Top 10 makanan favourite Malaysians dengan Food Panda

Sebut ja pasai makanan favourite Malaysians.. Mesti macam2 terlintas dalam hati kita kan. Ada yang akan sebut nasi lemak la, nasi kerabu la, char kueytiawa, nasi kandaq la dan bermacam-macam lagi.

Bila sebut pasal makanan-makanan tertentu, mulalah akan terbayang Negeri-Negeri tertentu. Contohnya nasi kandar yang sinonim di Penang dan nasi kerabu di Kelantan.

Jom kita tengok senarai makanan favourite Malaysian yang kita semua suka secara amnya.

1. Nasi Lemak




Credit to Google 


Sebut ja nasi lemak... Mesti terbayang rasa lemak santan yang umphhh pada nasi lemak tu kan.... Dia punya lemak tu.. Bercampur pulak dengan sambal tumis yang padu, ikan bilis goreng dan teloq rebuihhhhhh... Perghhhhh sedapnya.... Lagi pulak kalau ada rendang ayam. Perghhh bestnyaaa aaa. And kadang-kadang setiap Negeri.. Ada stail nasi lemak masing-masing.. Contohnya nasi lemak kedah Kuning sinonim dengan Nasi Lemak Kedah. And paling best.. U can enjoy nasi lemak tak kira la untuk breakfast ka lunch ka dinner or even supper. Hahahah.. Well.. Malaysians guys😎

2. Nasi Kandar



Sebut nasi kandar ja... Mesti sinonim dengan Penang kan. Dapat pulak kuah banjir dan campoq yang best-best.... Perghhhhh... Kena pulak dengan kurma kambing ka... Ayam masak Rose ka... Daging masak hitam ka. Adoiii menjejes ayaq lioq niiii.... Apa taknya.. Kalau dekat Penang ni... Boleh pilih nak makan nasi kandaq dekat mana.. Bersepah2 n macam-macam pilihan ada.

3. Char Kueytiaw


The Chinese version
Credit to Google


The Malay version
Credit to Google 




Sebut saja char kueytiaw... This is another dish that sounds familiar with Penang. Yada yadaaa... I know Penang is the food heaven or food galore... Believe me... Having char kueytiaw in Penang is the best. Tak kesah la char kueytiaw chinese yang kering tu ka... Or jenis yang berkuah "Malay" style tu ka.. Both have their own fans... Arghhhh sedapnya char kueytiaw... Definitely one of my favourite especially the chinese style one....


4. Laksa


Credit to D'laksa


Laksaaaaaaaaa... Sebut ja laksa.. Satu Malaysia mesti cakap.. Wahhh laksa is d bestttttt... My favourites are definitely Laksa Penang, Laksa Kedah and Laksa Sarawak. Aduhhhhhh I'm salivating right now. Laksa Penang or asam laksa is known for thoer savoury taste... Masam Masam gituhhhh but yet delicious. While being Kedahan... I'm grown-up to this laksa.. So surely cannot be derhaka one. But Laksa Sarawak kkkk is my love at my first bite/taste. Oh no... Now I miss Laksa Sarawak so much.

5. Satay


Credit to Google 


Ada ka yang tak suka satay? Kalau tak suka tu macam pelik ja kan... My all time favourite kunyah2 food. Satay kambing and satay Perut is my all time favourite. Sedapnya.. Dapat pulak kuah kacang yang padu and sedap... Memang terangkatlah kan.. Lepas tu jangan lupa makan dengan timun dan bawang... Fuhhhh merecik!

6.  Ikan bakar


Credit to Google 


Ikan Bakar ni salah satu makanan yang sesuai dimakan oleh orang yang nak diet macam aku ni. Kahkah... Diet sangattttt kannnnn... Lepas tu Dapat pulak dengan air asam power.... Pi ke laut apaaa diet diaaaa.... Dapat ulam skit... Fuhhhhhhh hilangggg diet.

7. Ayam percik




Sejenis ayam bakar kesukaran aku secara total. Sebab aku suka ada rasa lemak2 santan yang dimasak bersama ayam tu sebelum ayam tu dipanggang dengan kuah percik dia tu. Sedap sangat. Lagi2 kalau bulan Ramadan.. Wajib buat kalau bulan puasa OK.

8. Asam pedas



Sebutla asam pedas ayam ka asam pedas ikan ka asam pedas daging tetel ka.. Semua favourite sangat uiiii. 6 tahun duk dekat Melaka.. Mesti la asam pedas adalah salah satu hidangan utama dekat Negeri Hang Tuah kan. Aduhhh tiba-tiba teringat dekat asam pedas ikan jenahak. Sedapnya kalau dapat dengan telur masin kannnnn... Sapa suka asam pedas angkat tangan oiii😘. Rasa madam madam pedas dan manis tu memang mengundang air liur melelehkan bila teringat keenakkan dia.

9. Sambal udang.


Credit to ordersaja.com


Sambal itself is my favourite... And combo with the prawn... Definitely da bombbbb. Memang favourite sangat-sangat la kan. Tambah-tambah kalau ada petai...lagi la padu rasa dia kannnn... Makan nasi mau me a bah tiga pinggan tak sedaq mak mentua lalu dekat belakang oi.

10. Murtabak



Pic credit to Google. 

Wajib beli kalau ke pasar malam or bazaar Ramadan. Sapa sama macam aku? Sedap kalau dapat yang jenis letak ayam/daging banyak tu. Sanggup bayar lebih kalau dia letak daging tu lebih. Paling sedap kalau makan dengan jeruk bawang yang warna merah tu. Sedap nya... Yess orang utara memang suka murtabak dengan bawang tu... Jarang la layan dengan kuah kari tu...


Best kan semua makanan kat Malaysia ni.. Tapi kadang2 jadi tak berapa best sebab banyak faktor yang tak best.. Contohnya kekangan masa dan macam-macam faktor lagi. Lagi best kalau ada orang tolong deliver makanan-makanan yang Sedap macam ni kat kita kan. Sebab tu aku suka order makanan-makanan best dekat  food delivery, Food Panda . Dengan adanya Food Panda aku dapat menikmati makanan-makanan sedap di rumah tanpa perlu keluaq rumah rendah jem.. Kena isi minyak.. Bersesak2 di kedai, pasar malam... Cari parking lagi.. Dengan nak hadap kerenah anak-anak lagi kan...

Order saja dengan Food Panda... Setel masalah semua.... Tak payah nk pening-pening. Install saja apps dekat fon.. Lepas tu order saja. Tengok-tengok dah sampai depan rumah. Allahu... Nikmat mana yang aku dustakan ye dak?

Jap nak usha Food Panda dekat Sandakan ni. Rasa malas pulak nak keluar dari hotel ni pi beli makanan... Chowww







4 Comments

  1. Semua nampak sedap2 oiiii.. terliur dh tau!

    ReplyDelete
  2. nyummmmmmm semua makanan sedap2 nyaaaaaaaaaa ^_^

    ReplyDelete
  3. Semua nampak sedap2 oiiii.. terliur.. Tapi nasi kandar sy kureeeenggg sikit..yg lain semua minat

    ReplyDelete
  4. semua ni feveret aida as true malaysians :)
    malaysia is great!!!

    ReplyDelete

Post a Comment