Bebas Asap Rokok


Sejak start tahun baru ni ada kelegaan untuk aku. Kalau tak aku mesti tak suka nak makan dekat luar especially port kedai2 mamak yang I used to lepak masa aku single dulu.

Another option kalau nak makan luaq kena la spend lebih skit makan dekat kedai yang ber aircond. Yalah.. Takkan dalam ekon pun ada yang bahalol n tolol nk smoking jugak kan. 

Hari ni bawak Adriana n Aishah makan megi goreng dekat mamak dekat rumah aku ni. Yes aku ni dulu masa single lagi kalau tak OT kat kilang or xda apa nak buat memang kedai mamak ni la port aku. Tapi memang aku pilih port ceruk2 yang ke dalam yang geng2 smoking takkan duduk. Tapi kadang ada jugak yang terlajak banggangnya dah la duduk kat dalam2 jugak gatai juboq jugak nak smoking. Kita puas angkat kibas2 asap pun masih banggang tak paham bahasa. Serius i kenot brain!

Alhamdulillah la dengan perlaksanaan dasar baru oleh kerajaan ni dapat la orang2 yang tak terlibat dengan aktiviti merokok ni dapat la makan dan minum dengan tenang ye dak.

And aku pasti yang merokok pun secara tak langsung dapat kawal diri and control amount depa smoking. Good job Malaysians!

Korang memang terbaik lah. Tapi jangan kat rumah smoking dalam rumah...depan anak2..depan2 bini like nobody business. Tu memang ultimate banggang namanya. Huahua. Kalau tak sayang diri sendiri tu.. At least kesian la kat anak bini tu kennnn. Kalau tak memang tahap selfish syaitonnnn ni rojimmmmm betul lahhhh. 

Lega kami dapat lepak2 dekat mamak without asap rokok air kencing syaitonnnnn nirojimmmm tuuu. 

Akhir kata dapat aku menikmati megi goreng kegemaran aku without any distraction. Huahua

Kalau yang isap rokok baca post aku ni anf marah.. Pedulik hapa aku. Huahua. Dah lama weiiii kami bersabaq dengan yang jenis2 banggang tak reti bahasa duk mnghembus macam naga tu. 

And harapan aku jugak dengan perlaksanaan ni.. Mengikut statistics dekat UK lepas pengharaman merokok di premis makan dan public.. Jumlah perokok tegar di sana berkurangan. Alhamdulillah kan. 

Dah tak payah nak banggang komen plak tak sangka rokok lagi bahaya dari arak.. Elok haram kan arak. Dua2 bahaya la mangkuk... Yang lagi mangkuk jamban.. Dah tau nak mabuk pi bawak kereta... Tu memang paling ultimate banggang. Haaa amikkkk

Ok lahh.. Chowww


6 Comments

  1. kan... aman kita.
    bebas asap rokok.
    pasal ni aida da ada taip entry, tapi tak sempat lagi nak publish, alia.
    x sempat.
    sgt la setuju dgn dasar kerajaan yg ni. buat kita rasa selesa bila makan.
    anak2 pun tak le terpaksa sedut asap rokok :)

    ReplyDelete
  2. i think toilet also should implement this. many of the toilet in shopping mall all full of asap rokok so smelly.

    ReplyDelete
  3. bagus bila kerajaan buat undang-undnag jangan merokok di tempat makan..makan pun tenang je..tapi ade je yang tak peduli, masih merokok..haish sabr jela

    ReplyDelete
  4. Bebaskan kita rasa bila manusia yang hisap rokok ni dah takde kat restoran. Cuma kalau warung-warung kecil tu masih ada lagi dan sangat kecewa lagi di situ.

    ReplyDelete
  5. Masa pergi jepun derang ada tpt khs bercermin dk kawasn tgh antara semua kedai .. so nampak lah geng2 kaki rokok berkumpul.. abam ckp... haaa ni skuad bunuh diri

    ReplyDelete
  6. bravo! without those smoking smoke.. to healthy lifestyle and fresher air... great one..

    ReplyDelete

Post a Comment