Cara Hilangkan Kesan Minyak Dekat Tupperware / Bekas Plastik

 


Fobia kalau tengok ni kannnn... 

Aku yakin ramai gila kaum perempuan dekat sini yang annoying gila dengan bekas minyak yang melekat dekat bekas tupperware /tipuware tu kan....

Jangan la pulak ada yang terus lempaq ja bekas tipuware tu dalam tong sampah... Kesian dekat alam sekitar kita ni.. Kalau asyik hampa dump ja bekas2 plastik tu.... Kan dah cakap plastik tu amik masa 500 years untuk degrade.. Hampa da mereput dekat dalam sana pun dia tak reput2 lagi cik oiiiii

What you need to do just masukkan your liquid dishwasher  dengan sesudu garan kecil... 



And then masukkan air and rendam skit bekas dengan air. 


Then amik sponge gosok2 skit.... Then done.... Sekaliiiiiiiiii basuh and bilasss ja dah clean and clear........ 


Sumpah hassle free... Xpayah nak struggle rinse dengan ayaq panas la apa bagai macam selalu2 duk buat. Ni sekali gosok manja2 pun dah keluaq.. Actually masa rendam tu pun boleh nampak minyak-minyak tu dah tanggal. Bila gosok dengan sponge /net tu pun takdak la melekat bagai dekat sponge/net. Oh aku prefer pkai cleaning net tu sebab lagi senang... 

So lepas ni jangan buang dah ok segala2 tipuware ni... Kalau nak dispose jugak.. Make sure cuci elok2... Then Letak dekat tong plastik yang recycle tu.. Jangan discard dekat waste yang biasa tu ok... It's our responsible to take care our earth. 




I hope this tip will help for those havin trouble with this 😉

3 Comments

  1. Berguna tips ni. Sebab sy adalah salah seorang yg buang je tipuware ni malas nak basuh hahahaha

    ReplyDelete
  2. kadng2 mmg give up bila tgok minyak banyak sangat haha... thanks for the tips

    ReplyDelete
  3. kadang buang jugak.. heee tp nk bg hilang minyak suka rendam lebih dr sekali

    ReplyDelete

Post a Comment