Product Review : Shampoo & Conditioner Bar from Lush Fresh Handmade Cosmetics

 Hari tu ada cerita kan pasal Lush Fresh Handmade Cosmetics baru bukak dekat Gurney Paragon. So hari ni nak cerita skit apa yang aku beli hari tu... Aku ada beli shampoo and conditioner bar untuk aku.

To be honest... Aku shampoo rambut almost everyday or every another day depending how my hair condition that day. I have no clue how on earth people boleh mandi tak basah rambut everyday or only shampoo their hair once or twice per week 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

Macam muka kita.. Rambut kita pun perlukan penjagaan yang sempurna. Means... Kita kena selali cuci n bersihkan kulit kepala kita. Masalah utama kita rambut gugur semua tu bermula dari scalp kita. Kalau scalp kita oily or kering... Mula la macam2 masalah timbul.

Macam aku.. Masalah utama aku lepas pi scan and buat treatment dekat hair salon n spa... Memang scalp aku oily... So suggestion dari pakar.. Aku kena shampoo rambut everyday or every another day.. Kalau tak nanti kulit kepala aku nanti akan gatal2 sebab minyak tu dah cover kulit kepala aku and nanti mula la rambut aku start gugur.

And yes... Can you imagine... How much shampoo n conditioner i need per month? 😅

So masa pi dekat Lush Fresh Handmade Cosmetics minggu lepas.. Aku ada tanya... Berapa lama aku boleh guna per bar ni... And ikut kata salesgirl tu... 1 bar is equal or up to 80 washes... While the conditioner bar pulak more than that.  So after buat calculation.. Ada la dekat 5 to 6 months boleh bertahan.. So why not give it a try..Sebab banyak review pun macam best and bagus ja.. 


My first ever shampoo n conditioner bars from Lush Fresh Handmade Cosmetics. Sebelum2 ni banyak beli soap bar dia tu ja. 


Shampoo bar ingredients. 
Aku amik shampoo bar yang ni sebab salesgirl tu cakap boleh bagi volume dekat rambut kita. I liokkkeee


Conditioner bar ingredients. 

So based on experience tu... So far pakai seminggu ni da 4x kot... Memang best la..kita lather skit dekat rambut dah banyak gila buih keluar and cuci2 sampai scalp and rambut semua. Memang rasa la scalp tu bersih lepas cuci dengan dia walaupun kita macam guna skit ja. 

Lepas da habis bilas dengan air tu... Guna pulak conditioner bar dekat hujung2 untuk lembutkan rambut.. And pastu biar jap dalam 3 minit macam tu sambil-sambil cuci2 muka or gosok gigi.. Lepas tu bilas... 

Lepas rambut da kering semua tu... Memang rasa la rambut lebih bervolume... Yes aku jenis rambut tebal.. Tapi tu la sebab rambut aku jenis straight... Aku suka rambut nampak ber volume macam ala2 Anzalna tu... 


Credit to Google. 

Memang lepas shampoo n pakai conditioner tu boleh rasa la no more boring straight n flat hair gituhhhh... Ikat rambut pun boleh rasa rambut tu tebai... 




And rambut luruh tu biasa la.. Mesti ada.. Tapi xla sebanyak dulu2 masa tak scan scalp and tau apa masalah scalp aku ni... So..korang yang ada masalah rambut tu.. Cuba2 la pi scan scalp or try la cuci & shampoo rambut everyday. Kalau kulit muka kita pun kita cuci and wash dengan cleanser sehari 2 x... Takkan kulit kepala n rambut kita yang tertutup especially those yg hijabis ni lagi la terpekup ja rambut tu... Nanti xdan tua rambut dah luruh habis... 

Ingat rambut tu 👑 wanita... Even kita bertudung pun.. Kat rumah.. Rambut kita tu untuk laki kita tengok... Takkan la nak biaq rambut kita kat rumah macam hantu kak limah kan... 


Credit to Google. 

Kak limah kem salam dekat sapa2 yang tak suka shampoo rambut and take rambut for granted.. Dia kata Hello Geng... 

So kesimpulan dia.... Memang aku suka sangat shampoo and conditioner bars from Lush Fresh Handmade Cosmetics ni.. Pada aku memang berbaloi la beli. Sebab shampoo biasa tu sat ja hbis kalau dengan aku.. Hahahhah. 











1 Comments

Post a Comment