Resipi : Spaghetti rice cooker Mudah

Haaa Disebabkan this few days duk sakit pinggang. Sat rasa macam nak patah pinggang.. Sat rasa macam nak putuih pinggang.. Sat rasa macam sengai2 ubi pinggang ni.. Aiyayai.. So kena la banyak2 bawak bed rest ya.

Tapi dah nama pun ada anak2 kan. Si kakak pulak cuti sebab jerebu. Sat2 mama kakak lapaq.. Sejam sekali OK kakak lapaqqqq.. Mama kakak lapaqqqq sangat2 🙄🙄🙄

Mama hang macam nak tercabut urat pinggang bila anak nak macam. Esok la baru pi check sebab esok papa tak busy sangat. Elok nak bed rest adik pulakkkk... Mama yakkkkkkkk. Alahai... Lemah mama sebab nak kena bongkok... Itu yang paling lemah sebab itu yang paling sakit. Semayang memang semayang duduk la cita dia.

Masak? Masak gak tpi yang simple2 la. Tadi lunch beli ja. Petang goreng nugget dengan karipap Guna air fryer ja. Senang hati omak hnag ni. Malam setelah puas berpikiaq nak masak apa. So teringat lah resipi yang pernah tengok dekat utube ni untuk travel.

Ada mat salleh ni masak spaghetti dia dump semua dalam mini rice cooker ja. Senang hidup aku nanti travel nak buatcm tu gak.

Jom tengok bahan-bahan dia.


Tomato 2 biji
Paste cili blend 2 sudu
Bolognese suace
Ayam cincang/daging cincang2.. Aku guna isi burger ja sebab tu ja yang ada
Bawang besar
Bawang putih
Minyak untuk menumis
Mixed herbs
Spaghetti
Garam
Kiub ayam
Gula

Cara-cara dia pulak kena ada rice cooker la ya.

1. Tekan button COOK dekat rice cooker masing-masing. Panas kan minyak untuk menu is bawang besar yang da didadu dengan garlic yang dah di "crushed".
2. Biar bahan2 tumis tu naik bau, then masukkan 2 sudu cili blend tu. Then masukkan bolognese sauce tu and masukkan daging/ayam cincang tu. Aku tak a so aku guna ja daging burger.
3. Jangan lupa masukkan sekali tomato yang da dipotong2. Aku suka ada rasa serat2 tomato tu sebab tu aku letak jugak tomato fresh.
4. Masukkan air then masukkan spaghetti. Spaghetti tu jangan lupa patah kan dua. Kalau tak memang tak muat la nak masuk kan.


5. Make sure button masih COOK bukan WARM ya. And biar kan spaghetti tu masak. And jangan lupa tutup periuk ni dengan tudung dia ya.
6. Once bila da turn tu WARM tu korang boleh la perasaan dia dengan letak segala perasa and mixed herbs tu...



It's doneee bak kata Eina Azman

Eh macam  tak nampak plak. Hee nampak ke idakk tuuu. 


Rasa? Sedap la.. Cara campak2. Tak payah nk buang masa rebus bagai dah. Campak ja terus. Lepas tu siap. 

Dah sakit pinggang ni malas nau aku nak kecah2 dapoq tu. Paham2 la bila mnum is buat2 kuah macam gini nanti meletop2 la eh malas akuu nak mengemas bagai. 

Campak2 ja terus dalam ni. Siappp. 





3 Comments

  1. easier...takyah nak rebus spageti tu bagai dulu kan. nanti sy pun nak trylah.

    ReplyDelete
  2. fuhhhh campak campak pun mereciksss! rasa macam nak join anak2 akak makan sekali kihkihhh

    ReplyDelete
  3. kalau nak rebus jugak, kena tunggu air mendidih ke boleh masuk terus spaghetti nye

    ReplyDelete

Post a Comment