Recipe : Fusion Squid Ink Pasta


Quick update.. Sebab lama dah tak update blog🤣🤣🤣


 Bahan-bahan :

Dried squick ink pasta




Shrimp head n skin

3 cloves of garlic

Chilies flakes

Shrimp

Lime juice

Oil

Salt

Maggi cukup rasa

Thai basils

Cherry tomato... 


Cara - cara :

1. Rebus squid ink pasta dengan sedikit minyak dan garam hingga ala dente dan toss kan. 

2. Panaskan minyak dan goreng kulit + kepala udang sehingga garing.. Guna api sederhana panas. 

3. Angkat kulit+kepala udang dan tumiskan bawang putih... Sehingga naik bau... Then masukkan udang. 

4. Jangan lupa kacau-kacau dan masukkan Chilies flakes dan lime juice.... 

5. Dah boleh masukkan squid ink pasta yang direbus tadi. Masukkan sedikit air.. And kacau2...

6. Perasakan dengan garam dan meggi cukup rasa... Dan kacau2 sampai sebati kesemuanya. 

7. Dah boleh angkat dan letakkan cherry tomato yang dibelah dua dan thai basil as garnishing and plating.... 



Dah siapp...sennag gila... Dekat kedai mahal gila ok squid ink pasta ni... Tapi yang dia punya dried  pasta yang tak masak lagi ni pun dah mahai dah... Satu peket ni RM15 dah aku beli kt shopee ya... 


So dont expect this dish dekat luaq akan murah ya... Daaaa 

Bela chiao




3 Comments

  1. nampak mcm senang ja nak buat kan! thanks you sharing this

    ReplyDelete
  2. Tak pernah makan squick ink pasta. rasa dia sama juga ye macam pasta lain cuma warnanya berbeza. atau ada rasa squid :)
    Tak pernah nampak juga pasta squick ink kat pasaraya. mungkin ada dijual di pasaraya besar je kot. Bolehlah mencari kat shopee gak. Nampak mudah resepi ni dan menyelerakan. Tq :)

    ReplyDelete

Post a Comment