Outdoor activities with kiddos

Masa visiting Perth last year, sempat la bersembang2 dengan Malaysian yang dapat PR and stay kt Perth sana. He's settled down there for good. Bestnya dengaq cerita dia pasal staying there in Ausie.

He was in Sydney before moving to Perth, the reason is they are having a kid and Perth is d most suitable place to settle down. One of d reason sebab dekat Perth ramai ya Malaysians stay dekat sana esp Malay. And they even have a strong community there. Ada dalam list fb aku.. Banyak Malaysians yang stay kat Perth ni... Siap ada mengaji macam kat madrasah lagi. Kelas agama. Gathering pun nampak best2. Pendek kata nampak macam sangat best community kat sana.

And paling aku terkesan bila Abang tu cakap kita stay kat Malaysia ni dah me lawan fitrah. Bangun pagi sebelum cerah dah pi kerja. Balik malam tak sempat tengok anak2. Beriadah dengan anak2 lagi la. Memang lain sangat dengan depa2 yang stay dekat Perth yang sangat2 lah laid back nya. Even shopping malls on weekend close at 5pm ya. Kalau kat Malaysia.. Silap2 extend pukul 12. Kahkah!


Masa kt Scarborough Beach, Perth. Time ni Ecah pun kecik lagi. Geram banyak akai... 


Masa kat Perth, aku suka gila tengok how they spend their time with the kids. Banyak outdoor activities. Dekat Park la.. Dekat tepi pantai la. Or kalau long weekends depa akan travel keluar ke countryside. Camping la. Macam2 la. Kalau sapa follow Chris Hemsworth aka Thor pun hampa mesti perasan masa dia balik Ozie hari tu dia ada pi countryside belah2 Western Australia gak kat Kalbarri tak silap aku. Bercamping and bonding dengan family dia.

Memang time2 tu duk tengok gak "kawan-kawan" dekat Perth duk kecoh Thor ada kat WA. Eh aku pun tumpang excited. Kohkoh.. Apo...

So bila kat Malaysia ni, aku tengok kita punya culture sangat la different... Tak yah cakap orang lain.. Aku n family aku pun sama. Asyik weekend ja me lepak kat mall. Ntah hapa yang  best sangat tu ntah la. Kalau Gurney Plaza tu sampai dah tak tau nak pi ke mana dah. Punya la boring.


Masa ni bawak dua ketuls ni main dekat Taman Belia. Kemain seronok haaa. 


This kayu balak jongkang jangkit ni best. 



So me and my husband try to change our culture. Try to change our bonding style. Kami nak anak2 kami exposed to outdoor.
Macam seronok gak bila spend time outdoor. Duit pun xla laju keluaq macam ayaq kan. Lepas tu wah keluaq peluh jantan kau. Cuma yalah.. Panas kan.. Hahahha. Merah2 Muka anak2 aku.


Bawak main kat pantai pulak. Nama pun duk Penang kan. 


Kemain Haa. Masing2. 


Tapi overall... Anak2 aku heppy la.. Walaupun Masing2 Muka merah ka. Siap request nak outdoor selalu. Sebenarnya depa ni yang penting boleh main dekat luaq ja dengan kami. Macam lani...laki aku plak busy ja dengan reja sebab ada project tengah Jalan kan. So xdapat la kami nak outdoor sangat pun. Habis2 sangat main dekat playground bawah ja lah.

Korang macam mana pulak? Prefer bawak anak2 keluar buat activity dekat indoor (mall) ke outdoor lagi?











4 Comments

  1. Jemput join segmen sy ya
    https://ciknurul23.blogspot.com/2019/09/segmen-bloglist-sii-nurul.html?m=1

    ReplyDelete
  2. yg tak berkeluarga lagi pun rasa sgt yg takdka masa pun nak spend time dgn family. Sebab busy kerja hm

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..

    Salam ukwah dari saya untuk anda..

    Jom follow blog saya iya seo dan

    saya sudah follow blog anda #297

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..

    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..

    Komen yang baik2 sahaja ye..

    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    ReplyDelete
  4. bukan susah pun nak beli jiwa anak2 kan3...teman dan bergembira dengan diorang ja kan3

    ReplyDelete

Post a Comment