Showing posts with label Travelog
Yes...seperti yang sedia maklum awal bulan may yang lepas aku dan familia aku berserta mama aku kami ke Perth dengan kawan-kawan aku yang lain, Sha&wan n nuna, ain n nadia.

Plan kami ni dari last year lagi masa tu time free seat AA. Aku dapat tiket AAX ke Perth ni utk 2Adults, 1 kid n infant dalam rm1800+ macam tu. Yes tu harga tiket n insurans je. Masa awal tahun tu aku da start beli meals n lugage. Lepas tu tambah pulak beli hot seat mengenangkan laki den jenis kaki panjang and aku takut terpisah memandangkan ada infant kena check in dekat counter nyahhh.

Maka tup tap tup tap harga tiket aku dengan AAX tu xla murah mana...kahkah..ok la pengalaman...dis is my first time flyin with AAX. last time ke Perth dengan Malindo. Boleh klik sini untuk baca entry yang lepas

Tadi tengok-tengok Instagram ada iklan Malaysia Airlines return all in ke Perth dalam RM925 ja...Ya Allah murahnya. Malaysia Airlines kot. Aku cerita kat suami aku...dia tanya u nak pi Perth lagi ka? Aku jawab tak lah..next Melbourne pulak. Dia tak tau sebenarnya dalam hati aku nak ajak dia migrate terus duduk dekat Perth sebab aku dah jatuh cinta dengan lifestyle orang dekat Perth. Yes I never been to other part of Aussie...but from my observation, Perth is lovely and peaceful city. Kalau nak dibandingkan dengan KL mahupun Penang ni..memang jauh bezanya.


Lovely n peaceful Perth view from Kings Park Perth


Lifestyle kat Perth lebih santai dan relax and they value family time lagi compared to us. Depa pukul 6 dah siap duduk rumah. N get ready for dinner n family bonding. Unlike us, pukul 8 baru sampai rumah. Kalau weekend pukul 12 malam boleh lagi keluar lepak-lepak bawak anak kennnn. Tak kata orang...aku pun sama...comparison paling senang. Aku pi McD kat Mirabooka kat Perth tu (its halal McD btw in Perth) pukul 7 xda orang wei. Its like 3am in McD Malaysia. Kalau pi McD Malaysia..pukul 1am pun silap-silap penuh lagi.

Aku sempat berborak dengan sorang Malaysian ni, dia memang dah lama stay kat Aussie..dulu-dulu dia duduk kat Sydney so aku tanya dia kenapa pindah ke Perth. 1 dia cakap sebab Perth ni ramai Malaysians and ada community Islam dia sendiri n etc. So I asked her, ada different tak between this two cities...n she replied yes...Sydney quite happening and havoc la tapi takdak la sehavoc KL kan. Kalau nak raise kids dia cakap dia prefer Perth. And yes, aku pun rasa menda yang sama. Sama macam suami aku borak dengan husband dia..dia cakap one of the reason dia taknak balik Malaysia and enjoy the peaceful of Aussie is because the lifestyle. Kita dekat Malaysia hidup dah melawan fitrah.

Melawan fitrah maksud dia tu we pushed ourselves so hard here sampai kita xda masa untuk anak-anak untuk wife n etc. Dengggg macam kena penampaq laki aku kata. Satu sebab tekanan, satu sebab living cost kita yang tinggi..so kita terpaksa push ourselves so hard. Tak payah cakap la, laki aku ni kalau hari kerja. Seminggu nak balik and sampai rumah before Maghrib pun payah. Bulan puasa ja sampai awai skit tu pun rapat-rapat nak buka puasa. Sebab tu bila hari cuti dia akan duduk bermalasan dekat rumah dulu n then bila keluar dari rumah pun kami akan lepak dekat mall (for sure sebab mall sejuk kan) sampai la mall tu nak tutup. Kalau dekat Perth mall tutup pukul 5pm ya. Kalau jumaat ja tutup 9pm.

Beza sangat lifestyle kita dengan depa. Kalau dekat sana diorang prefer spent time buat outdoor activities dengan anak-anak. Lepak tepi beach..lepak dekat park...picnic etc. Kalau weekend tu mall pukul 3pm tu dah lenggang wei. Heran sungguh pasaipa depa x suka lepak mall macam kita. Hahahhah.


Berbalik kepada soalan laki aku dekat aku..pasal nak ke Perth lagi ke tak? Of course aku nak lagi. Tapi lambat lagi la. Kalau last time gap aku repeat Perth dalam masa 2 years. Next time In Sha Allah dalam masa 10 tahun ka...sebab aku da berangan time tu anak-anak duk hostel...mama ngn papa boleh la motorhomes sampai ke Esperance berdua. Ya Allah impian sangat nak bermotorhomes jelajah Western Australia wei. Serius tak puassss and tak habis explore kot Western Australia ni. And yes dalam masa dua atau tiga tahun ni kalau ada rezeki maybe nak ke Melbourne dulu. Teringin nak drive along the Great Ocean Road tu.

Tapi aku da berangan wei bila suami kata kalau London pun ok jugak sebab dia dah pernah ke sana. Aku onz je kalau orang da offer kan. Siap pakej suruh lajak ke Spain sekali. Ehhh Spain tu memang dalam wishlist sangat-sangat especially Madrid la kan. Kata Real Madrid fan kennn.

So sekarang ni aku harap sangat kerajinan aku menjelma lah untuk aku ceritakan pasal Travelog Perth alia kali ke 2 nanti.  Walaupun last time punya Travelog Perth alia aku amik masa 1 tahun untuk siapkan semua. Aku harap kali ni cepat la ye๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Aku harap aku tak baloq liat nak update macam-macam pasal Perth. 


Korang yang nak baca pasal Travelog Perth aku yang lepas boleh la click kat Travelog and cari pasal entry aku pasal Perth yang lepas tau.

Aku bagi teaser dulu la gambaq-gambaq dekat Perth / Western Australia hari tu. Jangan carut mak yeee.


Berlatar belakangkan Indian Ocean di Scarborough Beach


At Margaret River Choc Factory


Di tengah-tengah legendary Busselton Jetty


Lancelin Sand Dunes


With loves one at Kings Park


Managed to walk through the whole jetty towarda the end. I made it.


Beautiful Augusta!


Rahsia hati perempuan sangat. Ko ingat mira piljah je mampuuuu tangkap gmbar kat siniiiii???

Ok la korang...len kali kita sambung lagi..how's ur raya preparation?




Holaaaaa....
Mood blogging mencanak-canak uolls. Time sendu kemain takda idea kannnnnn nak hapdet nya pun....
Bila datang idea...pusss pusss keluar nyaaa...haaa gitewwww.

Actually aku tengah rangka iti untuk next trip bersama my Bikoi Sisthurhood gitewww. Bila duk plan n rangka iti ni macam kena jugak la listkan apa yang kena bawak ye dak? Kalau dulu travel dengan flight dengan anak sorang kali ni anak dua. Lain macam skit perginya. Hahahah.

Tapi takpa...small matter ja tu. Jangan cakap rugi bawak anak kecik-kecik ni depa bukan ingat pun. No no korang salah...Adriana setiap hari berzikir nak balik Ausie ok. Nak balik ok..nak balik..celah mana nak balik nak oiii...balik rumah ALIA je lah dari balik AUSTRALIA. tu belum lagi jom pi phuket. Ni maktok berkempen nak bawak cucu2 pi Kashmir pulak...ha kemain dia buat homework tekun habis sebab maktok janji nak.bawak pi Kashmir nanti. Pendek kata, kalau hampa kata rugi bawak budak-budak hampa silap....sebab depa memang ingat ok. Alaa kalau depa tak ingat pun hampa boleh haih tunjuk gambaq kat depa kan.

Ya udah melalut...jom kita check barang-barang yang wajib bawak.

1. Pasport / pengenalan diri



Yalah..kalau nak pi oversea make sure la pasport kena ada and valid sebelum 6 bulan tarikh paspirt luput ya. Kalau travel dalam negara jamgan lupa pulak IC..my kid anak2 tu. Kad nikah dsb.

2. Tiket/ dokumen perjalanan.



Jangan lupa print tiket atau dokumen perjalanan contoh sapa2 yang roadtrip nak ke negara jiran ke. Korang kena ada dokumen perjalanan pasal kereta etc. Yang nak ke Thailand boleh refer post aku dekat SINI pasal Roadtrip ke Thailand.

3. Charger fon.



Gila ka kalau tak bawak charger fon. Pecah pala kalau x bawak!

4. Usb cable.

Wajib kena standby kat celah2 bag tu untuk emergency, at least kalau charger fully occupied..boleh gak selit charge dekat tv etc.

5. Universal adapter.




Ya wajib kena ada kalau selalu travel luaq malaysia. Beli kat MR DIY murah je.

6.  Power-Wire extension.



Ya lah...kalau da travel oversea tu selalunya kepala plug dia tak sama dengan kita. Dari beli banyak universal adapter...hampa bawak ja power-wire extension dari rumah tu. Senang wei,boleh guna untuk masak bla bla bla.

7. Conditioner shampoo



Untuk orang macam aku yang frequency untuk shampoo rambut 2 hari sekali..memang wajib kena bawak conditioner shampoo ni sebab kalau guna shampoo saja tapi tak letak conditioner..kebarangkalian rambut nak jadi macam singa amatlah tinggi. Alaa beli la yang travel pack takpun letak la dalam botol travel yg kecik2 tu.

8.  Found~daiii~tionnnnnn ( sebut ala2 king cocoon)



Penting sebab aku tak suka muka aku selebet time travel. Time travel pun harus dead drop gorjes as always. Again, jangan lupa transfer ke bekas yang kecik and sesuai untuk travel.

9. Lipstick



Selain digunakan sebagai lipstick..boleh gak digunakan sebagai blusher+eye shadow giteww. Bawak la 3 warna yang berbeza so u dont look d same all day long during ur trips.

10. Eye liner



Ehhh..perlu elaboration kerrrr. Mesti la sebab aku nak look hot as always. Masalahnya hot keee...

11. Pencuci muka.



Penting. Sanggup ke nak biaq muka berkeladak???
Macam biasa isikan dalam bekas/botol kecik untuk travel.

12. Sun block



Wajib ya noks. Paling senang choose foundation yg came out lengkap dengan SPF.

13. Moisturiser

Adoiii ni basic la. Mesti kena tempek moisturiser setiap masa untuk pastikan kelembapan muka kita seimbang especially kat negara yang panas mahupun sejuk.

14. Wet tissue.



Senang wei. Cuci muka boleh..cuci yak2 boleh especially kat negara yang xdak bidet kat toilet tu.

15. Minyak angin.



16. Vicks inhaler +vicks balm



Aku jenis takleh berenggang dengan vicks inhaler kalau selsema wei.

17. Medicine/drug



Jangan lupa list kan untuk negara yang agak strict seperti Aus/NZ. Bawak ubat-ubatan yang common macam paracetamol, painkiller, cold/centrizine, etc. Ubat anak-anak jangan dilupakan juga tau.

18.  Pembalut luka+plaster


Malang tidak berbau kan? So standby jek korang.


19. Pad /tampon



Penting untuk kaum hawa untuk standby pad ya. Buatnya kalau tengah roadtrip kat tengah-tengah hutan tu period memang cari pasal betul.
Sama jugak kalau yang travel ke pulau-pulau and nak snokerling and sekali period la pulak..jangan lupa guna tampon tau. Korang yang lelaki apa tauuuuu...

20. Sunglass



Selain boleh nampak hot, at least dapat mengurangkan silau untuk orang yang silau tinggi macam aku ni.



21. Power bank



Of course la kena ada kan power bank. Life saver jugak ni.

22. Selfie stick



Wajib la kena ada kan...kalau tak sapa yang nak tangkap gambar korang sokmo.

23. Travel rice cooker.

Untuk orang yang kena makan nasi macam aku ni..memang kena la bawak travel rice cooker ni. Setakat ni dah try masak satu periuk penuh ni lepas kami 4 beranak makan untuk sekali makan.


Kecik2 ja. Tapi life savior sangat tau.

Hampa kalau nak beli travel rice cooker ni jangan lupa check Ig : kedai_barang_travel tau


24. Collapsible containers



Kata suka masak masa travel...so untuk yang suka masak untuk berjimat or kekangan makanan halal kat tempat nak travel tu boleh la beli collapsible containers ni ya sebab menda ni boleh penyek2 kalau tak digunakan. And sangat tahan lasak, xmakan space dalam lugage korang and yang paling penting boleh guna untuk panaskan dalam microwave. Aku ada 3 different sizes uolls. Senang nak isi lauk-lauk yang masak time travel gitewww.
Korang kalau nak..terjah la instagram kedai_barang_travel ya

25. Travel towel




Yang ni korang kena standby jugak tau..in case of emergency ke or korang nak mandi laut ka..mandi waterfall ke...or mana tau korang stay kat Air Bnb yang tak provide towel ka..haa make sure korang bawak travel towel sebab towel ni nipis and tak makan space tapi mnyerap air and paling penting cepat kering. Macam aku yang ada anak-anak kecik ni better ada la travel towel ni. Senang kalau apa-apa. Kat mana nak beli? Korang cer tengok dekat Ig : kedai_barang_travel ...diorg ada jual jugak travel towel ni.


Banyak kan yang wajib bawak. Biasalah nama pun perempuan. Kalau aku jenis Che Ta lagi panjanh gojeng list aku. Belum masuk bulu mata pelese....lingeriรจ apa ke bedah lagi kan...opppsss...ni baru part aku secara keseluruhan tau...yang spender ka coli ka takkan aku nak.listkan kat sni..nanti lagi panjang melampau noks...

Nanti sharing barang-barang for the kids (toddler and baby) plak ya. Wat masa sekarang izinkan aku berehat ya.

Hai hampa. Bertemu kembali untuk sambungan Travelog Phuket ni. Untuk Day 3 kami mengambil keputusan untuk ambil tour guide. Sebenarnya kami malas nak drive nak-nak pulak ada certain place susah nak dapat parking kan.

Untuk tour guide ni, kami amik 2 bijik van yang selesa nak mampus. Yalah kami kan ada 4 family semuanya so kena la ambil 2 biji kan. Untuk 2 biji van ni charge untuk 8hrs tour dalam 3000B macam tu.


Selesa gila kot dalam ni.


Adriana n d bon2


Antara tempat yang kami lawati adalah Phuket Shooting Range (ala tempat menembak-menembak tu ) , kilang / kedai jual cashew , ladang lebah& madu , Phuket Germs , makan di restoran Muslim yang sedap gilos , tempat beli tshirt dan sourvenir dan tempat naik gajah.

Untuk yang tembak menembak ni only the boys and old boys (pak2 budak yang kertu) ja yang excited. Kami mak2 ni duk lepak2 minum-minum ja sambil bergossip. Tambah pulak dengan hujan2 time tu,aku rasa tarik selimut dekat hotel lagi bagus. Tak larat menguap tunggu bapak-bapak budak duk menembak.

Pengerusi bapak-bapak budak score.



Haaa tempat kedua yang dekat tempat cashew ni best. Best sebab ada tester boleh rasa-rasa. Tapi bein Malaysian kan..alang-alang da rasa...wajib kena rasa semua kan. Dah la macam-macam flavor duk ada. Tau-tau kenyang ja lepas rasa semua sample tu. Sedap wei. Rasa kalau da sedap harus lah membeli kan. Ntah kena rasuk apa ntah membeli tak ingat dunia. Dekat rm120+ jugak kot. Aku syiak masa duk rasa sample tu dah kena jampi and pukau supaya beli kot. Kahkah. Mahal ke murah? Bagi aku mahal. Ntah kenapa aku yang selalu berfikiran rasional ni boleh kena sampuk beli byk dah la mahal. Memang di luar kotak pemikiran aku kot.


Siap tunjuk macam mana asingkan lagi biji tu dari buah gajus.



Kan aku dah cakap mahal.



Macam-macam jenis ada.


Kenyang duk wat food sensory saja.



Beli beli nak beli apa....habis fulusss


Then yang ketiga dalam pakej ni depa bawak la ke tempat yang famous dengan madu organik depa tu. Ok la siap ada kelas lagi terangkan bla bla bla. Dah macam masuk lecture class. Tapi layan ja lah. Sedap jugak air madu yang depa bancuhkan. Sedap lain macam sebab bunga yang lebah2 tu hisap tu memang bunga tu macam special skit. Sory la aku dah lupa part yang bunga-bunga ni. Dan lagi sekali kena pukau, last-last beli jugak satu balang honey tu bawak balik dengan azam nak minum honey tiap2 hari as awet muda. Sudahnya...haremmmm ja duk jadi pameran dekat kitchen tu ha. Ok takpa azam tahun baru ni aku nak minum air madu2 tiap2 hari supaya aku garang macam lebah gitewww.


Slurp slurp sedapnyaaa.


Honey bee honey bee oh honey bee


kat tempat jualan.


Kena masuk class pakcik ni


Macam-macam uncle ni cerita. Nasib dia boleh cakap melayu..he's actually chinese man from Kulim..tapi dah lama duduk kat Phuket. Tapi setahun sekali mesti balik Kulim katanya.

Lepas ke tempat yang madu tu kami terus ke Phuket Germs. Kat sini la ada bilik jualan germs  yang famous dekat Phuket tu. Seronok jugakla dalam ni macam ada tram naik masuk ke dalam gua and diorang wat macam storyline macam mana germs terbentuk.


Haaaa ada cerita-cerita u olls


Sepanjang dalam tram ni duk dengaq la cerita pasal germs dari zaman mesopotamia lagi. Bagaimana germs terbentuk dari haba pendam pelakuran...ehhhh apa kau merepek ni aliaaaaa oiii


Yang betul-betul galleri jualan tu tak dibenarkan amik gambar ya. Aku lalu pun tengok ja lah. Harga pun bukan la harga mampu milik ya. Semua harga mampu Kak Mah je.



Lepas ja keluar dari Phuket Germs  Gallery tu kami terus ke kedai makan. Time tu memang dah lapaq gila wei. Memang makanan-makanan kat situ terbaikk sangat wei. And guess what makanan kami hari tu ditaja oleh VVIP Malaysia yang kami jumpa kebetulan bercuti kat Phuket jugak. Rezeki wei.


Muka kelaparan dua2 beranak ni


The foods are finally here!


Here we go! Ya Allah..lapaq la pulak oiii tengok time2 hujan ni.


Kenal tak sapa kat belakang tu? Thanks Dato belanja kami makan hari tu. 



After lunch tu tour guide kami tu terus bawak kami ke tempat jual tshirt and sourvenir. Selalu aku duk beli kat Patong ja. Tak pernah pun beli kat tempat lain. Ok la harga not bad. Beli untuk pakai sendiri and untuk anak-anak aku and and anak-anak menakan ja. Nak beli apa pun tak tau dah..maklumlah Phuket dah banyak kali pi wei๐Ÿ˜…. Kat sini aku da malas nak amik gambar. Lagipun macam kedai-kedai baju lain jugak la.

Tempat last yang kami pi adalah tempat yang naik gajah-gajah tu. Bagi aku tempat ni macam kesian ja mat gajah-gajah tu. Lagi-lagi bila tengok dia ketuk kepala gajah-gajah tu wei. Mak nak nangis. And tempat tu busuk. Wekkk. First and the last la nak ke tempat-tempat gajah ni. Bukan sebab busuk ya. Sebab kesian dekat gajah tu.



Yes...aku tak naik pun sebab Aishah tengah tidur time tu. Lagipun kesian kat gajah tu. Dah ka mahal wei satu kepala tak silap aku 800baht. 



Yang anak gajah ni la paling aku kesian sekali sebab dia kena ikat. Nampak dia nak jalan-jalan tapi tak boleh nak pi jauh-jauh kan. I kenot wei tengok binatang-binatang kena macam ni.
๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“

Dah habis yang gajah tu memang terus balik ke hotel. Fuhhh gila penat wei. Tu kalau snokerling and island hoping silap2 balik-balik terkangkang terus kat hotel.

Malam tu macam biasa la dinner pun dekat area kawasan hotel ja. And lepas tu aku pi massage and relax lan diri. Anak-anak suami aku jaga. Bagi chance la bini dia me time kan. Lagipun spa tu walking distance ja dengan hotel. Semuanya tak jauh. Dapatla bini releks kena urut badan kan.

Hee dah-dah sambung len kali pulak ye sambungan next day tu ya. Sebab yang tu nam cerita kat Hatyai pulak.


Untuk entry sebelum ni boleh klik SINI ya 
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS