Recipe : Pumpkin soup

 


Ni masakan dinner semalam.... 
Buat pumpkin soup + garlic bread + squid ink pasta ja. 

Kali ni nak share cerita pasal pumpkin soup. Yang stail orang putih buat tu..... 
First time makan pumpkin soup ni dekat Mizi Bistro.. Sedap sangt pumpkin soup dia. So kali ni kita buat sendiri ja lah kan. Bahan-bahan pun simple and mudah-mudah ja. 

Jom la kita tengok bahan-bahan and caranya ya. 

Bahan-bahan

Sedikit minyak untuk menumis
9 ulas garlic 
2 biji bawang besar
Setengah biji labu (size sederhana kecil) 
Kiub ayam
Santan /cream
Garam
Gula 
Black pepper

Cara-caranya...

1. Panaskan sedikit minyak dah tumis bawang putih dan bawang besar yang telah dipotong tadi. 
2. Biar sampai naik bau barulah masukkan labu dan masukkan air sama paras dengan labu dan masukkan Kiub ayam. 
3. Biarkan sehingga mendidih dan tutup api. 
4. Boleh guna hand mixer untuk blend bahan-bahan dalam periuk tadi atau pindahkan ke dalam blender dan blend. 
5. Lepas tu boleh panaskan balik dengan api dan perasakan dengan garam dan black pepper.
6. Last step boleh masukkan santan /cream. Aku xdak cream so aku guna ja santan... Santan is nice also what.... 
7. Dah pekat elok macam yang kita nakkan.. Boleh la tutup api.... 

It's done.... 


Acah2 sangat last finishing dengan letak santan skit dekat atas diaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Masak dalam cast iron pot senang... Dari atas stove sampai ke hidang pkai pot yang sama ja... 


Cicah dengan garlic bread memang sedap oiiiii.... Xdak garlic bread... Guna roti gardenia pun da sedap namatiiii... Ok la.. Puji diri sendiri... 

Korang tak percaya try la buat... Next time aku nak buat dengan butternut squash plak.. Mesti lagi sedap.. Nyumss nyummms








4 Comments

Post a Comment