Resipi : Mopu Tofu

Antara kegemaran aku adalah makanan Chinese. Aku memang suka sangat sebab Chinese food ni selalunya flavourful sangat. Antara masakan Chinese yang aku suka Sichuan. Kalau dulu suka sangat tengok Iron Chef yang Chinese tu.. Dia suka masak Sichuan dishes yabg menarik sangat. Antaranya yang aku ingat Mopu Tofu. 

Lepas tu.. Masa kerja dekat kilang. Cafe dekat kilang pulak selalu ada Chinese Foor section..so antara Chinese Food yang ada adalah Mopu Tofu ni. Memang selalu la aku amik ni for lunch. 



Silky soft n flavorful ❤️❤️❤️


Bahan-bahan:

Daging cincang
Bawang putih yang dicincang
Bawang besar dipotong dadu
Halia sebesar ibu jari ditumbuk
Chilies flakes
Japanese soft tofu 
Minyak untuk menumis
Garam
Meggi cukup rasa
Daun bawang untuk garnishing
Fried minced garlic *xnak letak pun xpa.


Kena guna Japanese soft tofu baru sedap. 


Ni pulak crushed chilies or chilies flakes yg aku guna. Memang best guna ni... Biasa kalau aku masuk siam aku angkut ni banyak2.. But memandangkan borders are still closing... Beli la dekat Tesco ya. 

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumus bawang putih, bawang besar dan halia
2. Dah wangi bau garlic n onion tu masukkan daging cincang dan chilies flakes...
3. Goreng hingga air daging dah kering.. Then masukkan japanese soft tofu. 
4. Then masak jap Japanese soft tofu tu agak2 dah masak bolehlah perasakan dengan garam dan serbuk perasa. 
5. Da siap boleh la angkat dan garnishing dengan daun bawang n garlic goreng tu. Tak nak letak garlic.. Boleh ja letak bawang goreng....


My favourite... Tak sia2 duk tengok Iron Chef dulu2... 


Makan nasi dengam dia saja dah cukup dah... Memang sedap gila.. Ecah suka sangat lauk Mopu Tofu ni. Menambah2 nasi dia. Oh ya.. Buat ni kalau boleh jangan guna tauhu /tokua biasa tu.. Sebab rasa dia tak sama... Kena guna Japanese Soft Tofu gak... 

Apa pun.. Selamat mencuba... 







3 Comments

  1. Cukup rasa dah semua tu, memang tak payah cari lauk lain bila nak makan nasi ni.

    ReplyDelete
  2. uihhh nampak sedap makan dgn nasi panas2

    ReplyDelete
  3. me suka chinese food jgk.. dekat penang ni susah tul nak cari yg halal kan , so buat sendiri la better :)

    ReplyDelete

Post a Comment