Celebrate Bday Maktok di The Place By Deco

 

Minggu ni balik Jitra sebab 2hb ni maktok dah nak fly balik Tawau. So alang2 25hb hari tu bday maktok.. So kita celebrate la bday maktok sekali.... 

Actually xda idea pun nk celebrate dekat mana but my husband insist to celebrate here.. Sebab dia dah lama duk taram tengok steak dekat sini... So why not kan.. Orang dah offerrrrrr... 


So here we are.... 







I love the surroundings... 



So here we are... 
Kami dah booking tempat ni awai2... 


Jom lah kita orderrrrr... 


Sesi pilih-memilih daging...


Wagyu apa ntah utk maktok... 


Ok la sedap jugak.. 


Maktok kata ishk daging apa ni mahai sangat niii.. Wagyuuu maktok uiii不不不


Ok la lembut.. Cayaq dalam mulut... Lembu duk dalam aircond kan.. Ehhhh... Nak rasa sekali seumoq idup la khennnn... Kalau ikutkan rimau nanges padu lagi cik oiii不不不 ok la rasa sekalo seumoq idup... 


Wild mushroom soup.. Ok la rasa dia not bad.. Ada rasa.. Cuma for me too ceroi... Aku prefer kalau yang ada isi mushroom yg lepas kena blend tu... Mcm bila hang makan sup dia tu ada la dia punya rasa2 mushroom's chunks yg da diblend tu... 



Ni Hungarian Sousvide Chicken. Ni utk anena.. Ok la.. Dia makan banyak gak... Yang ni ok2 ja bagi aku... 








Ok ni fav akuuuuuu... 
Aku sukaaa.. 
Squid ink pastaaaa... 






Ok sumpah aku suka gila squid ink pasta ni.. Rasa dia lite... Tak rasa mcm muak ka apa ka... Dia punya pasta rasa mcm nk salad2 masam2 skit.. Nak kata macam rasa kerabu megi pun ada skit..cuma tak pedas n xguna meggi serda.. Instead using squid ink pasta.... 
MUST TRYYYYY! 



T-bone steak.... Kami mintak medium - medium rare.. Ok la juicy... Sedapp lembut... Gravvy dia pun kena dengan steak dia... 





Ni pulak The Place Short Ribs.. Sedap juicy.. Masa dia bawak mai hidang tu dia tak potong lago.. Mai seketoi macam tu.. Macam coated dengan crumbs apa ntah.. Maybe utk bagi meat tu tak kering kan.. Macam ala2 yang turkey chef buat yang coating dengam garam ka apa ka ntah la kot.. Aku mana reti.. Sebab aku bukan chef kannn..... So yang ni dia habaq awai2 lambat skit.. 30 minutes baru siap.. Ok la.. Nak cuba punya psai kan.... 

Maktok tak habis2 duk kata xleh lawan lamb ribs dekat Daniella Chicken Perth tu... Ni bau maktok nak bawak kami pi Perth lagi ka belanja  lamb ribs... Hahhaha... 
Ok la bagi aku yang ni sedap cara dia.. Kalau lamb ribs tu dia punya glaze tu Ya Robbiiiii.. Ampuni i Nabilla Ya Allah... 

Yang ni stail lain skit... But still... Perfecto when it goes to ur mouth with the gravy. Oh my... Another must try for me! 



Untuk ayaq kami order plain water, sparkking juice for my husband.. Honey lemon tea for kakak.. N ayaq ni for me... Maktok mnum ayaq kosong ja as usual... Mai makan beef2 mcm nj.. Kena minum ayaq2 mcm ni ja.. Sebab kalau dak nanti melugai n termonyeh2 nak habiskan... 

So overall bagi aku.. Aku satisfied la makan dekat sini.. Aku ni memang payah la nak suka makan steak dekat melayu sebab satu kadang2 almost every steak dekat Melayu akan buat steak jenih well done.. Kalau dah well done of course la macam makan selipar.. Liat nak mampuih hohhh.... My choice always medium to medium rare... Nyommmehhhh.... 

And another one.. For me.. Gravy atau dipping sauce untuk steak dia pun xla plain n boring like other Malay western shop.. Yang hang boleh tau dah either rasa black pepper or mushroom.. Blerghhhh.. Tu aku pun boleh buat dekat rumah五五五 which i found dissapointment during my last visit to Me'Nate Ampang五 sory Me'Nate ampang... U are not so premium as i tot.. 五五五


To my mama, happy birthfay to u ma... We ❤️ u dearly. Walaupun lepas tu kena marah sebab belanja makan daging mahal once in d blue moon dengan bagi handbag Fossil. Mak2 biasalah... Suka bising suruh simpan duit.. Simpan duit... Tapi kan orang kata belanja mak In Sha Allah rezeki lagi mencurah2 and i believe that... Sama macam laki aku.. Dia memang sejenis suka spend dekat makanan dengan family dia... Alhamdulillah untuk rezeki Allah bagi kat kami. Tak mewah mana.. Tapi sentiasa ada.. Berkat doa maktok kan❤️


Oklah.. Nak cerita pasal The Place by Deci ni... So overall.. I would recommend to those steak lovers especially those with tekak premium ni kannnnn.... 

The Place by Deco, 
LOT 5719, 256, 
05450 Alor Setar, 
Kedah
019-447 0904

Ok lah... Bela chiao 


1 Comments

Post a Comment