Showing posts with label baby
So marilah kita listkan senarai brg2 baby yg wajib ada...harus ada..dan sunat ada....muahaha...belog aku da makin mak2 lately ni...cayalah....

Wajib ada:
Baju2 utk newborn 4 5 psg....belilah yg cotton tu...sejuk sket baby...
Mitten n booties. 4 5 psg jugak..
Alat2 mandi...
Lotion or baby oil...suka johnson n johnson...lagi2 bedtime story yg lavender tu...mmg betul2 theraphy nk tdoq...sekali2 ngn aku leh bedtime story jugak haa
Minyak telon
Barut utk baby~aku beli dlm 5 helai mcm tu
Topi kat dia 4 5 psg jugak...
Pastu kain napkin utk bedung dia nnt...idaklah baby tu tdoq terkangkang ja kan...
Diapers...beli la spare siap2..nnt kena p spital trus sua ja kt nurse brg2 tu...tpi aku duk p check kt klinik desa ibu n anak ni pun depa bg aku free sample huggies lg....xpa lah...awai2 ni kt hospital ni bg la bb pkai disposable diapers dlu...pasni kita go green ya baby...cloth diapers all d way!
Botoi susu...
Bantai2 dia...
Pastu yg lain2 beli la baju2 yg besaq sket...mcm baju aku prefer beli yg unisex so senang...adik abg..kakak semua bleh pkai yg sama...dasar cheapskate

Harus:
Stroller...kenapa aku kata harus bukan wajib?sbb ada jugak sound kt aku kata stroller ni bukan kewajipan..anak diorg xsuka duk lam stroller la nanges la...bla blabla...terpulang...msing2 ada cara nk bg anak masing2...for me...ni sangat wajib dan harus ada...stroller ni makngah baby nk belanja...tenkiu makngah!



Car Carrier utk ltak dlm...yg ni portable siap boleh enjut2 kalau xguna kt dlm keta mcm buai tu..aku beli ni kt jusco ja...aku kan cheapskate...


Baby carrier yg gantung

Ohoii mcm kiut ja kan ada bulu2 tu...

Baby cot...yg ni pun terpulang...ikut la korang...

Aku beli playpen trus..senang...nk main dlm tu..tdoq dlm tuuuu..

Breast pump..yg ni pun depends...kalau mmg da srtting nk bg fm...aku rsa xperlu kot beli menda ni

Sunat:
Baby playgym....yg ni tunggu baby bsaq sket beli pun xpa..ni beli pun xpa...xmau beli pun xpa..tp at least bila ada menda ni dpt la distract depa utk main2 sorg2..n kita pun leh wat reja lain kan...tp ni pun bgus utk prkembangan otak baby kita


Tenkiu pak usu sbb nk belanja baby playgym ni...
posted from Bloggeroid

Yg lain2 tu tak terpikiaq lagi...nnt kalau aku ada idea aku topup lgi ya..kadang2..otak jd blur2 sat...lupa da apa yg beli....
Barang2 kelengkapan untuk breastfeeding da selesai kot rasanya...
So here come the checklist:
1) breast pump....yg ni da amek kt poslaju semalam...


Aku xjdi amek mdela FS...sebabnya pump FS warranty 6mnths ja...n yg kalau aku nk beli tu direct dr US..risau plak aku nnt ssh ka mcm mana...plus rumble tuff ni pun murah....rege dlm 1/5 dr medela FS yg aku dpt hr tu...hr tu dpt FS dlm rm1.5k...kira murah la tu kan...tapi bila aku byk baca review...ramai yg rumble tuff ni pun ok...very light...senang nk assembly...tak renyah...siap laki bini da test semalam...cuma kena beli rechargeable battery la kan for emergency..tu br bru brpa ja cost dia kan...hehehe.nak2 plak sejak dua menjak ni kt kilang sebuk duk wat kaizen activity so otak aku ni byl nk kaizen n cut cost ja...
Memula bising jugak laki aku suh beli FS...ye lah...dia yg sediakan bajet utk breast pump ni...tetiba ja aku nk tukaq ke rumble tuff...pro n cont tetap la ada kan..medela mmg la well known...tp pump kalau dia nk failure bukan nya kita leh agak bila.lg satu nk beli kt kedai dpt harga rm1.5k mmg xdpt la...mostly kedai akan juai medela FS ni dlm rm2.3k...pffftttt.....lagipun kalau yg rumble tuff ni leh convert jd manual...so kira ok la sket kot....maklumlah aku kan cheapskate...otak ligat ja pikiaq mcm mana nk bjimat....hohoho....
Tapi mana tau...tetiba pasni nk beli mdela FS as second pump plak kan...who knows....

2) chiller bag
3) ice pack


Cun tak chiller beg i tu?kewl kan...very the english style...

4)botol susu~bru ada dua tiga ketoi
5) plastic bags with zipper lock to keep breast milk...
Yg ni ada la purchase 50 pcs...yg 12oz pnya...so boleh la jimat space kat deep freezer tu kan...
6) deep freezer~yg ni bulan 6 nnt bru amek...ada akak kt kilang tu dia nk tolak...bru ja pkai 3 bulan...sbb nk tolak...dia nknpindah umah n beli peti ais yg dua pintu besaqqq trus tu....so i just buy from her...seppp rm300 mak!
7) bekas dadih as breast milk storage?mayb will opt for this choice jugak kot...sbb hri tu tgk kak ipaq aku kak n wat stock utk zakwan pun pkai bekas dadih tu ja...at least saving la sket...cuma xleh pkai lebeh dr dua kali la...have to organize it very well la...

So apa lagi ehh???
Yg lain 2 In Sha Allah da setel...
Cuma nk tunggu baby ja....
Baby bila nk kuaq ni ya?
Mama n papa cant wait to see u dear....
Tolong doakan saya ya....

posted from Bloggeroid

Exhausted

in , , , by Alia Farhan, 7:49 AM
Tomorrow I'm back to work...hopefully everything run smoothly....yes...I'm tired....maybe due to my hormones n etc...hopefully everything get back to normal...ya Allah...please help me to pass dis few more weeks before my baby's delivery...I'm too tired to face all the sickness....n to my baby A who growing stronger n bigger day by day...mama hopes u'll be fine inside there...please stay strong for us ya darlin....

Gud nite...
off to bed now...
too tired to type more n more....
ASSALAMUALAIKUM
ZZZZZZzzzzzzzZZZZZ

posted from Bloggeroid

Done doin laundary things for my baby's cloth....cloth diapers...n etc...bleh tham jugak penat ya nk jemoq satu2 baju2 kecik tett tu...tapi comelnya Ya Allah...bila da kering tu...lipat masuk dalam kotak...haihhh
..da byk rupanya baju2 baby A aku ni ya..hee...so comellll...mama love it sk much....


Bleh tahan byk jgk kn...semua tu bukan utk new born ja...pelbagai size ada...utk newborn sket jaaa...


Ni cloth diapers dia yg cartoon2 n comel2..ada lg dalam kotak tp tak bwak keluaq....malas!


Ni basuh first round utk mnjamin serapan dia...total kena 3 kali basuh...utk inner ja...shell skali baduh da ckup


Ni shell dia or outer layer dia...colorful kan...mak jemahh liokkkeee yuuuu...

Japg pas makan...nk p beli brang2 mandi baby sat ngan Amir...yang tu dgn medela FS ja yg tinggai...yg lain Insya Allah da ready smua dah...
Ohhh ya...finally we decided that i will deliver my baby kat hospital Angah reja...fuhhh legaaa noksss....


Disebabkan kemalasan hari ni...msak ni ja for luncheon....harapnya malam ni Amir wil belanja me steak....teringin....ohoiii

Ok lah...gtg

posted from Bloggeroid

walaupun aku ni baru ja melangkah 30weeks of my pregnancy..tapi harus diingat first child ni takleh nk jangka kluar awai ka mcm mana ka...yang penting kena la prepare awai2 before the lil precious pop out kan...

since aku ni plak tak duduk ngn mama...so everything kena la search sendri...pndai2 la pikiaq apa yg nk kna prepare dulu kan...

so dlm duk stadi kt tenet ni aku terjumpa la satu page ni....
dia ada la bg dia pnya checklist...dalam byk2 checklist yang aku jmpa kat tenet..checklist dia la paling bagus..ringkas dan ada logika....

so mngikut cara Ilya ni
dia bahagikan dia punya beg kepada 3...satu utk baby pnya kat labour room...beg baby...n beg mama nya lah kan...


BEG LABOUR ROOM
(barangan yg nurse akan mintak bila pas bersalin)
1 pasang baju lengan pnjg
1 pasang mitten n booties
1 topi
1 blanket
1 towel baby
1 barut
1 diaper
baby toiletteries (travel kit punye)

BEG BABY
3 pasang baju seluar
3 pasang mitten booties
3 barut
7 diapers
1 swaddle
1 sapu tangan
2 napkin
 baby wipes

BEG MAMA
 2 kain batik 
1 skirt labuh
2 baju lengan panjang
1 tudung
2 socks
 1 towel muka
1 towel
1 bungkus maternity pad 
1 bungkus pad period whisper
panties
nursing bras 
toiletteries
bedak, sikat, deodorant,minyak angin
plastic bag
kurma, milo, biskut 

so hopefully it can help all the mama to be like me out there to prepare kan...
dah prepare tu jangan la peram kat umah ja ya...buh la siap2 dalam keta...mana tau..kadang2 minggu ke 34 ke atas pun da bleh deliver anytime...
to Ilya..thanks for a beautiful tips...
ala tomey2...
cant wait to see u baby boo...




Yeah...first of all...dalam Islam pun da tuntut untuk kita susukan anak kita dengan susu kita sehingga lah anak kita ckup umor 2tahun...tpi kalau susu xdak nk wat mcm mana kan?
Ermmmm......mcam mana kan?ckup ka just bg ebm ja tak tmbah fm?
Well...aku ni beranak pun xlagi..tpi based on my SIL yg fully bf aku pnya nephew smpai dua thun...n based on colleague aku sorg ni...ckup tak ckup sebenaqnya depends dengan kita...mcm2 supplement ada lani....and diorg pun ada motivate aku....nk fully bf ni kena self motivated sket...sbb org2 di sekeliling kita yang tak paham psai kebaikkan susu ibu ni dia akan sentiasa encourage kita utk campoq dengan fm...tak ckup la..ksian baby la...mcm2 la...
So abaikan ja lah..pekak kan ja lah telinga...tak kuranggg jugakkkk ada yg wat muka bila aku kata aku nk fully bf.....nk ja aku ckp wutdeheck...tpi lantak lah...lain org lain pemikiran dia...lain jugak cara nk besaqkan anak msing2..
Yes...zaman mak2 kita dlu byk yg kita ni dibesarkan guna fm...berjaya jugak kan?mama aku pun ckp...ktorg 4 beradek minum dumex ja dr kecik....
Tpi kena pham....zaman tu mana ada pump2 tetek yg canggih manggih mcm lani....lani mcm2 ada...bila mampu tu...aku rsa tak slah kan kalau kita invest utk anak kita....lgipun khasiat susu ibu ni xdak tandingannya...kena ingat lani mcm2 penyakit ada...itu la ni la...so aku dpt tgk la perbzaan baby yg fully bf ngn baby yg minum fm ni....kalau baby yg mnum ebm ja...system immune bdan dia kuat compared to yg campoq2...kalau tgk baby yg consume fm ni selalu demam2 la...cirit birit la...kulit sensitip la...so menda ni semua terpulang kepada individu msg2....
Insya Allah...hasben pun support aku nk fully bf...siap nk sponser lgi medela freestyle...hoyeahhhh....
Seronok.....
Tenkiu en suami....
Sekarang ni tgh tggu survey dr London brpa harga medela freestyle kat sana...
Why medela freestyle?of coz la sbb medela fs ni double pumping....means dat suction n pumping system dia lagi bgus....mksudnya boleh perah dua2 belah breast dlm satu masa...kan senang tu....and dis pump also ringan...senang la nk bwak p ke kilang kan...
So xdak la alasan kata ssh la..apa la....nk seribu daya...xnak seribu dalih..yg penting...mental kena kuat n berdoa selalu kt Allah supaya dikurniakan susu yg mncukupi utk baby nnt....

So ni lah dia pump idaman ku....

posted from Bloggeroid

My baby...

in , , , , by Alia Farhan, 6:44 PM
Hi mama n abah....


Cheese!

Heee...senyum plak baby mama n abah ni kn....heee...gewamm ni...pipi mcm toing2 kan....
So kiut.....dah la senyum....mcm tau2 ja org duk teropong dia kan....
Okai baby...pliz take care...jgn flying kick mama kuat2...
Mama n abah cant wait to see u lil precious...
To shower u wif lots of love....
Till d next teropong session baby boo.....

Xoxo,
Mama n abah love u baby boo...

posted from Bloggeroid

Cakap psai barang baby...mcm byk ja lagi menda yang aku tak prepare...mcm2 la...baju bru beli sket2...tu pun jenuh menuntut dgn kwan2 saina yg da jdi hot mommies smua...dr semua aspek la...tnya psai brpa psg baju new born nk kena ada at least..brpa byk mittn n booties nk kena ada...rompers la mcm2 lagi...and lani plak aku tgh kompius nk beli playpen ka baby cot..i mean playpen tu pun sjenis baby cot jgk...beza dia bleh covert tu playpen la kan...leh la aku letak baby aku...aku wat reja ngan snang hati...tapi buleh ka?kalau dulu aku tnya perlu ke tak baby cot...now i made up my mind...mmg aku kena ada baby cot...but now kinda kompius plak...nk beli playpen pnya ka baby cot....sesetengah org kata mbazir beli cot ni...tpi kalau pesyen aku ngn laki aku ni yg tdoq buas..tmbah plak laki aku ni bangsa belanda dapat tanah...lagi la...ko nk letak sekali baby kat tengah...tak dpt derrr...tak dpt...mmg la org kata naluri...menda kalau nk jdi..ilang naluri keibuan ka kebapaan kan...org moden kata prevention is better than cure...so dis is what i'm doing...mau tak mau..trpaksa la...dpt jenis baby mcm abg pupu dia zakwan lagi jenuh...satu tilam queen size..beta yg pnya...tak ker naya...udah la bilik aku ni pun besaq kelemboi ja haaa....
Persoalannya....baby cot kayu ka..baby cot playpen?
Baby cot kayu kena warna puteh...makaih mmg sedondon satu set la ngn furniture blik ni...english style abeh...kalau playpen...kena cri hat kiut2 la kn...tpi semua aku tgk mcm boring...tpi harga mcm lari byk ja betweeen dis two...lari kt rm200+...plus playpen ni portable...agk nk poyo leh bwak blik ni blik jitra...pastu bagi mak tok bising...oiii semak oiii semak....ngeh2so which one is worth?in terms of economic...safety...n handling?i've been doin lots of reading...ada yg bgi cadangan beli dua2...nahhh puaihhh...jenuhhhh...


Sweet n cosy ja kan?!adorable....


Nah dpt satu set mcm ni...mama ngn abah baby tdoq dlm toilet ja lah...


Kalau playpen or portable baby cot mcm ni...den mmg tak kesah..kaler ksukaab den ni...ijau jang..ijau...memang keno ngn selero dennn...tpi hr tu ada jmpa playpen yg kaler dia ceria mcm ni...suka sgt!xdak la nmpk boring kn?

So guys...which one?

posted from Bloggeroid

sharing is caring...

in , , , by Alia Farhan, 9:11 AM
for those mamas n mommies wanna be like me who like to save a lot....u can visit dis page....this hot mommy has lot to offer you guys....
btw, sharing is caring rite?

 rompers as cheap as RM25 per pack...
super cheap rite?


 cute leggings



adorable hat...

kindly visit her page...by clicking here

cloth diaper....

in , , , , by Alia Farhan, 1:58 AM
well...bila cakap psal keinginan aku nak bagi baby aku pkai cloth diapers byk jugak hamba2 Allah yang tak kurang jugak suka2 hati mngkritik...ekeleh..aku tak kritik korang pkai diposal diapers pun besaq tuah ye dak..memang agak costing..ya lah paling murah satu CD harga dia pun rm23..depends dengan jenis...so sekarang ni aku mmg tgh eager gila kumpul beli CD..every month beli dalam 5 mcm tu..Insya Allah..bln Dec ni husband nk provide budget for CD..tu pun selepas aku wat calculation brapa duet akan melayang kalau guna DD berbanding ngn CD...xleh blah kan...dasar kedekut!bukan kedekut la..aku ni berjimat...nnt next2 baby aku pun boleh lgi pkai CD anak sulong aku ni...mmg la leceh CD ni..nk kena basuh la..xmcam DD...pas pkai ja bleh lempaq dlm tong sampah..yang ni hang kena basuh..tp xdak la renyah mana...pad pun aku da pkai cloth pad...xkkan la kat anak aku..aku xleh bagi yang terbaik...
why cloth diaper alia..why?!!

1...Bahan kimia Dioxin. Tahukah anda disposal diapers mengandungi Dioxin.Dioxin nie ialah bahan yang terhasil dari proses pelunturan.Kertas yang digunakan utk buat disposal diapers tu perlu dilunturkan sehingga nampak putih ,bersih dan cantik..upss,tapi selamat ker utk baby?? Dioksin juga merupakan toksin yang bersifat karsinogen dan ini merupakan penyebab kanser..banyak negara sudah mengharamkan penggunaan karsinogen kerana keburukannya...jadi,,fikir-fikirkan,sanggup kah kita biarkan anak kita memakai lampin berkarsinogen

2...Sodiom polyacrylate Ini pula bahan kimia yang menyebabkan Disposal diapers menyerap dengan banyak. Bila basah,ia akan bertukar menjadi gel.Haaa,inilah bahan yang menyebabkan kulit bayi jadi kemerah-merahan sampai kita asyik terpaksa tukar jenama disposal diapers. Gel ini juga boleh menyebabkan muntah-muntah,jangkitan kuman bila lambat ditukar dan demam bila berlaku alahan yang kronik. Hmm...gel ini tak lagi digunakan dalam tampon wanita sejak diharamkan pada tahun 1995 kerana dikatakan penyebab Toxic Shock Syndrome.

3...Tributyl Tin
Ini perosak alam nie....huhuhu,ia merupakan environmental pollutant dan sangat bertoksik.Bahan ini mengganggu sistem hormon dan imunisasi badan.
4...Kesuburan
Pada tahun 2000, satu kajian dijalankan di German mendapati bahawa lampin pakai buang ini menaikkan suhu sekitar skrotum (takutnya!!) dan boleh merosakkan mekanisme penyejukan semulajadi...Kesannya???..ini akan mempengaruhi kesuburan di masa depan..

Tahukah anda??? 27 juta disposal diapers masuk ke tempat pelupusan sampah setiap hari di seluruh dunia.

500 tahun masa yang diambil untuk Disposal Diapers nie mereput.

50% domestic sampah dalam rumah yang ada anak kecil ialah Disposal Diaper.
Semua ini takkan berlaku kalau anda menggunakan Cloth Diapers.

Hahahah,ini bab yang paling menarik...Penjimatan Kos

Dengan pakai Cloth diapers, percaya atau tidak anda mampu berjimat

Lihat pengiraan dibawah:
Katakan anak anda menggunakan 7 keping lampin secara purata setiap hari sejak dari lahir sehingga pandai ke toilet.Katakan anak anda pandai ke toilet pada umur 3 tahun.
7 Keping x RM0.50 (ini harga bila beli time sale) = RM 3.50 sehari
RM 3.50 x 30 hari sebulan = RM 105.00 sebulan
RM 105.00 x 12 bulan = RM 1260 (perbelanjaan utk setahun)
Kalau sampai pandai pergi toilet pada umur 3 tahun
RM 1260 x 3 tahun = RM 3780..
Wow..banyak juga kan,ini untuk seorang anak..macammana kalau ada 2-3 org anak?

Sekeping Cloth diaper berharga RM25.00
Rm 25.00 x 20 keping sehari = RM 336.00

Sebulan kos masih RM 500.00 

Setahun kos masih RM 500.00

3 tahun kos masih RM 500.00
 

Anak ke 2..masih boleh dipakai ..jadi kos masih RM 500.00 
Jimat kan??? 
boleh guna sampai anak ke berapa ntah kan..tak macam DD....



takut nnt anak umoq 2 tahun da tak muat?dunt worry...CD ni boleh laras ya cik kak..cik kak sekelian...


so memang berbaloi kan?
kalau baby sitter korang refuse?ala...suh dia humbam masuk dalam wetbag...xyah dia ssh nak basuh...korang basuh sdri la...relax la..sementara nak besa kan...

source from: pamperyourbaby

week 13

in , , by Alia Farhan, 11:35 PM

Baby is now 3 inch long...mama is super duper excited to see those tiny legs n hands yg keep on moving...oh so kiut....doctor said baby is so active...thanx Lord!
Phewww takut tau...maunya tak...asik muntah ja smpai nk kena gastric n heartburn...gila perut rsa menyucuk2..first thing cross my mind...baby ok ka?aku?ahh tak kesahlah...yg penting...baby ok!tgh2 mlm buta sakit...ngat nk serang KPJ dah...tahan pnya tahan sampai trlena...phew...esok terus p check kt pearl maternity center...bukan apa..ssh...kalau hospital sultanah bahiyah tu tau la aku ujung pangkal nk ke mana...kakak sendri doc O&G..heee...ngengadakan....tapi bila dengaq doc ckp baby tu active sambil tgk2 kaki n tgan dia gerak2 semua terus tersenyum...rsa nk nangis pun ada...Ya Allah...comelnya...tak sabaq nk jmpa baby mama lagi 6 bulan..yang si amir plak poyo act cool...padahal excited bila aku kata comel tangan n kaki dia gerak2...rsa mcm every week ja nk p scan buleh?hahaha...over xcited ni!after dis semua follow up dgn angah ja...senang cita...kt kk nk kena follow up...kt spital sultanah bahiyah pun kena follow up...kalau tak sebab aku sakit hr tu...tak kot p maternity center tu...mau kata nk follow up balik tu mayb tak la kot...xmau manjakan diri sgt...ehhh?!
Oklah...will update more bout my baby after dis....eventho stil in my kiut tummy!

Published with Blogger-droid v2.0.8
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS