Strong Start with Dutch Lady Milk

10:55 AM

Hai hampa semua. Nak tanya ni, ada dak sapa-sapa kat sini suka skip breakfast? Haa banyak yang bagi alasan tak suka breakfast sebab nanti perut sebu la apa la kan. Pernah dak dengaq pepatah mengatakan Breakfast Like A King. Haaa KING gituuuu. Sebab apa King sebab breakfast ni tersangatlah penting untuk permulaan hari kita. Sebab tu kalau orang yang diet breakfast tak boleh tinggai tau. 


Antara kebaikkan breakfast ni adalah:
1. Memastikan metabolisme badan pada tahap optimum.
Selepas bangun dari tidur, perut kita telah kosong selama lebih kurang 10 jam. Jika kita tidak sarapan, dan skip terus ke makan tengah hari, perut kita kosong lebih dari 12 jam. Ini akan menyebabkan otak menghantar signal untuk menurunkan metabolism badan. Dan apabila kita makan tengah hari, badan kita berada dalam mode berehat, jadi apa yang kita makan waktu tengah hari itu tidak dibakar dengan efektif, ini akan menyebabkan penghasilan lemak dalam badan.
2. Mengelakkan kita makan secara berlebihan pada waktu lunch dan dinner.
Apabila perut kita kosong, kita akan mengambil makanan lebih dari keperluan kita. Ini mennyebabkan kita sukar menurunkan berat badan.
3. Membekalkan tenaga.
Dengan mengambil sarapan pagi, kita memberi badan kita tenaga untuk melakukan aktiviti harian. Kerja kita akan lebih produktif dan lebih fokus dengan apa yang kita lakukan.
4. Membentuk pemakanan kita sepanjang hari.
 Menurut satu kajian, sarapan pagi mempengaruhi tabiat permakanan seharian kita. Jika kita mengambil makanan yang tidak sihat, kita akan cenderung untuk mengamalkan tabiat permakanan yang tidak sihat sepanjang hari. Sarapan juga membantu menurunkan berat badan.
Sumber : Coachturunberat.
Okay, so korang dah tau kan kepentingan breakfast ni kan? Tapi  nak tanya sikit kalau breakfast selalunya korang makan apa? Aku basically kalau breakfast memang suka makan heavy sikit, macam nasi lemak ka nasi goreng ka..depends. Tapi aku jarang sekali amik menda-menda macam roti canai sebab kalori roti canai tu sikit lagi nak bersamaan dengan sebungkus nasi lemak yang basic. So I rather save my calories from eating menda yang bagi aku celah gigi macam roti canai ni untuk save makan menda yang heavy and dapat tahan perut aku ni lama sikit. Bak kata orang Kedah, bagi kejap perut sikit ha. Untuk orang macam aku ni, roti canai sekeping tak cukup ya. 2 keping baru onz, sebab tu la suka mencekik nasi lemak or nasi goreng lagi. hahah
Pernah tengok tak macam mana orang Korea breakfast? Yang tu lagi aku kagum sangat-sangat sebab dia dah level #breakfastlikeakinggoal gitu haa. Gila noks, Macam-macam ada. 
"Kajian menunjukkan bahawa protein dalam susu mengandungi 9 asid amino penting (EAA) dan lebih mudah dihadam berbanding dengan sumber protein lain2. Dengan erti kata lain, susu adalah sumber yang mudah untuk memperoleh protein yang berkualiti tinggi," katanya.
Tan seterusnya menjelaskan: "Tidak seperti lemak badan, protein tidak boleh disimpan oleh badan kita untuk kegunaan  masa depan. Ini bermakna kita bergantung kepada makanan harian untuk memenuhi keperluan protein kita. Oleh itu, sarapan pagi kita haruslah membekalkan sekurang-kurangnya 20% hingga 25% daripada keperluan nutrisi harian kita".
"Minum susu Dutch Lady PureFarm pada waktu pagi membawa banyak perbezaan dalam pengambilan protein kita - hanya dengan minum satu gelas sahaja dapat membantu anda memenuhi lebih daripada 50% keperluan protein yang diperlukan sewaktu sarapan dengan cara yang mudah," katanya.

  • Protein membantu membina dan memperbaiki tisu supaya badan kita berfungsi dengan baik;
  • Kalsium merupakan kunci tumbesaran dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat untuk kanak-kanak, dan membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk gaya hidup yang aktif;
  • Vitamin A membolehkan mata kita berfungsi dengan baik dan membantu kita kekal fokus, sama ada di sekolah dan di tempat kerja;
  • Vitamin B2 menyokong pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak dan protein;
  • Vitamin D membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.



pic from Google

persoalannya, kau mampu nak breakfast healthy macam gini haaaa?

Disebabkan tahu diri ni tak mampu nak breakfast se healthy orang Korea maka aku kena cari alternatif lain untuk mulakan hari aku dengan kuat. Salah satu caranya dengan pengambilan susu semasa breakfast. Untuk susu, pilihan aku adalah Dutch Lady UHT Milk, semstinya fullcream la kan sebab aku memang suka yang full cream. antara kebaikkan susu Dutch Lady UHT ni menurut Pakar Pemakanan dari Dutch Lady Malaysia, Tan Huey Ghee adalah: "Protein dalam susu bertindak sebagai blok pembina bagi otot, tulang, rambut dan kuku kita, ia juga memainkan peranan penting dalam pelbagai proses biokimia, termasuk pembentukan, pengawalan, pembaikan dan perlindungan badan kita. Anda boleh katakan bahawa protein adalah nutrien penting yang menyelenggara serta  memelihara badan kita supaya berfungsi dengan lancar untuk melakukan aktiviti seharian".




Jom tengok Dutch Lady Breakfast Challenge yang aku join untuk kempen #strongstart dari Dutch Lady Malaysia ni.


DAY 1: segelas Dutch Lady UHT Milk bersama breakfast kegemaran, nasi lemak.


DAY 2: segelas Dutch Lady UHT Milk bersama masi goreng kampung.


DAY 3:  segelas Dutch Lady UHT Milk bersama coco crunch.



DAY4 : segelas Dutch Lady UHT Milk bersama nasi goreng pedas.




DAY 5 : segelas Dutch Lady UHT Milk bersama honey cornflakes.



Sebagai susu No.1 di Malaysia, Dutch Lady PureFarm penuh dengan khasiat. Minum segelas susu dapat membekalkan badan kita dengan nutrien penting, seperti:



Untuk maklumat lanjut, sila layari Facebook Dutch Lady Malaysia di www.facebook.com/spread.the.goodness.of.milk atau www.dutchlady.com.my.

You Might Also Like

10 comments

  1. Pernah minum selalu beli yg coklat tu rasa memang sedap.. Kalau yang jenis full cream tak rasa lagi jenama ni.. Nanti la gi pasar cari

    ReplyDelete
  2. kita mmg minat susu dutch lady.. boleh kata tiap2 hari minum.. hehhee.. kadang2 buat kek ke apa msti dgn susu ni gk.. sarapan susu ni pon bertenaga je kan..

    ReplyDelete
  3. Gosh! Bukan susu but that nasi lemak make me craving for one la. ­čśé For dutch lady milk I prefer the chocolate milk powder can drink it hot too. Delicious­čśś

    ReplyDelete
  4. DL ni dah lama jadi penggunanya. Anak masa kecik minum susu DL. Susu lain dia tak nak. Breakfast penting untuk kita mulakan hari setelah semalaman kita tak makan. Anak2 yang ke sekolah kena breakfast dulu. Baru ada energy.

    ReplyDelete
  5. memang suka dutch lady ni...terutama pengambilan waktu sarapan. dengan khasiat dan kebaikan memang tiada tandingan. anak2 pun jenis suka minum susu ni..lagilah best senang mak nak top up susu kat rumah

    ReplyDelete
  6. susu dutch lady memang enak sehingga menjilat cawan... rasa dia tak manis dan memang kena dengan tekak... dapat terasa susu tu segar... i harap snagat dutch lady punya susu ada kandungan khasiat yang betul betul boleh memberi nutrisi yang baik pada sesiapa yang consume/

    ReplyDelete
  7. Patutlah masa zaman sekolah dulu mak selalu bising bila.skip.bfast. rupanya memang penting. Dulu memang kalau bfast perut jd sebu now sejak dah berkerja mmg x pernah skip bfast sbb kadang2 x sempat nak lunch so bfast dah bleh cover perut dr kena gastrik

    ReplyDelete
  8. breakfast is rather important. it's good to see you putting effort to get healthy breakfast. I wish to start healthy breakfast everyday too because I skip it sometimes.

    ReplyDelete
  9. Dulu selalu jigak minum susu dutch lady ni. Makin berusia makin x minum susu. Hope one day dapat minum macam dulu

    ReplyDelete
  10. Sejak minum susu ni tertarik sungguh nak amal tau sedap rupanya

    ReplyDelete