Pandora | Nuclear Reactor Explossion | Korean Movie

Disebabkan PM suruh kita duk rumah tengok HBO.. tapi kami tengok Netflix ja lahhh.

Kami da sediakan beberapa list MUST WATCH yang kami boleh layan sepanjang MRO ni.



Antaranya cerita Pandora... Cerita dari South Korea ni cerita pasal satu gempa bumi di salah satu bandar / pekan kecil dekat South Korea ni.


Bandar / pekan kecil dekat South Korea ni terletak dekat tepi pantai and ada nuclear reactor power plants. So ada la sorang mamat ni, nama dia Jae Hyeok dia ni kira sangatlah tak suka dengan nuclear reactor power plant ni sebab bagi dia.. Nuclear reactor ni tersangatlah berbahaya n macam 💣 tau.. Tunggu masa ja nak meletup. Walaupun dia terpaksa kerja dekat situ.. Tapi dia sangat lah tak suka. Hee macam aku dulu2 ja. Nak pi reja ja serabut perut rasa. And nak dijadikan cerita.. Bapak and abg dia mati masa kerja dekat nuclear reactor ni disebabkan ada kebocoran and radiation.

So masa gempa bumi ni.. Dianggarkan cuma 6+ scalar ritcher and kalau ikut teorinya nuclear reactor yang ada dekat situ takkan terjejas sebab dia manpu withstand earth quake up to 7+ Scalar Ritcher macam tu.

Tapi biasa lah... Hebat macam mana pun manusia dengan teorinya.. Kita selalu lupa in real life situations selalu berbeza. Nak dijadikan cerita power plant 1 yang lama ni kiranya dah berusia la.. So mesti la ada piping yang sana sini corrode la apa la kan...

Bermula dengan coolant leaking due to earth quake tu la, nuclear reactor ni makin lama makin panas and membebaskan radiation yang tinggi. So lelaki yang tadi ni masa gempa bumi dia tengah duk bertugas la kiranya. So start dari situ la dia try nak selamatkan kawan2 dia. Start to worst bila reactor tu dah explode and radiation makin lama makin tinggi and da spread merata.


Ni mak Jae Hyeok, kakak ipaq, anak menakan n awek dia yang terpaksa lari dari pekan kecil tu lepas nuclear reactor tu explode. 


Sampai part last tu depa cuba nak decrease radiation dekat power plant tu... And macam mana dia try untuk selamatkan bandar kecil dia dengan buat menda gila. Sedih part last2 ni... Aku nak teriak dah time ni... Tapi laki aku duk buat lawak bodo dia tu.. Aku pun xjdi nak feeling lebih2.. Dia ni memang potongggg betuiii laaa... Aku baru2 ja nak feeling sedih2... Dia boleh duk buat lawak bodo pulak...


Ni boss Jae Hyeok.. Dia ni antara orang yang risau pasal plant tu even sebelum earth quake tu lagi sebab dia tau keadaan kat plant tu macam mana.. Poor commissioning semua. Tapi birokrasi semua boss2 n authority macam tak amik port sangat la. 


Apapun hampa kena la tengok cerita ni tau... Sebab best sangat cerita ni. Aku memang tak berkenan betul nuclear reactor ni. Kalau dulu masa belajaq..kami ada belajaq satu subject pasal energy... Salah satu nya belajaq pasal Nuclear Reactor ni.. Macam mana dia convert to energy semua. Tapi tu la.. Bila ada kebocoran macam ni... Gila kesan dia maha dasyat wei... Radiation dia bukan kaleng2 ya...


Sedih weiii.. Aku nak reyau.. Tapi deniii duk buat lawak pulakkkk... Geram ja aku nak feeling2 pun xboleh... 


And sejarah pun pernah membuktikan nuclear power ni impact dia dasyat macam yang berlaku dekat Ukraine, Chernobyl Power Plant. Sapa tak pernah dengaq pasal Chernobyl incident boleh la pi google. Memang antara engineering disaster yang akan diingati sampai bila-bila.

Ok lah chow...
Jangan lupa masukkan dalam list MUST WATCH  hampa ok!

Bila tengok cerita ni baru aku tau South Korea ada Presiden n Perdana Menteri. Tapi Presiden hireaki teratas dekat sana la.

0 Comments