Small Community Project : Plant People

 Sebenarnya dari MCO lagi nak buat community project.... Buat community garden dekat tempat aku duduk ni... Dah survey dah tempat dekat bawah tu... Tapi dia punya tanah tu penuh dengan batu2... And time tu husband aku pulak da kena start balik jalan kerja after PKP lepas raya hari tu... Nak buat sorang2 memang x daya la kan.... Nak merumput bagai lagi semua...

So here we are... Buat dekat area lift tingkat aku ja lah... Senang skit nak maintain and tengok.... 



Ada la pokok2 basic dalam masakan yang boleh digunakan.... 




Daun kesum ni gigih tau mintak dekat my former Math's lecturer... Nasib minat sama.. Gardening ❤️


Pokok kari ni mintak dekat Suki.. Suki yang baik bagi kat kita😘


Ni pokok kunyit ni gigih tau korek dari Jitra.. Kalau nak tunggu dia besaq lambat gak kot. 


Pokok bendi... 


Bendi pun da keluaq bunga semalam... Tunggu dapat bendi la pasni..... 




Ni pokok pandan.... 

Dah cakap dekat jiran2 kalau ada yang nak pakai.. Amik ja... Memang letak sini untuk wakafkan utk semua jiran2 floor ni nak pakai... 
Sebab tu nama dia community garden.. Tapi untuk floor aku ja lah... 

Seronoknya kalau dapat buat program community garden kat bawah tu kalau ramai2.. Kalau sorg2 pitam gak la... Bila tengok community garden dekat spore sana.. Seronok n best betul lah rasa.. Hopefully one day dapat buat gak macam tu.. 


Ihsan dari Google. 
Dapat buat community garden macam ni bestnyaaaa lahaiiiii... 






7 Comments

  1. mengkala kata rakyat dari komuniti lain nak mai numpang daun kari kaaa, daun kunyit kaaaa, daun kesom kaaaa, boleh dop???? he3

    ReplyDelete
  2. wah... segar je tgk bila ada tumbuhan hijau kt rumah

    ReplyDelete
  3. wahhhh semoga semakin berkembang usaha akak ni. aamiin

    feel free utk join and meriahkan my giveaway here
    https://www.raydahalhabsyi.com/2020/08/preloved-giveway-by-raydah.html

    ReplyDelete
  4. rumah ada pokok best.. hijauuuu jer kan

    ReplyDelete
  5. good effort. kalau kat rumah ammi pun ada sorang abang tu rajin menanam kat bawah dan kalau nak daun kari, pandan, serai pegi je bawah ambil. dia wakafkan

    ReplyDelete
  6. bagusnya kak liaaaa! Kita nak buat jugak tanam dekat bawah tu tapi takut kena pijak dengan anjing. Mungkin boleh buat pagar keliling pokok kot.

    ReplyDelete
  7. bagusnya kak alia rajin tanam pokok yang selalu guna untuk masakan.tak payah nak beli dah

    ReplyDelete

Post a Comment