Showing posts with label baby

Untitled...

in , , , by Alia Farhan, 10:42 AM
Sorry sbb da lama x updat3...s3babnya p3nat giler....0enat jadi seorg mama....ni pun nk tdoq da...s3mpat jenguk ke blig yg bersawang tu.....
Penat oiiii....
Tapi hilang penat bila tengok budak tecik2 tenet2 ni....
Haih laaa









Adriana..if u happen to read dis when u grow older n of coz me too....mama just want u to know that mama n papa love u so much darlin....
Please be a good muslimah....

Ok kah...
Mata pun da berat...
Gud nite....

posted from Bloggeroid


BAGI IBU-IBU YANG MENYUSUKAN BAYI, HALBA MEMBANTU UNTUK MENAMBAHKAN SUSU BADAN.

Bila saya terbaca sebuah hadis, Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud ” Sekiranya umatku tahu akan kelebihan halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas” (Books of Sufi Healing m.s.58)

Rasullullah s.a.w juga bersabda yang bermaksud “Gunakanlah halba sebagai ubat” (qamus Al-Tibb)

Online shopping

in , , , by Alia Farhan, 12:37 AM
Kenapa saya suka online shopping?
Sebab ia bestttttt sangat.....
First sebab senang...di ujung jari ja...
Boleh wat comparison price hanya di ujung jari...xyah pun nk kena p msuk kedai sana sni...dlm erti kata lain xyah penat2 berjalan...sepppp lomak denn yuu...
Lpas tu kadang2 online shop lgi murah sbb diorg xyah nk sewa2 kedai...so we pay less n less...
Lpas tu jimat masa...sambil2 check emel keja...sambil tu usha blogshop..senang koja...xyah nk mandi2...make up make up..panas enjin keta...pegi kedai or mall...half day p shopping...boleh setel dlm masa xsmpi sejam kalau kita da abeh survey n compared price la..
Jimat duet parking, etc..xyah nk pkiaq2 psai parking la...biasa kalau kita kluaq shopping bukan duet trbang utk parking ja kan...kompem2 terbang ke menda lain jugak...makan la...kompem2 pling cikai kalau kat mall dua org makan rm50...cess...da berapa dah tu...
Lagi...sebab pantas n xmemeningkan kepala....beli hari ni...setel payment hari ni...kalau owner tu pos hati tu jugak...In Sha Allah esok sampai la kt umah...
Lagi2 untuk orang yg tgh brpantang mcm aku ni...lagi la...nk kuaq pun mana org bgi sangat ..so duduk d rumah sgt la boring...maka bila da tangan tu usha2 blog2 barang2 baby ka..mak baby ka..mula la tangan tu menaip dak menanya owner shop tu mcm2..kalau rasa berbaloi..on jer beli...haih lahh..seronok...segalanya di ujung jari...


Ni barang2 utk bfeed Adriana...plastic storage bags for ebm la..murah kot...4 kotak rm38 ja...biasa satunkotak rm12.90..
Then cooling bag utk ebm Adriana hantaq p umah bbsitter rm18.90 ja brand jingle jungle...
Drying rack for milk bottle rm29.90 bramd treenie
Last but not least 10 bottles of jingle jungle in lilac bpa free for rm39.90..
So all together dgn postage rm140.70..ok la not bad...aku suka beli kt kedai ni...actually owner ni ada kedai dia sndri..aku bayar kelmarin..hari ni terus brg sampai...gila pantas! Suka maks....poslaju mai tdi mcm rsa santa claus yang mai...kahkah...poyo jer...
Ok lah...
Gtg...
Queen nk beradu...

posted from Bloggeroid

Aktiviti rangsang si manja

in , , by Alia Farhan, 10:08 AM

Menurut pakar, bermain membantu perkembangan bayi dan kanak-kanak. Bayi baru lahir mampu melihat, mendengar serta berupaya mengenal bau ibunya. Lakukan aktiviti sesuai dengan usianya. Anda pasti terkejut melihat kemampuannya memberi tindak balas.

Jom ayah dan ibu sama-sama lakukan beberapa aktiviti bermain dengan si kecil bermula sejak lahir sehingga enam bulan.

NEWBORN

Perkembangan deria sentuh baru bermula. Bayi ingin merasai kelembutan. Cuba sentuhkan anak patung beruang di tangannya. Dia akan dapat merasai kelembutan.

1 BULAN

Ketika usia ini, bayi suka menendang dan membuat aksi mengayuh. Pegang kakinya dan buat geralam seperti sedang mengayuh basikal. Sambil membuat gerakan itu anda boleh menyanyi mengikut rentak kakinya. Dia akan berasa keseronokan. Secara tidak langsung ia membantu perkembangan kemahiran motor kasar bayi.

2 BULAN

Bunyi bising boleh membuatkan bayi bertindak balas mencari arah bunyian yang dihasilkan. Barang mainan yang mengeluarkan bunyi bising akan membuatkan bayi aktif dengan menggerakkankaki dan tangannya. Cara ini membantu merangsang perkembangan deria pendengarannya.

3 BULAN

Kebanyakan bayi pada usia ini sudah mampu menggerakkan tangan. Dengan menggantung objek yang bergerak ke kiri dan kanan boleh membuatkan bayi teruja untuk mencapainya. Namun pastikan objek itu ringan. Pergerakan objek itu membuatkan tangan dan mata bayi bergerak ke kanan dan kiri. Dia juga mula memberi fokus kepada objek tersebut. Alat permainan ini membantu perkembangan koordinasi tangan dan mata.

4 BULAN

Duduk bersamanya dan pegang buku yang berwarna-warni dan penuh ilustrasi. Warna-warna terang mampu menarik minatnya untuk memberi fokus dan menyentuh buku. Anda juga boleh mula memperkenalkan kad imbasan bergambar dan berwarna. Sebut perkataan yang tertera. Walaupun masih kecil tetapi bayi belajar menyerap apa yang didengari. Ia sekali gus membantu perkembangan visual dan lisannya.

5 BULAN

Bayi baru sahaja mengenal beberapa perkataan. Mungkin aktiviti menyanyi boleh membuatkan dia bertambah ceria. Baringkan bayi di atas katil, dan bertepuk tangan atau menggerakkan badan anda, dia pasti seronok.

6 BULAN

Aktiviti memperkenalkan ahli keluarga menerusi album gambar keluarga. Sebut nama mereka satu persatu. Cara ini mengajarnya mengenali wajah orang yang dekat termasuk pengasuh, kawan atau jiran anda. Ini membantunya berasa selamat apabila melihat wajah-wajah tersebut.

SUMBER : http://pama.karangkraf.com/


Bergelar ibu berkerjaya memang mencabar. Banyak yang hendak diuruskan, keperluan suami, anak-anak dan rumah tangga semuanya sama penting. Pasti setiap ibu punya cara tersendiri memastikan semuanya terurus rapi.

Semoga panduan berikut mampu membantu ibu-ibu berkerjaya menjadi bertambah hebat dalam pengurusan rumah tangga dan kerjaya.

Tip menyediakan sarapan

*Sediakan menu ringkas berasaskan roti seperti roti bakar, sandwic, telur hancur, telur separuh masak, bijirin bersama susu atau nasi goreng.

Tip menyediakan makan malam

*Rancang menu masakan untuk seminggu lebih awal. Ia dapat menjimatkan masa untuk berfikir dan membuat persediaan bahan-bahan.

*Bagi memendekkan waktu memasak, pastikan semua bahan masakan disediakan lebih awal. Buat stok cili kisar, segala bawang, daging, ayam, ikan siap disiang dan dinyahbeku.

*Sediakan hanya dua menu untuk makan malam hari bekerja iaitu berasaskan daging, ayam atau ikan bersama sayur.

*Masak hidangan lauk yang mudah dimasak seperti ikan stim, isi ayam masak masam manis, daging masak kicap atau ikan goreng. Untuk sayur pula, tumis, masakk sup atau salad sayuran.

Tip menggosok pakaian

*Gosok pakaian pada hujung minggu untuk kegunaan seminggu.

*Gantung pakaian yang sudah digosok berasingan bagi mengurangkan kedutan.

Tip mengemas rumah

*Sapu dan kemas barang-barang yang bersepah setiap hari.

*Kemas rumah setelah anak-anak kecil tidur bagi mengelakkan mereka membuat sepah lagi.

*Di hujung minggu, buat jadual mengemas yang berat seperti vakum, mop lantai, cuci bilik air dan mengelap habuk almari.

*Sediakan bakul atau tempat menyimpan barang mainan anak supaya lebih teratur dan mudah disimpan.

Tip mencuci pakaian

*Cuci pakaian kotor dan setiap hari untuk mengelakkan daripada mencuci terlalu banyak pada waktu cuti dan terus sidai sebelum masuk tidur.

* Lipat pakaian kering segera dengan bantuan suami dan anak-anak untuk mengelakkan ia bertimbun lebih banyak dan berkedut.

Biarpun sibuk dengan urusan kerja-kerja rumah jangan abaikan anak-anak yang perlukan perhatian. Luangkan masa sekurang-kurangnya satu jam dengan anak-anak. Pelukan, ciuman dan berbual-bual dengan mereka sambil membuat kerja membantu mengeratkan hubungan ibu dan anak. Pastikan sebelum tidur anda bercerita atau membacakan buku cerita untuk mereka.

SUMBER : http://pama.karangkraf.com/

Cloth diapering....

in , , , , by Alia Farhan, 10:30 AM
So hari ni da start bg alAdriana pkai her cloth diapers....bygkan beli pnya ka byk...about 24pieces jgk..strt day she was born aku pkai kn dd (disposable diapers ) ...ye lah satu sbb aku cser...n mmg aku ngaku aku tak ckup kuat utk nk bsuh n change her diapers semua...so I just let my husband bought some dd instead of wearing that ready cd...
Sedeh tgk Adriana pkai dd...ye lah...mak mana xsedeh bila ko sndri dedahkn anak ko dengan not so healthy thing mcm dd ni...mcm2 chemical yg ada kt dlm dd tu..ssh jugak ya bila da trlebih xposed hal2 chemical ni...nama pun amek chemical engineering...harus lah peka terhadap all those hazardous chemicals....
Lagipun Adriana ni bukannya born normal, czer plak tu...baby czer ni dia sensitif sket...sbb tu la aku kena jaga sgt2...so far masa dia pkai dd hr tu nsib xdak naik rashes ka apa ka...legaa sgt...so bila Adriana da msuk 1 bulan lebeh sket baru hari ni aku testing bg dia pakai cd ni...
So far Alhamdulillah...nampak dia comfortable sgt...untk siang td pun aku tukaq 2x ja n mlm ni pun 2x ja...tu pun sbb kul 11 td check cd dia..dia berak sket...klau dulu pkai dd berak sket pun da nangeh2 mcm kena cubit...ni relax ja dia...agaknya selesa ka kot ya smpai taik dkt bontot dia pun dia xrasa....hehehe...
Knapa aku eager sangat nk bg Adriana berCD ni????
1. Healthy issue..as I said before there are lots of chemicals been used in producing a DD.
2. Environmental issue....anda harus tahu...saya adalah org yg sentimental bab2 environmental issues ni....dats y I also against Lynas...ehhh....n do u know it take 500 years for one DD to be disposed naturally....
3. Saving....aku kan sepppp....penting tu...for her future jgk...bygkn brpa aku boleh saving guna CD ni...cuma one time costing ja awai2 tu...anak 3 4 org pun still leh pkai lg...In Sha Allah....
4. Sbb aku rsa nyampah gila bila tgk bakul sampah aku penuh dgn DD...mcm eiiii geli...pastu mula la nk ngarah laki aku pegi buang sampah la...NO NO...dats not good....

Mesti ada akn tnya aku....xsusahka nk basuh semua tu?
So far aku br bg Adriana pkai shari ni...aku rsa ok ja...lpas change her cd tadi trus ja sku basuh guna sabun mandi...so far aku rsa ok ja...xbeban pun...sambil mandi sambil bsuh CD dia....

Eeeiii xgeli ka?
So far tak geli lg la sbb Adriana minum susu ja pun...apedehal...nnt da mkn solid food tak tau la nk kata.. tp mcm nana pun kalau anak kita berak ttp kita kena bsuh kn..so aku rsa ok ja kot...xdak masalah...bak kata org...di mana ada kemahuan...di situ ada jalan....

Ni diapers yg da siap msuk insert...
Bahagi pada 2 types utk CD ni...satu aku letak satu insert ja utk kegunaan siang hari...satu lagi 2 inserts utk kegunaan malam....so xdak masalah la klau baby tu heavy wetter kn...
Comel n cute kn CDs ni....
Pastu bika Adriana pkai nmpk bontot mcm donald duck ja....omeyyy sgt....

Hehehe...okkah chow...
Gud nite
Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

cakap psal breastfeeding ni...aku da rasa aku ni da semakin matang..ehh cehhh matang ker?kena la matang....dah ada anak sorg dah pun..xkkan la nk stay mcm dulu2 kot....
oklah back to topics...aku suka angat breastfeeding ni...lagi2 bila si Adriana ni duk tgh nyonyot aku main2 pipi dia...ehhh makin bulat n montel pipi kamu ya Adriana Arissa....semalam pergi cucuk Adriana yg sbulan tu..dia da 3.57kg....yeayyy da naik da berat dia....tak sia2 sumbat nenen aku ni everytime dia nangeh....
pipi Adriana ni makin bulat tapi badan stil solid gitu...kecik..haluih ja..nk mandi pun aku rsa takut....
n yg the best part of breastfeeding is....berat aku makin turun...yeayyyy....makan aku rasa pnya la byk gila...like seriously byk gila kot...sekali makan dua kali ganda dulu..pastu siap brtmbah baiiii....timbang semalam aku ingat nak naik...sekali trun haa 2kg...yeayyyy...seronok2....ni yg kalau boleh nk suh ja Adriana ni isap nenen sejam sekali neh...ehhhh....sesetengah org takmau nk breastfeed ni sbb takut breast sagging...dont worry model terkenal mirinda kerr pun breastfeeding..apedehal...yg penting khasiat susu ibu tu lebeh la bernilai dr any other milk in this world...bear dat in mind...jgn give up....always set mind to positive...jgn pikiaq yg negative...n yang penting kena doa selalu kat Allah...sebab yg nak bagi tu hak Allah....
relax ja makcik ni breastfeeding anak dia...no breast sagging issues pun!hahaha

akhir kata......
.....
.....
.....
...
..
.
yeah!
BREASTFEEDING....
IT ROCKS!

Susu ku oh susu ku

in , , , , by Alia Farhan, 1:14 AM
Disebabkan space yg makin terhad dlm peti ais mama n aku malas nk kacau peti ice luaq tu...maka 3/4 dr stock susu adriana da ditransfer balik ke penang oleh husband aku yg hensem itu...hikhik..kembang idung la tu kalau baca kan...
Xsangka boleh tahan jugak susu den ni haaa...kena trus think positive n berdoa kat Allah semoga Allah murahkan rezeki Adriana utk mnyusu dgn aku smpi la umoq dia 2 thun...seppp uu....
Duet beli susu n diapers pasni leh simpan utk Adriana pnya education you....hihi

Masuk dlm ice box ja..nsib angah beli ice cream cake so ada la ice box kosong yg baru n tak berbau...
Cara2 nk transfer kan susu beku kita ni senang ja...yg penting..kena ada ice box..garam n ice...
So masa nk buh ebm stock aku ni...muka2 buh ice..then layer kan ebm..pastu layer lg dgn ice..n buh garam..so d process repeating lah kan...
Then seal kan ice box tu..aku pkai tape kuning yg tebai tu ja..nk make sure dia tak trbukak..then sedia utk ditransfer...

So skrang ni tgh giat balik kumpul ebm stock for Adriana...seronok sgt breastfeeding ni...jgn tension2 bg yg br strt breastfeeding...aku dulu pun Adriana ni xbrpa reti sgt breastfeed..now da ok...berkat kesabaran n doa kat Allah...

Oklah..quick update....
Ni nk usha jobstreet sat..apply apa yg patut...

posted from Bloggeroid

Hi since motherhood hit me...I was super bz...bz la sgt kan...adriana tdoq aku pun tdoq...bila mlm ja layan cita korea...haihh...tu pun curi2 sat msuk tgk dia kt dlm blik..takut dia lapaq ka apa ka...hehe...
Ok back to my main purpose of this post...I want to introduce u guys to my super fren..NUK teats...
Y NUK teats? Simply bcoz u can see d design is quite same with the mother's nipple..plus it's anti colic too...
Why d design is super important during feeding ur baby while u're still breastfeed ur baby? Simply bcoz to avoid nipple confusion...
For example I'm still fully breastfeed Adriana...n In Sha Allah will try to breastfeed her till she's 2 years old..
My problem is..sometimes when my breast is full n melimpah ruah dgn milk..she refuse to drink or maybe too lazy to drink because she's fall asleep..so to avoid "bengkak susu" I have to pump out n make a my ebm stock..
So what do I do with my ebm (express bresst milk) stock? I still using it to feed her sometime...sbb kalau dia da lapaq sangat meraung2 anak aku tu taknak suck kt my nipple maybe due to slow flow...haha...so to prevent dat..last time I fed her using syringe but the problem is both of her arms xleh duk diam...nk jgk bersilat dengan mama dia ni...padahal meraung2 lapaq...so sebab kesian I refuse to use the syringe..n start using common teat n bottle..
N then bermula lagi satu episod duka bila start guna common teat ni...sudahla cepat ja dia minum..pastu bila nk menetek kat aku mula la meraung2 lagi...flow lmbat n nipple confusion...
So to avoid this...I remembered...one of my fren k.shila before dis suggested me to 7se this NUK teats due to the design...
Memang before this da pernah tgk kt jusco..tp asik lupa ja nk beli. .so now beli facinh this problem mngelabah nk cri kt jitra ni...nsib la dkt guardian ada..tpi yg tak bestnya sgtla limited..after few research on d net...si for Adriana yg fully consuming her mama's milk ni...we have to go for size 1 or for 0~6months...but if u happen to feed ur baby with formula milk which the molecule is quite big..then have to go for size 2...size 2 also for 6~12 months but if ur baby consuming ebm..then no 1 will be no problem...


Ni stock ebm hasil perahan tiap2 hari..hopefully dpt berikan yg terbaik utk Adriana..


Nak cri teats size 1 saja tapi xdak..ada size 2 ja...quite mahai..dlm rm23.90 for this set..kalau yg 250ml dlm rm25.90..nk beli yg besaq mcm too big for her...belasah ja lah amek yg kecik...so mau tak mau amek la dgn botoi sekali..at least kalau tak muat ngn botoi lain boleh pkai botoi ni kan..tp yg bestnya..nsib la boleh msuk ngn botoi pureen jgk...


Hasik perahan di pagi hari...agak lumayan...syukur kepada Allah...

posted from Bloggeroid

Sayang...

in , , , by Alia Farhan, 10:36 AM
Husband:hi hello....me:hi b...how are u?
Husband:I'm fine...how's my sayang doing?
Me:which sahang? (I'm askin because he never called me sayang...he only called me b most of d time)
Husband:my new sayang...adriana....
Me:she's fine...then I 'm not ur sayang la?
Husband:u d old one...she's d new one....
Me:ok fine....
Hehehe....
Tell me sapa yang tak syang anak oi...
To my princess...Adriana Arissa...papa n mama love u so much....
We will give u d best of love...education..etc....
Please be a good n solehah daughter ya sayang....


My bundle of joy!


My husband new lover!


The cheeky face


My sugar pie!


Before


After....yooo....I'm scoffield from prison break! Still cute without her hair rite....hehehe...

posted from Bloggeroid

Presenting.....

in , , by Alia Farhan, 10:11 AM
Our lil princes....
Our lil precious.....

















On 2nd of April. ...at 1.37pm...i gave birth to our liltle princess named Adriana Arissa binti Amir Mohammad Firdaus.....she was 2.92kg n now at day 10 is 2.95kg...

posted from Bloggeroid

Biasanya org ckp kalau ada tanda2 ni kiranya nk brsalin la tu:
1) turun darah sikit campoq dgn lendir2
2)keluaq air yang banyak...kira pecag ketuban la tu...mcm dlm cita2 kt tv tu...tp yg ni jarang la sgt nk jd sesenang tuuu
3) sakit pinggang kerap gila
4) contraction...makin lama makin kerap....

Macam aku ni patut due 19/4 ni...tp ni check da bukak 3cm...takdak tanda apa pun...cuma yg aku tau aku ada instict yg baby ni nk kuaq minggu ni...sbb aku mmg selalu sakit pinggang...contraction dr dua minggu lpas...braxton hicks...cuma takla brpa kerap...pastu perut rsa memulas..rsa mcm asik nk berak ja...bila rsa mcm ni mst rsa sakit pinggang skali...last friday rasa ni kat kilang...bayangkan kalau hr ni aku stil p kilang lagi..tanda apa pun xdak tgk da bukak 3 cm...

Nasib la p check ngn angah dlu pagi ni...In Sha Allah malam ni or pagi esok berjumpa la dengan baby yg dikandung 9bulan....ni siap balik...bfast nasik lemak dlu ngn mama...dah kol amir...ksian dia kena patah balik mlm ni...nsib la penang ngn jitra tu tak jauh mana....

Kang pas angah balik keja ptg ni dia nk check blik brpa cm da bukak....Ya Allah...cuaknya...contraction xdak la rasa sgt...sbb da biasa kena braxton hicks kot....cuma dok rasa perut memulas2 mcm nk berak2 ja...sakit pinggang pun jap ada jap xdak....boleh tahan la....ni pun smpat update satu entri...kira ok lah tu kan....hehehe....



Oklah...tlg doakan aku n baby selamat ya...

Pandai baby ni kuaq before makngah dia p jepun...nk makngah dia sambut lew teww

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS