek lgi....believe me...Allah jadikan kita dengan tetek ni ada sebabnya ya...
5) kena rajin menge-pump...sebab nya..konsep dia senang ja...makin kerap kita kosongkan breast makin cpt otak hantaq rangsangan more and more milk should be supply...rajen2 la pump at least 3x sehari...ok? No istilah malas2 k....never ever!
6) jangan stress ok...u shud enjoy ur bf journey...take time...sit back n njoy it...kalau stress jgk amik b complex bcoz believe to make us calm...aku consume vit b complex+ folic acid Shaklee..tak tau nk beli kt mana? Meh sini meh beli ngn aku...sgt penting point jangan stress ya...sbb bila stress otak kita pun takleh nk process n ransang betoi2 hormone prolaktin kt dlm badan kita...bila jdi mcm tu..automatically susu akan drop....
7) kalau susu drop...jgn stress...try amik supplement apa yg patut sbb maybe badan kita penat. ..supplement ni BUKAN JAMINAN yer susu akan byk...apa yang penting kena paham konsep supply and demand...bila paham konsep ni..In Sha Allah anda one step foward akan berjaya...semakin kerap menyusu or pump..semakin byk susu akn terhasil...
8) start kumpul stock start 2 weeks after delivery...believe me...u will impress with ur milk collections. ..time ni...susu byk gila...baby plak mnum skit2 jer...perut dia pun baru sebesaq guli or buah cherry...sbb tu kena paham konsep supply n demands. ..n sebab tu jugak perlunya banyak membaca regarding breastfeeding ni...

So...wut else ya...
In Sha Allah I will try my best to feed Adriana wif my milk till she's 2 years old...
After 2 years old...aku pernah dengaq cita...toddlers tak mnum susu fm pun xpa...she or he will get nutrients from her or his food...betul ker ehh? So I think...for dat case..I need to do more readings regarding dis...for time being..kena study dulu mcm mana nk hantaq solid food ke umah bbsitter Adriana ni...heee...xsempat ag nk study mndalam psai solid food ni..



posted from Bloggeroid

Alhamdulillah…Adriana mek kenit tu dah masuk 5 bulan…dan Alhamdulillah jugak…Allah masih memberi rezeki untuk Adriana menyusu badan. Seronok bila tengok anak kita membesar dengan air susu kita sendiri…terima kasih Ya Allah, Yang Maha Pemurah…
Buat kawan2 kat luaq sana yang masih ragu2..takut2 susu takda..jangan macam tu….mindset tu kena always positive. Ingat Allah jadikan tetek kita ni suka2 ka…tak ….sebab Allah tau dari  situ la letaknya susu untuk anak2 kita….Allah jugak jadikan kita ni dengan tetek khas untuk anak2 kita..bukan untuk bapak nya ja ya…..kat sini nak list out kan beberapa tips: selok2nya dari awal pregnancy lagi da start cari bahan bacaan berkenaan breastfeeding ni. Kalau nak tau, aku pernah diperlekehkan oleh kwan2 yang kununnya da brpengalaman (da ada anak terlebih dahulu) bila aku cakap psai breastfeeding ni…n mcm mana pngalaman kakak ipaq aku masa mnyusukan Zakwan dulu…for them alaa..ckap pengalaman org boleh la…cuba try tgk nnt mcm mana…ok now, aku da buktikan(bukan nak riak dlm hal ni..tp aku suka sgt kalau ada kwan2 yg tnya psai aku pnya breastfeeding journey..yg mana aku boleh kongsi kan..aku aku kongsi)
1)      Niat kerana Allah. Dalam Al Quran pun dah menyatakan kewajipan seorang ibu untuk menyusukan anak dia selama 2 tahun…yang penting kena niat kerana Allah

Ini telah disebutkan di dalam surah Al-Baqarah ayat 233. 
Maksudnya:


Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang hendak menyempurnakan penyusuan itu: dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). Kemudian jika keduanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.

                                            

2)      Jangan cakap “Susu saya kurang”….tu adalah pantang larang dalam menyusukan anak….sebab kata2 tu doa…kena sentiasa ckp “alaa…xper…maybe aku letih..japg susu aku byk la tu..In Sha Allah”…sambil tu kena la doa2..zikir2 sama…mcm aku hari tu tonsillitis and demam panas…mmg susu drop byk jugak la…dengan badan panasnya..badan xlarat nya…mmg nk pump pun rasa berat lahai…tp bila pikiaq kewajipan dan amanah Allah dalam nak menyusukan Adriana..terus rsa takleh manja2…hewhew….pastu sambil pump sambil doa n ckap menda2 yg positive ja..Alhamdulillah..sekarang nib ack to normal dah.
3)      Always follow pump schedule….kalau baby taknak menyusu…sentiasa pump kluaq so dat otak kita akan rangsang hormone prolactin supaya sentiasa mnghasilkan susu sebab ada demand…kena paham konsep demand and supply…
4)      Amalkan pemakanan yang sihat…banyakkan makan sayur2 hijau…minum air masak yang mncukupi…air manis pun ok jer..Cuma jgn lebih2 ya..cth:milo, horlicks panas.
5)      Banyakkan amalan rohani dan zikir. Sentiasa berdoa supaya Allah murahkan rezeki untuk kita susukan anak kita sampai 2 tahun…amalkan zikir Ya Matin..In Sha Allah  susu akan banyakJ
6)      Jangan berputus asa kalau tips2 kat atas tak Berjaya….boleh jugak usaha dengan mengambil supplement macam Set Menyusu Shaklee terutamanya Alfalfa yang terkenal sebagai milkboosters. Ni adalah salah satu usaha kita ya. Amalkan pengambilan Habbatus Sauda, madu dan halba untuk menambah susu kita.(rujuk makanan2 Sunnah)

Always remember, bagusnya dan hikmahnya suruhan Allah ini buat ibu yang menyusui anaknya. 
1. first, anak kita dapat susu yang sepatutnya iaitu dari ibunya sendiri bukannya dari sumber lain.
2. Second, bonding itu amat kuat antara kita dan anak.
3. Sistem pertahanan badan anak kuat.
4. Ibu pun sihat, rahim cepat kecut. Sesungguhnya setiap yang Allah suruh itu tidak memberi mudarat dan jika ada sedikit mudarat sekalipun ada penyelesaiannya. Kita kena sentiasa berusaha.



pesanan penaja: sesapa yg nak rsa ke"best"an product Shaklee...boleh whatsapp 0133363775....free consultation regarding breast feeding...because sharing is caring

Cakap psai breastfeeding lgi kan...mcm lani semua entry nk wat psai breastfeeding ja...hahaha....being obsessed with breastfeeding agknya aku ni...hewhew...*lempang satu kali*
Sejak2 amek shaklee ni badan da xrsa penat sgt..kalau tak lemau ja badan ni rsa...eventho puasa xdak la rsa mcm penat sgt ka apa ka..kalau before dis...jangan harap la...badan lemau...nak pump lgi..nk keja lgi..blik umah nk msk lg...basuh baju (walaupun bsuh mesin...nk jugak mention kt sni!! )...lipat kain...kemas umah la (walaupun kemas mcm xkemas ja kdg2 tu...aku kemas ja..sepah balik! )...so bila brdepan ngn semua2 menda ni...bfore amek aku supplement shaklee secara serius da brhemah...aku amatlah penat..dan stress...pastu asik nk emo ngn laki aku...kcian dia selalu aku emo2....bila da stress...emo...badan penat bagai...production susu sdikit sbyk mmg akn trjejas la kn....
So bila da trjejas aku pun amek keputusan drastik...nk join Shaklee....so dat aku boleh bli all d supplement dgn harga ahli kn....ternyata keputusan drastik aku wat tu membuahkan hasil! Hasil extraction aku maybe la x sbyk org lain...biasa aku boleh dpt dlm 20-24 oz...utk 3 or 4 sessions...ok la kn...not bad....aku tau ada org sekali pump every session dpt 10 oz...tp aku bkn mcm tu...biasanya time subuh la wktu aku pling lumayan..tu pun kalau mlm tu aku xpump....
Set Shaklee yg aku amek so far ESP...alfalfa..ostematrix+ vit c...n so far mmg sgt membantu aku...mmg la disamping tu kena jaga makan semua...doa tu pun penting ya...n mcm aku ckp...kita kena rajen mintak kt Allah...n berusaha...In Sha Allah...Allah akn tolong...so ni pun salah satu cara aku berusaha...amek supplement utk jaga kesihatan aku...kalau aku tak jaga...sapa lg kn nk jaga...
So start dari aku amek supplement s Shaklee kt atas...start dri tu jugak aku start wat logbook kecik...to jot down brpa volume aku dpt every session. ..n kalau hr tu less session..aku akan jot down yg aku fully df Adriana sbb cuti ka apa ka...so dis will make things easier...senang aku nk trace back apa yg patut...


So ni la buku 555 stock susu aku perah tu...wat bodo2 ja...kt belakang side buku ni ada menda lain plak...list customers order Shaklee...hewhew...alang2 aku mmg da jdi membe kan...xslah kalau aku kongsikan menda baik ngn korg kn....

Last 2 weeks aku update stock ebm kat dlm deep freezer ada 480 oz...Adriana ni pesen dia..klau hantaq p umah bs kan..4 botol ja 3 oz pnya susu tu..lately ni x abeh...aku pun pelik...bs kata dia mau mnum tp mnum sket...kalau ngn aku...nk bergayut ja kat tetek mama dia ni...sbb tu la stock ebm aku byk...Sbb Adriana mnum sket...kat rumah ja kemain mek kenek tu...


Da nk penuh da deep freezer aku ni...


Susun blik by month. ...senang nk FIFO nnt...da penuh deep freezer ni...boleh amek anak susuan dah aku ni...


Ni la kawan baik aku sekarang...so kalau ada sesapa yg nak try set Shaklee ni boleh whatsapp aku...0133363775. ..aku boleh bg harga special....free consultation n ada jugak free gift! So what are u waitin for....jangan jadikan breastfeeding sebagai alasan utk kita stress...penat n etc...sbb with Shaklee kita mesti OK pnya lah....
Xcaya? Meh ler try!!

posted from Bloggeroid


cakap pasal breastfeeding rasanya ramai da aware psai kebaikkan susu ibu kan...baik utk ibu dan jugak babies kan...n sebelum nk breastfeeding ni...bila start ja pregnant tu cuba penuhkan ilmu breastfeeding di dada...tanya orang2 yang pakar...bykkan mmbaca...cari kat belog ibu2 yg menyusu pun banyak...banyak sangat ilmu yang boleh dapat....banyakkan membaca...collect sebanyak mungkin method yang diguna pakai...n then time nak application tu choose the one which suits you d best...

but as for now.....
for mamas, momies, ibu2, emaks to be out there, here i would like to share what u guys should have if you really want to get serious in this business(ecewah...bunyi mcm serious ja kan...but seriously it is SERIOUS!...hahaha).....menda2 apa yang korang patut prepare:
1)kecekalan hati!
 nk breastfeeding ni bukannya satu menda yg senang....sapa yang tak kuat...msti akan give up..sebabnya for first born especially...baby tak pandai menghisap...direntap rentapnya puting korang dengan gusi dia tu...azab oiii....so bersabarlah!banyak2 kan pujuk baby...pujuk dia minum betul2..In Sha Allah, Allah akan tolong....lagi satu...always set kan kt otak kita ni...susu kita cukup untuk baby kita...bila kita positive...In Sha Allah, Allah akan permudahkan apa yang sepatutnya jadi milik baby kita

2) ilmu
macam aku cakap kat atas tadi....prepare sket2 ilmu...

3) pump
yang ni aku rasa sangat wajibul ghunnah kot....tak kesah la jenis manual ka single pump ka double pump ka mcm Rumble Tuff kesayangan aku tu ka...janji mesti ada pump....
but for me...sapa yang tak berapa nk tabah n bertenang macam aku ni...better go for double pump...sebab bagi aku manual...leceh...penat tangan...bila da penat...mula la demotivated...bila da demotivated mula la susu xberapa byk nk kluaq kan....single pump plak....tak best dia..bila korang pump sebelah...sebelah lgi automatic akan menitis jugak susu korang(for first timer mama to be mst tak tau ni..mcm aku jugak dulu)...so bagi aku rugi la sket kan yang da terkeluaq tu...so for me better go for double pump...save time...boleh pump 2 breast at one time...no milk wasted!ok nnt aku review kenapa aku go for Rumble Tuff instead of Medela Freestyle...walhal kemain sebelum beranak hari tu nk FS kan! ingat yer...pemilihan pump tu pun sangat penting tau...ramai jugak kwan2 yang give up bila pump yg depa pakai tu tak okei...

4) Containers
so yang ni pun penting jugak ya...kena decide siap2 dah nk pkai botoi ka...bekas dadih ka...liners or plastic macam aku pakai tu ka..or perhaps the safest one...glass jar?!hihihi...if me...i'll go for liners gitu...jimat sepes (space)tau

5) Deep freezer*
nk kata essential tu tak la jugak...more to optional actually...tapi for me tetap wajibul ghunnah....tu tara aku pakai liners jer tu dah nk penuh 3/4 aku pnya deep freezer lani...byk eh?3 bulan da nk penuh kan...Alhamdulillah..berkat doa kat Allah and ikhtiar apa yang patut...oh ya..aku start kumpul stock seawal  2 minggu brpantang...lagipun time tu Adriana tak berapa pandai lagi nk menetek...so selalu bgi yg da pump dgn syringe ja...

6) Supplements
yang ni..kira ikhtiar kita la ni untuk perbanyakkan susu...harus diingat...Doa tu sangat penting ok...so for me, i'll go for Shaklee supplements....which is good n suit my body n what i nid...before amek Shaklee...mmg susu aku meriah...cuma tujuan aku amek Shaklee ni untuk add on kan apa yang body aku lost during pregnancy and breastfeeding....so kiranya nk restore back la all the good things in my body kan...nak2 calcium tu haaa....kena la brganti dik non...nnt abeh anak ko sedut..osteoporosis la takdan tua...lagi2 nak posa ni...mana nk collect stock susu nya...so kena la amek supplements to restore back apa yg sepatutnya badan kita perlukan....macam aku, aku amek basic set menyusu ja...nak tau lebih lanjut psai Shaklee nnt aku cita k for the next entry....

oh ya...sesapa yang tgh tunggu masa nk meletup tu...kalau nak try set menyusu Shaklee boleh contact akak yer dik non....ni num ahkak yer...0133363775....jangan malu2..jangan segan2..free consultation okei...lagi2 bab2 breastfeeding ni...ilmu utk dikongsi kan...bukannya utk disimpan...lagi pun boleh la kita brtukar2 pandangan kan....

ok la...da lewat ni...
nk tdoq ni...
nk peluk si kecik busuk masam ahkak kt sebelah ni...
babai
nunite...





Talking about my breastfeeding journey...I must admit it is tough...esp for those working moms...lagi2 kalau keja hg jenis kena entertain org ker...keja kt production side mcm aku ni ka..pendek kata...keja kau bukan la sekadar duduk di meja..sambil mnghadap pc n sambil2 tu boleh mngepam selang 3 jam...fuhhh...paham tak maksud aku...
So sekarang ni...masa keja...aku hanya pump 2x ja...pkul 10.30pg n 3.30ptg...pagi kt umah kul 5.30am aku da pump da siap2...tinggai direct feed adriana ja kadang2 tu...
Kenapa aku tak pump selang 3 jam? Sbb aku rsa ianya tak effective n efficient utk aku...sbb aku da pernah try selang 3 jam sekali...aku nk dpt 2.5oz pun bercinta...ni dalam masa selang 5 jam aku boleh dpt 6.0-8oz....kira ok la tu kan...maybe bila 3 jam aku mcm pressure sket kot kn...ye lah...terkejar2 nk kuar production...salin kasut kt changing room bagai..masuk surau nk londeh2 uniform bagai lg...lahai...bila da stress da tak tenang...takut org cri bla2...mula la aku takleh focus n ilang tumpuan n rsa stress masa tgh pump...
So no no no....its not good....
Admit sekarang stock aku pump agk kurang dr dulu...cuma leh dpt dlm 24oz ja shri...but I already consult my personal doctor, my sis....she will gimme some medicine or supplement or wutever to increase back my milk production...
So now...aku mmg tak follow dah org lain pnya schedule yg tight gila2 3 hrs ja kena pump...sebab aku rasa...3 jam tu tetek aku lembik lgi...xsempat lgi nk refill ngn susu bru...lagi pun aku duk kt production mana boleh makan minum air susu bagai nk bg milk supply aku cpt kan...
N my doc sis also told me that all her breastfeeding friends semuanya p pump bila tetek diorg rasa da penuh n cekang...
So I think yg ni pun ikut org jugak kot kan...so as long as ko dpt brpa oz yg ko target utk shri...da kira bgus kan...aku bajet shri 20oz ja...tp aku dpt kdg2 24oz...so kira ok lah kan..cumanya aku mntk angah amek kan aku supplement tu supaya aku dpt cover utk nx coming fasting month...risau milk production aku merudum time tu...
But anyway...aku enjoy breastfeeding. ..n aku harap sgt aku tak patah semangat! Fighting alia!!


Bila sekali sekala dpt 10 oz mcm gini pnya la eksaited uolls...


Some of d stocks....


Xrugi uolls bli deep freezer mcm gini


A great pump! Ringan n setanding dgn medela FS!

posted from Bloggeroid


So now confinement leave aku da abeh...so kena la aku masuk kojer balik...huwaaa sedeh oiii nk kena tinggai anak....
Kalau tak pikiaq psai commitment yg byk...dah lama aku resign aku rasa....hoihhh...
So Adriana ni aku hantaq ke rumah babysitter...blok sebelah apartment ni jer...nasib dpt xjauh....xpun laki aku membebel kata penat nak angkut...cesss...org lelaki mmg cenggitu....pagi2 laki aku hantaq...sebabnya aku masuk keja awai sgt...kang before 7 nk hantaq kesian kt mek tu....aku lagi la byk beg...dengan beg pump nya...beg keja nya..lagi kalau kena angkut Adriana 2 trip la jwabnya...tpi da sbb laki aku willingly to hantaq aku lagi on jer....cuma kadang2 masa balik tu aku amek la...kalau aku rsa mlas nk masak la.
So far ok...baru 4 hari kan...bbsitter Adriana pun mcm ok...willingly to put her on her CD...feed her with my milk...tp before dat...mmg kena ajar dulu la sbb dia xpernah handle dua2 ni....
Tengok cara dia jaga Adriana pun so far ok...kemas n comey ja anak aku...xyah cakap tu la...umah dia pun sentiasa kemas...mcm xdak anak kecik...umah aku? Anak tak leh merangkak lagi..rumah da mcm tongkang pecah. ..esok boleh mrangkak jenuh haaa
CD n bottle susu Adriana semua aku tak bagi dia basuh...biaq letak ja dlm tu...nnt balik aku basuh...sbb aku takmau bebankan dia...lagi satu Adriana ni pe'el dia kadang2 tu ada la tdoq xsmpi 30mins da meraung2 nk susu balik...ye lah...susu ibu kan mudah handam....terkejut pengasuh awai2 tu tengok Adriana yg comey lotey ni meraung2 nk susu...kahkah....ampun ye kak...anak saya mmg cenggitu...cenggeng sehhh...
Tapi apa yg aku best psai bbsitter aku ni dia ada 2 org anak lelaki...yg kecik 4 thun...yg besaq 6 thun...so dia mmg suka sgt baby pompuan ni...Alhamdulillah. ...akak jaga la elok2 ya mcm anak sendiri...



Ni pun aku da strt rindu kat cik mek molek ni....


Haih...mcm mana la anak mama kt umah bbsitter kan...rindu sangat ni....aku plak mcm catch cold sket..so aku xnk la duduk dekat2 ngn dia...takut jangkit...nnt sian kat baby aku tu pulak

Oklah...gtg...

posted from Bloggeroid


Gmbar frozen ebm stock aku yg mngundang kontroversi ibu2 yg bresstfeeding....ya mmg saya saja packan saya pnya susu 12oz terus....
Aku tau ramai mak2...ibu2 mama2 n mommy2 kat luaq sana pack kan susu korg sekali minum 4oz kan...sbb korg dinasihatkan mcm tu kan...aku mula2 pun mmg plan nk gitu...tp memandangkan pack tu adalah 12 oz n after do some more study...mmg ada pun org yg buat packing susu dia 12 oz terus...kalau tak takkan la manufacturer tu nk p wat or produce utk 12oz pnya liners kan?
Method yg aku follow ni sama ja mcm yg korg2 pkai tu..bezanya korg mlm2 bwak la kluaq 3 or 4 pack yg korang da bekukan 4oz tu kan...tp method ni ko kluar kan satu pack n then esok pagi ko bahgikan 3 or 4 bottle...kalau nk hantaq ke babysitter sulam la dengan fresh ebm 2 3 bottles...xke sama ja method tu...cumanya aku da jimat pngunaan liners aku....
kadang2 kita ni cpt sgt judge method org tu tak betol..itu la ini la...just because I'm still new doesnt mean I have zero knowledge bout dis...yes...I do some study n research first...bukannya nk wat fyp ja ko kena wat research n study bagai...nk breastfeeding ni pun sama la...takkan la aku menonong nak hentam keromo ja...
Kalau ikut dr segi science pun...kualiti susu aku takkan terjejas...sama mcm let say aku prepare chemical in a large volume n then divide into 3 smaller bottles rather than preparing the same chemical in 3 different bottles...well is dat make a sense? Yg mana lgi senang? Menda sama...dont make it complicated lah...take it easy man....in engineering terms...dis is called cost saving...why cost saving? Bcoz we need less liners per day..anyway, we have to be smart...takdak rule pun kata wajib ko kena letakkan ko pnya susu 4 oz or 3oz ja mcm baby ko skali minum...no right? Kalau mcm tu jenuh la...dgn space lg nk kena saving...duet da tentu2 melayang kan....
Apapun ikot la...method kau nk follow cara mana follow...aku rasa method aku ni ok ja...aku xdak pun paksa2 org suh ikot method aku...sbb aku rasa method ni suits me d best...aku pun takkan argue with ur method...no nid to argue aku rasa..sbb dua2 pun betul...
Apa pun breastmilk is still d best eventhough its not fresh anymore compared to formula one....

Aku pun xpernah nak argue org nk guna disposable diapers...cakap tak bagus la just because aku bagi baby aku pkai cloth diapers....dat doesn't make me right to comment on the other's choices right? Itupun kalau aku nak wat banggang aku boleh ja kutuk org pkaikan anak diorg disposable diapers dengan 10 alasan aku sendiri....tapi no...I choose not to....wat apa aku nak argue...sebab aku ada cara aku sendiri dan hang pun ada cara hang sendiri....afterall, we only want the best for our kid rite? Lets not argue....lets respect each choice that we make....

Peace...

Assalamualaikum

posted from Bloggeroid


BAGI IBU-IBU YANG MENYUSUKAN BAYI, HALBA MEMBANTU UNTUK MENAMBAHKAN SUSU BADAN.

Bila saya terbaca sebuah hadis, Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud ” Sekiranya umatku tahu akan kelebihan halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas” (Books of Sufi Healing m.s.58)

Rasullullah s.a.w juga bersabda yang bermaksud “Gunakanlah halba sebagai ubat” (qamus Al-Tibb)

Online shopping

in , , , by Alia Farhan, 12:37 AM
Kenapa saya suka online shopping?
Sebab ia bestttttt sangat.....
First sebab senang...di ujung jari ja...
Boleh wat comparison price hanya di ujung jari...xyah pun nk kena p msuk kedai sana sni...dlm erti kata lain xyah penat2 berjalan...sepppp lomak denn yuu...
Lpas tu kadang2 online shop lgi murah sbb diorg xyah nk sewa2 kedai...so we pay less n less...
Lpas tu jimat masa...sambil2 check emel keja...sambil tu usha blogshop..senang koja...xyah nk mandi2...make up make up..panas enjin keta...pegi kedai or mall...half day p shopping...boleh setel dlm masa xsmpi sejam kalau kita da abeh survey n compared price la..
Jimat duet parking, etc..xyah nk pkiaq2 psai parking la...biasa kalau kita kluaq shopping bukan duet trbang utk parking ja kan...kompem2 terbang ke menda lain jugak...makan la...kompem2 pling cikai kalau kat mall dua org makan rm50...cess...da berapa dah tu...
Lagi...sebab pantas n xmemeningkan kepala....beli hari ni...setel payment hari ni...kalau owner tu pos hati tu jugak...In Sha Allah esok sampai la kt umah...
Lagi2 untuk orang yg tgh brpantang mcm aku ni...lagi la...nk kuaq pun mana org bgi sangat ..so duduk d rumah sgt la boring...maka bila da tangan tu usha2 blog2 barang2 baby ka..mak baby ka..mula la tangan tu menaip dak menanya owner shop tu mcm2..kalau rasa berbaloi..on jer beli...haih lahh..seronok...segalanya di ujung jari...


Ni barang2 utk bfeed Adriana...plastic storage bags for ebm la..murah kot...4 kotak rm38 ja...biasa satunkotak rm12.90..
Then cooling bag utk ebm Adriana hantaq p umah bbsitter rm18.90 ja brand jingle jungle...
Drying rack for milk bottle rm29.90 bramd treenie
Last but not least 10 bottles of jingle jungle in lilac bpa free for rm39.90..
So all together dgn postage rm140.70..ok la not bad...aku suka beli kt kedai ni...actually owner ni ada kedai dia sndri..aku bayar kelmarin..hari ni terus brg sampai...gila pantas! Suka maks....poslaju mai tdi mcm rsa santa claus yang mai...kahkah...poyo jer...
Ok lah...
Gtg...
Queen nk beradu...

posted from Bloggeroid

cakap psal breastfeeding ni...aku da rasa aku ni da semakin matang..ehh cehhh matang ker?kena la matang....dah ada anak sorg dah pun..xkkan la nk stay mcm dulu2 kot....
oklah back to topics...aku suka angat breastfeeding ni...lagi2 bila si Adriana ni duk tgh nyonyot aku main2 pipi dia...ehhh makin bulat n montel pipi kamu ya Adriana Arissa....semalam pergi cucuk Adriana yg sbulan tu..dia da 3.57kg....yeayyy da naik da berat dia....tak sia2 sumbat nenen aku ni everytime dia nangeh....
pipi Adriana ni makin bulat tapi badan stil solid gitu...kecik..haluih ja..nk mandi pun aku rsa takut....
n yg the best part of breastfeeding is....berat aku makin turun...yeayyyy....makan aku rasa pnya la byk gila...like seriously byk gila kot...sekali makan dua kali ganda dulu..pastu siap brtmbah baiiii....timbang semalam aku ingat nak naik...sekali trun haa 2kg...yeayyyy...seronok2....ni yg kalau boleh nk suh ja Adriana ni isap nenen sejam sekali neh...ehhhh....sesetengah org takmau nk breastfeed ni sbb takut breast sagging...dont worry model terkenal mirinda kerr pun breastfeeding..apedehal...yg penting khasiat susu ibu tu lebeh la bernilai dr any other milk in this world...bear dat in mind...jgn give up....always set mind to positive...jgn pikiaq yg negative...n yang penting kena doa selalu kat Allah...sebab yg nak bagi tu hak Allah....
relax ja makcik ni breastfeeding anak dia...no breast sagging issues pun!hahaha

akhir kata......
.....
.....
.....
...
..
.
yeah!
BREASTFEEDING....
IT ROCKS!

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS