Makanan Halal Di Seoul

in , by Alia Farhan, 4:41 PM

 Anneyeong, eotteohge jinaeseyo( how are u?)

Since i’m in South Korea right now, to be precise in Busan right now. I left Seoul two days ago. 

So i want to share dengan korang makanan halal di Seoul. Seoul is indeed a beautiful city. Korang boleh masukkan dalam travel wishlist korang ok



Leaving Seoul with heavy heart as the Seoul was filled with the white icy snow. It was so lovely!


Before that, i pun ada concern about South Korea ni. About their halal food etc kan. I have a huge misconception about South Korea before πŸ˜‚

I thought halal food in Korea is impossible but yet it is not dat hard pun..🀣

So let me share ya.

Kampungku

Located at Myeondong. Few steps from Myeondong subway station exit 3. This restaurant offers you malaysian’s cuisine from roti canai, nasi lemak, nasi goreng and also Korean dishes like kimchi fried rice, topokki, n etc. The prices here are among the cheapest.



Sedap. Japchae dia sedap. Cuma kalau sayur lebih skit lagi ngmm


Their japchae n fried chicken are d bomb!


Kim Seri Restaurant

This one is owned by the famous tiktoker Kim Seri. Also located at Myeondong n also few steps from Myeondong subway station exit 1. This restaurant is famous with their Malay dishes. 

Nasi lemak at 5k won

Their nasi goreng kampung, and nasi putih sup daging also yummy.  Sorry i dont have the pics as my daughters were both hungry n making rolls eyes bila mama nk captured some pic. πŸ˜‚


Eid, Itaewon

Located near Itaewon Mosque. Kawasan ni harap maklum kat korang ya kena mendaki sebab berbukit. Semput juga mak ko hijao ni🫠 mencabar minda betul dekat Itaewon ni. 



Apa ntah nama dia


Jjamyeon. Not my tasteπŸ˜…


This banchan is so good


Bulgogi dia sedap

Sini memang makanan korea la. If you are going to Itaewon ok ja nak makan dekat sini. But if you stay else where nak skip sini pun ok ja.

Actually dekat area masjid Itaewon ni banyak lagi kedai makanan halal yg lain.Indian food la arab la..mcm2 la korang boleh explore kat sini

Busan Jib

The famous Busan Jib ni ada dekat area Myeondong Street food jugak. Ada 3 jenis kedai dia. Satu yg bbq, fried chicken satu lgi korea dish. Aku makan dekt yg bbq tu sbb nk try daging bbq dia yg fames tu





Sedap tapi keras betul harga dia
Once in a lifetime ok la kan


First time makan raw octopus dekat sini. Rasa dia? Rasa dia sama mcm obor2 yg atas sushi obor2 kt kedai sushi tu



Asian Family Restaurant- Nami Island

The one & only halal food restaurant in Nami Island. Nami Island is a must visit for tourist kan. So dekat Nami ni memang satu ni ja restaurant yg jual makanan halal


Octopus nasi campoq korea with their fried rice


Octopus ramen. Boleh la layan time sejuk2 tu kan


Makan lah tanpa was2


Yang Good Restaurant 

Located in Gangnam area. Korang boleh lah amik subway ke sini. Tapi kena menapak sikit la utk ke kedai ni. Tapi berbaloi ja sebab sedap n harga pun ok






The price is reasonable n sedap pulak tu. Harga dia tak semahal dekat Busan Jib bbq ya. Rasanya the portion is twice yet the harga tak sampai pun harga makan dekat Busan Jib bbq hari tuπŸ˜‚
Very2 recommended πŸ‘πŸ½πŸ‘πŸ½πŸ‘πŸ½


Halal Guys


Ada dua, satu dekat Itaewon, satu dekat Hondae
Yang kami pi ni dekat Hongdae
Makanan mcm arab x arab gitu lah
Makanan pun not bad jugak





Noryangjin Market

Dejat sini korang boleh pilih fresh seafood. Makanan yg jual dekat sini semuanya seafoods. And korang boleh bagitau diorang jangan campur any alcohol ka apa ka dalam masakan. Mostly diorang paham sebab kita Muslim and restrictions utk kita. 







Nasi goreng ketam. Lepas ratah2 ketam boleh request ahjumma buat nasi goreng. 




Myeondong Street Food

Dekat Myeondong street Food yang jual start dari petang sampai ke malam tu cari la ada makanan2 halal yg diorg jual. Tapi bear in mind harga dia xlah murah mana ya. 


Sharing this from my ig story

Nak lagi senang check halal ke dak makanan yg korang nak makan dekat Myeondong Night Market tu korang just tunjuk ja ni kt diorang



Actually ada banyak lagi tapi aku tak sempat nak try. Maybe next time kalau ke Seoul boleh la lagi try tempat lain pulak kan. Aku pun lunch n dinner ja dekat luar. Bfast semua masak dekat Airbnb kitaorang stay ja sebab nk jimatkan. 

Nanti from time to time aku share lagi ya.

ok i got some sharing dari group dekat Fb, ada sis ni share dekat area Hondae ni ada kedai Indonesia yang jual masakan yang mungkin korang rindu nak makan dekat seoul. Nama kedai dia Nusantaraku. Tengok gambar pun menyelerakan betul. 


Credit to Sis Ally Yusop. 

Actually korang, area Hongdae tu agak cantik utk korang explore. Aku lagi suka side Hondae ni sebab cantik. Ehh dah termelalut dah. Nak cerita bab makan dah melalut cerita part lain. 🫠


To those planning to explore Seoul soon, happy exploring 🫰🏽🫰🏽🫰🏽



 

 













SHARE 1 comment

Add your comment

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS