Travelog Perth (Western Australia) : Day 4 , A day in Margaret River region

Haaa..baru berkesempatan menyambung balik Travelog Perth ( Western Australia) ni. Bukan apa, selaku blogger suam-suam kuku dan sendu ni marilah kita berhuhu untuk update blog. Lepas tu berangan traffic daily juta2 nyahhh..koserrr mak hayam nak layan nyahhhhh.....lgbtqyxz sangat ni haaa...
Ok lah..sambungan dari Hari ke 3, untuk hari ke 4 ni kami masih tidur di rumah yang sama, di homestay di Busselton. So untuk pagi tu kami breakfast heavy meal terus sebab taknak la kelaparan and kebuluran sangat kan. Pagi tu kami breakfast nasi goreng and bihun goreng yang Mak Jah (mama aku la tu) buatkan. Rasa macam kat rumah sangat uolls. Dah la rumah best ahhhhh. Rasa nak duduk terus rumah tu pun ada. Ahhhhh...ahhhh lagikkkk..bencinya kenapa tak leh duduk rumah tu terus...ehhh
Ok la berbalik kepada cerita asal, lepas ja breakfast kami gerak keluar untuk berjalan-jalan di sekitar Margaret River region ni ja. Destinasi pertama kami adalah di Margaret River Chocolate Factory. Lokasi dia agak ke dalam jugak ya. Dekat sini la boleh makan macam-macam chocolate. Ehh tapi makan yang free macam chocolate coins yang kecik-kecik tu la. Rasa la sampai lebam. Dekat sini kami lepak-lepak mengopi dulu.




Food sensory. Yg coins ni boleh rasa tau. Rasa la sampai muntah🀣

Sejuk2 pun makan ice cream budak berdua ni.

Aduiii sedapnyaaa... Hot choc with marshmallow.


Kasik chance la kan.

Dekat luar dari MRCF ni ada tempat untuk lepak-lepak tengok nature tau. So masa duk lepak tengah mengopi tu tetiba Si Ain bagitau eh ada kangaroo liar tengah melompat-lompat dekat luar. Wahhh memang best la kan nak nampak skippy liar lompat-lompat gitu kan. Tak sempat nak rakam pun sebab da excited. Tak sama ya jumpa kangaroo kt dalam Caversham dengan kangaroo liar ni. Kangaroo liar ni dia agak lain macam skit. Bak kata sorang mamat Malaysia yang kerja kat Aries ni kangaroo liar ni boleh jadi ganas tau. So korang jangan la excited sangat dia boleh jadi ganas ok. Ehh tapi tak kira nak excited jugak lah!
Lepas mengopi, apa lagi sesi bergambar dekat luar. Dekat sini kira more to nature side jugak lah. Cantik lah nak bergambar dekat luar ni. 

Dekat pokok maple. Perak buih la katakan


Dah mai time Autumn.. Wajibulghunnah la ada daun ni kennnn.


Cewah2 swag la konon.. Puikkk.

Cover peruttt....

Setelah selesai bergambar semua marilah kita masuk semula dan membeli coklat sebagai bekalan sebelum beredar ke tempat lain gitu.
Lepas ja dari MRCF ni kami nak terus gerak ke Augusta, tapi otw ke Augusta kami singgah di pekan kecil lembu yang dinamakan Cowaramup. Dekat sini pekan kecik ja. Tapi tenang nya lahai. Kat pekan kecik ni banyak patung-patung lembu. So agak instagrammable jugak lah kan.


Maktok dengan lembu2 ternakannya di ostolia...

Such a lovely place here.


Zoomla kalau rajin nak baca sejarah pembukaan pekan lembu Cowaramup ni.

Lepas ja bergambar skit-skit apa yang patut,  maka kami terus gerak ke Augusta dan melalu pekan Margaret River (my husband fav town)...tapi masa lalu MR town ni kami tak berhenti la. Just pass by ja lah kan. Sebab banyak lagi iti nak kejar kan. 
Kami sampai di Augusta time ni rasanya dah dekat pukul 11pm. 11pm kat sana da macam tengah hari gila dah untuk autumn season. So kami cari port dekat muara sungai dekat Augusta untuk picnic dan makan bekal yang kami bawa. Sedapnya makan time-time sejuk-sejuk dan kelaparan tu.  Memang licin la lauk nya kan.


Picnic dekat sini. Tenang ja😍

Selesai ja makan kami pun apa lagi masa untuk team-team perempuan camwhore. Macam-macam spot cari untuk dapatkan the best shot gitu haa. Tak rugi pergi dengan girlfriends ni sebab they know how to take a beautiful pics. Husband aku? Dia tangkap gambar asai boleh ja lah...steressss mak jem!








Ecah pun time ni rambut tak panjang lagi. Punya la mama hg ni baloq liat nk update entry WA ni.

Dan tiba lah masa untuk mama berposing dengan jayanyaaa






Lepas posing semua kami gerak ke Cape Leeuwin untuk ke Cape Leeuwin Lighthouse. Dekat tepi-tepi tu sebelum masuk kr kawasan light house pun jadi kerja kami. Hahahah.


With the #bikuisisters. I love u my adik2😍😍😍


With my anak kesyangan.




Ni kat kawasan nak masuk Lighthouse tu ya.
Cantik sangat2 view dia. Aku nasihatkan sapa yang dah sampai sini.. Masuk lah tengok kat dalam ni. Bayar skit la tapinya. Mula2 taknak masuk dah sebab dah pernah masuk tapi sebab Adriana beria2 nak masuk jugak maka kami laki bini pun masuk la jugak. Aishah tengah lena time ni so kami tinggalkan dia dengan maktok dia kat cafe.




Anak kesyangan.. Buah hati mama n papa.


Where two oceans meet.





Sempat lagi promo.. Ya la.. Sepanjang travel memang amik ni. Bagi tenaga and taknak lemau kan.

Lepas ja habis sesi di Cape Leeuwin Lighthouse maka kami terus gerak ke  Hamelin Bay untuk cari the rays (sting rays) . 
Time tu da pukul 3. Jalan dari Cape Leeuwin ke situ pun boleh tahan jugak hutannya. Kalau lewat memang gelap dan menakutkan. Memang kalau lewat tak dapat la tengok the rays kan. 
Kami kena cepat, sebab season ni pukul 5.30pm dah gelap ya. Tapi nasib kami baik sebab kami dapat sampai ke sini dalam pukul 4 macam tu. Sempat mencari Mr Ray yang jinak dan berposing sakan di sekitar pantai ni. 








Me n mama.


Perut tak cover woiii.


My mama😍



Masing-masing happy gila dapat tengok ikan pari gergasi kot. Dah la jinak kan. Tapi takut jugak la nak dekat-dekat sangat pun kan. Hahhaha.


Besar kannnnnn... Dah mai dekat kami pakat lari sebab takut kena libas dengan ekoq dia🀣🀣🀣
Lepas ja tengok Mr Rays kami pun gerak balik ke Busselton. Taknak la gelap sangat kan, kawasan hutan tu dengan jalan kita tak familiar takut malam-malam ni kat kwasan hutan diorang kangaroo ka wallaby ka keluar and terlanggar..habis pulak nak kena bayar ganti rugi kereta dekat Aries kan. 
Masa kami sampai dekat area Busselton pun dah pukul 6pm mcm tu..memang dah gelap la ya. Sebelum sampai ke rumah kami singgah dulu ke Coles untuk beli buat bbq malam tu. 

Sampai rumah..terus siap2 untuk sediakan dinner. Malam tu kami buat bbq ayam di luar rumah dan masak aglio olio pasta ja. Seronok la kan pakat masak ramai-ramai and berbbq bagai.


Feeling2 sangat oiiii dapoq best macam ni... Kahkah.. Terasa Jamie Oliver di situ. 



Nyumssss
Malam tu after makan kami all girls layan pillow talk la sangat dekat theather room. Wah feeling2 orang have2 kauuuu... Kat Malaysia rumah kita macam rumah burung ja wakkkk... Hahhahahah. Tapi last2 semua pakat mengantuk. Penat kot satu hari berjalan-jalan kan.

Malam tu..disebabkan esoknya dah nak check out dari rumah tu.. Maka kami pun pulun la berdobi bagai sebelum balik ke Perth. Weee... Fully utilise la semua kemudahan yang ada kat rumah tu. Dobi tu tak tau la masing2 membasuh... Dryer lagi. Nasib tak meletup ja. Kahkah. 
Cuma dishwasher ja kami tak reti. Almaklumlah orang Malaysia kan mana nak ada dishwasher noks. Itu pun selamber merata si ecah tekan2 button sampai air dah masuk dah kat dishwasher tu. Hahahha. Kami manually basuh tangan and keringkan sebab kat rumah tu takda tempat nak terap pinggan ya. Kekdahnya... Lepas basuh terus sorang duk tepi keringkan dengan kitchen towel. Ahhh tersusun sangat hidup. Rasa macam dalam desperate housewife punya cerita pulak.
Apapun stay dekat rumah orang putih ni bagi kami satu experience baru la. Macam mana stail depa hidup. Dengan pantry nya. Dengan ruang dobi yang best. Theatre room takyah story la kot kan. Tu belum cerita kalau nak berak takdak bidet kat toilet. Wet tissues uolls peneman setia kami di sana. Kahkah.

Oklah bersambung lagi di lain masa. Doakan aku kerajinan sambung cepat2 entry Perth ni bagi habis. Yes...aku malas dah nak letak watermark dekat gambaq aku sebab tu akan membantutkan mood blogging aku ke laut dalam. Ahhhhh..... Sapa ja lah nak guna gmbaq aku niiiii... Si blogger senduπŸ™„πŸ™„πŸ™„
Tapi sapa2 nak guna sila credit dekat blog aku dulu nah.. Kahkah😝😝😝

Sebelum hampa boring... 
Meh layan sepammm duaa video siri bercakap dengan Mr Ray😎😎😎



15 Comments

  1. Okey hot choc with marshmallow tuh nampak sedap .Choc coins tuh memang boleh makan sampai termuntah ke? Kalau pergi sana memang tak lepas peluang punya .Hahaha .Doakan dapat pergi Perth jugak ..teringin nak pergi

    ReplyDelete
  2. Kak, nampak best je akak travel ke Australia ni. Relax dan enjoy je. Hehehe. Nanti nak follow jadual akak. Bleh jimat banyak wang. hehe

    ReplyDelete
  3. So nicee! I can't wait to visit Aussie too

    ReplyDelete
  4. wah seronoknya melancong ek perth.. hopefully one day dapat jejakkan kaki sebab nak jumpa Mr Kanggaru walaupun kat malaysia pon ado. Paling terkesan gambar view sekeliling tu cantiknya. hot choc dengan marshmallow tu nyumss sangat.

    dapat berjalan tengok negara orang sambil berangan dapat rumah yang mewah macam rumah omputih ituh.

    ReplyDelete
  5. Macadamia cluster!!! Gambor pertama pun dah terliur dah tengok. Madamia disalut dgn coklat, jajan yang best dan bernutrisi jugak. Happy holidays!

    ReplyDelete
  6. homaigaddd kenapa nampak sedap giler air choc dengan marsmallow...suka pg aussies sbb banyak tempat menarik dan paling best tempat dia mmg best jalan2..makanan halal pun xderlah susah sangat...pg musim cerah macam ni lagi best, banyak tempat blh pegi dan ootd hehehe

    ReplyDelete
  7. Perth is a nice place for the whole family, I miss it so much now. We visited Margaret River Chocolate Factory too. like a must go place when go to Perth kan hehe

    ReplyDelete
  8. Aduhaii.. Tergoda AM tgk ketulan coklat yg membulat tue.. X tahan woo.. Btw Masya Allah cantiknya bumi perth nie.. Boleh la follow Journey awak jadikan panduan bila AM ke sana nanti.. Thanks ya..

    ReplyDelete
  9. Kawan2 amni ada cakap perth memang best
    Langit biru diorang tak yaha cakap
    Amik gambar confirm perfect je lighting
    Sound best gila
    Nak datang sini juga nantickalau ada rezeki

    ReplyDelete
  10. Ya Allah bestnya nengok gambor2 tu, teringin nak pergi lagi.
    Kak Su pergi dulu paling last tahun 90an.. dah banyak perubahan dah kan

    ReplyDelete
  11. Curious rasa hot choc dengan marshmallow tu. Teringin pegi sana sebab adik keje sana da lama. Tengok dia pon sekarang da macam mat salleh rambut panjang.hehe. wahh nnti bole la buat pengubahsuaian dekorasi rumah sebab dapat tengok secara dekat camne mereka hias rumah..

    ReplyDelete
  12. bestnya tengok kawan domestic engineer aku jalan-jalan. Sekjap ke australia, sekjap ke Siam, Sekejap ke SG, tup tup ada kat KL. hehe..teringin nak sampai ke Aussie ni gak wehhh..

    ReplyDelete
  13. travel ramai2 ni best.. macadamia tu tempting tgk

    ReplyDelete

Post a Comment