China House Penang

 It was longggg overdue....

Before Covid hit Malaysia back then.. When we just move in to the island side of Penang n become officially a Penang-langggg lahhhhh... Oh silap.. Laki aku memang orang "PULAU"... So dia kata sirih pulang ke ganggang la cita dia...

Ehhh sebenaqnya nak cerita masa awai2 pindah mai duk pulau side ni.. Ada awal2 dulu kami duk la jalan-jalan... Sajia la pusing2 dalam kereta. Time tu da xpi lepak mall sangat dah sebab time tu duk ifluenza outbreak... Adehh azab la bila ingat kena influenza dulu tu... Cerita pasal kena influenza ada dekat sini.

So duk pusing2 tu aku ajak la laki aku hunting cafe dekat Penang ni. Yes.. Aku memang suka cafe hunting yall (nada mona dalam Kampung People)... And salah satunya laki aku bawak mai tang sini.. Nama dia China House...

Dia ada dua entry... Yang aku masuk belah bar yang menghadap Canteen, Sekeping Victoria... Yang juga salah satu cafe yang fames di Penang ni. Sapa lah tak tau Sekeping kannnn...

This kedai consist of 3 heritage shops with open air courtyard... Memang lawa wehhhh.....

Apa yang best sangat dengan China House ni? Ye nama ja China... But it doesnt serve u Chinese food or babi at all lahh🀭🀭🀭. So what so special about this place? THE PLACE IYSELF IS UNIQUE!

What are they famous for? 


1. THE CAKE. 

They have literally LOTS OF CAKES VARIETIES..

Secret Recipe is out from their league la cita diaaa... Gahahhaha.. 




But that day.. I 'm not in d mood for cakes... So take none of it. Demmm ni tetiba upload gmbaq cakes dia semua rasa nyumyyy oiiii.. Ni tetiba search dekat Food Grab ada pulak.. Apa lagiiiiπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Kalau tengok kt TripAdvisor memang puji betul kek dia.. Makan2 terus ke heaven lah apa lahhh.. Ni yang buatkan aku pun nak ke heaven dunia satgi... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

2. THE COFFEE

As i' m not an addict of coffee... I have tried their latte.. Ok not bad... Actually aku tak reti sangat nak nilai which kopi is good which is not... But i cant bearly drink that kopi o/ekspresso because its too way strong for my liking. Well.. I'm tea addict 🍡🀭

3. THE ARTSY CAFE






While waiting for the foods.. U can ask ur kids to doodles at the paper... Ok la... Xdak la kids boring sangat.. Time tu full house ja cafe ni



Ni haa kat toilet... Apooo lawa sangat dengan art frida kahlo ni haiii... 






4. THE FOOD 

Well the food is not bad...kalau taknak makan cake macam aku.. Boleh ja order benda2 lain kan... 





5. THE BAR AND LIFE BAND


Rockstar nak perform live band ke tewww... 


They hav a nice bar to chill and lepak layan life band... Ok la kan... Yang Islam tak payah la gampang nak layan beer kan.. Ko layan pepsi/coke sudah laaa.... 


5. THE BEAUTIFUL GARDEN COURTYARD

Naaa.. I shouldn't explain more bout this... Just wanna feed your eyes... 










So how? Cantik kan tempat niiiiiiiiii..... 

Teringin jugak nak dine in lagi dekat sini untuk makan cake.... But with all this Covid thingy... I hope i can dine in to my favourite place without having to worry too much about it. Afterall, #kitajagakita n #kitabelummenang kan... 


So for those yang nak mai ke Penang... N nasi kandaq is tooooo blahhh blah blahhhhh... U can come to this besutiful place. I'm pretty sure... U will fall in love with this place... 


China House

153, Beach St, 

Georgetown, 

10300 George Town, Penang

04-263 7299







1 Comments

Post a Comment