Food Review : Me'nate Steak Hub (Ampang)

Assalamualaikum.

Kali ni nak cerita pasal makan dekat Me'nate Steak Hub Ampang hari Sabtu malam baru2 ni. Oh before that lupa nak habaq kami pi KL sebab ada knduri sedara husband dekat Shah Alam. So Alang2 stay kl kan.. Why not having Me'nate kan...

So being Perak buih.. And being penangite celup... Of course la aku teringginnnnn sangat nak rasa Me'nate ni sedap ke idokkk... Aterrr gerammmm ja nengok kawan2 blogger KL duk pi review kt Me'nate kan.... Takleh jadik ni kannnn...

Sebab kami stay dekat area KLCC tu so kami decide to go the nearest one dekat Ampang ja lah kan. Nearest tak nearest jugak la mai dengan jammed dekat area situ kannn.. Hohhhhhh.. Stress aku kalau kl niii.. Penang punya jammed aku boleh copped lagi laaa. Bercinta nak sampai Ampang je punn.. Daaa.

So apa yang best sangat dekat Me'nate ni?mai kami nak try tengokkkk. First impressions OK not bad.. Kedai OK.. Best sebab boleh pilih daging steak yang hang nak tu. Lupa pulak nak tangkap gmbaq dekat situ masa duk pilih daging steak tu. Basically ada la sirloin, ribeye, wagyu, ribs, salmon fillet, chicken leg, lambs n etc.

So aku pun pilih la bahagian sirloin kan. Nak pilih wagyu tu macam tak gamak pulak sebab harga dia RM280+.. OK la kan.. Standard harga wagyu kot. Aku tengok dekat cold storage pun sekilogram dalam RM1K+. Gulpppp.. Bukan level aku lagi la kannnn cita dia....

So lepas dah pilih tu depa akan Tanya nak gril macam mana... Nak well done ka.. Medium ka.. Medium rare ka.. Rare ka pediaa ka.. And nak gravy apa.. So dekat Me'nate ni ada dua gravy iaitu Black pepper dan mushroom. I was expecting they have more choice on gravy side😜

So Adriana macam biasa la mesti nak pasta bolognese kan. Harga OK lah tak lah mahal sangat rasa dalam rm15+ kot? Sory tak ingat dah. And tengok harga aglio olio dia pun dalam RM11.90...ok sangat la bagi aku.

Part paling best the water part... Ayaq depa free.. Hang nak ayaq apa pun boleh ja pi refill amik ayaq sendiri. . Ayaq pun bukan setakat sirap ka Teh o ice.. Tapi ada ayaq Teh tarik, White kopi mesin tu. OK la kan. Ayaq sedap.. Free pulak tu.

So bila sampai makanan nyaa... Jom kita tengokkk


Sirloin part... Daging kalau aku biasa sama ada medium atau medium rare. So part daging dia aku puas hati sebab Dapat level yang aku nak. Cuma part gravy tu for me la kan, Rasa dia typical kedai Melayu steak punya gravy. And semalam aku request untuk ambil dua2 gravy, mushrooms and black pepper. Tapi yang mushroom tu macam tak berapa rasa mushrooms ja.. And ada rasa black pepper jugak. So bila aku selang seli rasa setiap suapan steak aku tu. Aku rasa basically dua2 gravy ni rasa lebih kurang. Part gravy ni bagi aku kurang umphhh. I was expecting different taste from them.. Or to be precise their own gravy signature macam kalau pi TGI Friday mesti aku takleh move on dengan Tenesse Steak dia tu. Haa gituu la cita dia... 


Ni part yang ribs punya. Yang ni boleh bagi 5 stars. Sedap sangat OK. Dia punya glaze dekat ribs tu kena dengan dia punya rasa. Tiba2 teringat lamb ribs dekat Daniela Charcoal Chicken. Kahkah. Rasa tak la sama.. Tapi teruih teringat gituuuu Haa. 


Ni bolognese Adriana. Yang ni sedap bagi aku.. Thumbs up. And banyak jugak ya potion dia. Adriana makan licin OK. Pasta dia agak taste kemelayuan. Not bad. Dari rasa macam Itallian rasa tomato semata tu lagi tak sedap.


So overall pada pendapat aku.. Their foods are good esp the pasta and the ribs. Sedap ada rasa. Cuma part gravy for the steak... I think they should come out with their own signature and make it their own speciality. So bila orang makan gravy kat mana2 yang biasa..orang akan ingat fuhh Me'nate punya gravy sedap gilos wei..haaa cenggitu la cita dia.

Depa kata restoran Nedim si anak Nazri si lakinya Nora Danish tu ada steak house kan? Ada kata dia punya steak semua tu best tapi harga boleh tahan laaa. Apapun thanks to my husband sebab belanja kat Me'nate. Lepas ni I tak minta dah sebab not up to my expectation yet for the gravy/ sauce. So bila nak belanja I dekat Beard Brothers suami ku sayanggg..hahhahah

For those yang nak try buat steak sendiri ala-ala Tennesse boleh la tengok resipi aku dekat SINI In Sha Allah sedap la...kalau tak  sedap tu memang hang bukan level2 Nigella Lawson macam aku lagi..kahkah


4 Comments

  1. Nanti akak nak pi makan Menate ni jugak..tungu kakak Dania habis exam

    ReplyDelete
  2. aida x pernah lagi makan kat kedai ala-ala steak house gini.
    sebab not so suka makan steak.
    but wanna try someday la, alia.
    melaka pun ada kot menate steak ni. kat bandar sanun.

    ReplyDelete
  3. Harga bole tahan jugak noh. . Dok ingat menate ni dulu famous kes azwan ali tu kan..

    ReplyDelete

Post a Comment