Resipi : Masak Ala Thai Mudah Dan Sedap

Kaki ni nak cerita menu simple tapi sedap. Inspirasi dari cooking ig dari Siam sana.
Aku memang suka gila tengok cooking ig dari Siam tau sebab tengok Masakan depa tu simple sangat selalunya.. Lepas tu sennag ja. Yang penting nampak sedap kan.



Without further due, jom kita tengok bahan-bahan dia and cara-cara dia.

Bahan:

Cabai melaka 8 biji(nak pedas letak banyak)
Cabai besaq merah 2 biji
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 10 ulas
SOS tiram
Namfla/sos ikan
Cuka
Ayam/udang/sotong
*garam
*serbuk perasa
Daun selasih/Thai basil
*petai.


Cara-cara:



1. Blend cabai besaq, cabai melaka, bawang besaq dan bawang putih. Jangan blend halus sangat. Aku guna tefal chopper tu ja. Senang dia punya tak jadi halus.
2. Panas kan minyak, tumis bahan tadi.
3. Masukkan ayam. Tambah air skit.
4. Then masukkan sos tiram, Namfla dan cuka.
5. Kalau nak letak udang dengan sotong boleh letak. Then letak Thai basil's tu.
6. Kalau rasa xckup apa2..boleh tambah garam and serbuk perasa.
7. Kalau nak letak petai.. Boleh jugak letak time ni. Dah siappp.


Ni yang lebih hat chop2 semalam.. Kita buat pulak utk hari ni... 


Matching kan dengan lauk2 simple yang lain. 



Tapau utk laki den. 





18 Comments

  1. Adoi la...lapag tengok menu...adehhhh

    ReplyDelete
  2. aduhai!!!
    sesungguhnya, aida terpaksa la setuju.
    masak ala thai ni sgt sedap.
    tomyam nyer. paprik nyer. masak berlada nyer...
    menarik.
    sesekali bosan makan lauk melayu.
    kita masa ala thai gini ekk :)

    ReplyDelete
  3. paprik ke ni. sedap pulak nampak. untung lah mek yang kat kelantan dapat merasa pure thailand punya makanan. tapi ramai dah juga cook berhijrah ke sana.

    ReplyDelete
  4. Baca post ni terus lapar. Hehehe....Nampak simple la nak sediakannya. Kalau ada bahan2 dan rajin memang zas ajer ke dapur ni ha....suka juga masakan Thailand ni.

    ReplyDelete
  5. kalau sebut resepi atau makan thai, akak paling suka kari kari thai tu. kalau makan nasi sure bertambah. thai ni yang lain akak suka sebab masam masam manisnya tu, emm pasni bokeh try resepi sis ni

    ReplyDelete
  6. Saya pun suka juga makanan Thai. Menu macam ni memang mudah nak buat sendiri kan. Boleh buat banyak, kalau makan kat kedai terhad hehehe

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  7. Wah sedapnye.. Tak pernah try sotong masak thai nih.. Selalu buat sambal jer.. Bolehlah try resepi ni.. Suka pedas2.. Letak cili lebih he he he

    ReplyDelete
  8. Mudah dan menyenangkan menu masakan nie.. Boleh la AM cuba masak ptg nie.. Terima kasih atas perkongsian resepi ini yea

    ReplyDelete
  9. wahhh senangnya cara masak.. bahan pun TB ada tapi satu je takde.. Basil tu.. alaa.. mana nak cari.. huhuhu.. baru nak try buat hari ni.. huhnu

    ReplyDelete
  10. first time dengaq namfla ni. Kalau masak masakan thai ni bahan kena meriah walaupun cara dia simple tapi sedapppp!

    ReplyDelete
  11. Masakan thai paling senang,sedap dan simple..jap lg nd nk cari bahan la buat lauk tuk dinner mlm nie..thanks share resepi

    ReplyDelete
  12. woww memng nampak simple ni..boleh cuba ni..bahan pun takde remeh..nanti nak buatla..tw sharing..boleh guan daging, daging banyak tu..hehe

    ReplyDelete
  13. Sedapnya kita suka hidangan macam ni. Simple jer tapi tetap menarik dan sedap. Apatah lagi masak sendiri lagilah syok

    ReplyDelete
  14. Wahhh senang n mudah jee nk masak ala thai ni...bahan2 pun mudah nk cari...terliur plak tgk gambar tu...nice sharing...boleh bonda cuba nanti masakan ni...

    ReplyDelete
  15. wow thanks for the recipe. It's useful for people like me. I can cook the delicious food for my family following your recipe now hehe

    ReplyDelete
  16. I love thai food and sometimes malas nak keluar makan, so will try out your recipe soon.

    ReplyDelete
  17. Tertelan liur plak tengok juadah untuk en suami tu
    Macam nak kena cari kedai tomyam thailand la untuk lunch nie - teringin nak makan gak

    ReplyDelete
  18. Makanan Thailand memang senang & sedap nak buat. Kalau buat sendiri lagi boleh makan berkali2 kan.

    ReplyDelete

Post a Comment