Makan-makan Di Adam's Kitchen

12:31 PM

Haiiii...minggu ni baloq gila lah nak up entry pastu berimpian nak adsense kaching kaching kannnn tapi kau pemalas! Lepas tu entry yang Travelog Perth tahun ni stil duk ada dekat draft. Baru half way karang lepad tu ada hati nak kaching kachingggg sangattt oiiii.

Lepas tu bila nak up entry ni rasa macam ehhh balik balik makan. Memang xda menda lain eh nak.letak kat blog ni selain makan! Haihhhh ..xpa la janji update blog dari sendu dan seterusnya ke lauttttttt......

Ok2...berbalik kepada cerita makan-makan lagi..kali ni pun nak cerita bab makan jugak lah ya! Walaupun orang kata kat Penang ni kalau mai..hampa kena makan nasi kandaq...tahukah hampa kat Penang ni ada maciam-maciam lagi makanan lain dari nasi kandaq tuuuu... xlalu la hari-hari nak hadap nasi kandaq tu!

Ok la, kali ni nak bercerita pasai satu kafe ni yang terletak di bandar Perda, Bukit Mertajam ni. Ok cafe ni nama dia Adam's Kitchen. Lama gak la kewujudan cafe ni. Seingat aku owner asai dia dah arwah dan aku pernah la jugak berborak-borak dengan arwah yang peramah. Mohon sedekahkan Al Fatihah utk arwah ye.

Actually dah lama la jugak aku tak mai makan kat cafe ni sejak-sejak banyak la cafe-cafe area sini rasa semua dah habis ke laut kan. Aku agak skeptikal mampukah Adam's Kitchen ni menambat hati aku lagi...ehhhhh.

Actually malam tu nak makan kat Bangkok Tomyam tapi awal-awal lagi laki aku da janji nak bawak Adriana makan pasta kan. So apa kejadahnya tomyam nk ada pasta ni kan. Lagipun sejak-sejak renovate kedai ni Bangkok Tomyam asyik fullhouse ja. 

So aku suggest la laki aku jom makan kat Adam's Kitchen la  sebab dah lama kot tak makan dekat sini. Supporr local kekdahnya. Lagipun siam tu pun dah kaya kot kedai asyik fullhouse ja kan.

Masa kami sampai tu ada lah jugak orang tapi tak la fullhouse. Satu aku paling suka sini sebab ambience dia best gila weiiiiiii!!! Aku tak tau la nak habaq macam mana warm n cosy nya bila aku ada kat dalam tu. Haihhhh..as orang yang sukakan decoration dalaman and feeling2 perasan ID ni haruslah dekorasi tu point untuk aku suka sesuatu cafe tu. Hahahahh. Poyo kannnn

Tapi takpa lah..cakap banyak pun xguna gak. Tak cakap pun taip ja..tapi jari gemok2 ni kang nanti banyak typo pulak..lagi penat nak kena betulkan!haihhhh

Jom la tengok-tengok menu dulu. 


Kertas menu pun nak kena unik kan!

Lani dah ada nasi wei. Last time pi takdak lagi. Maybe sebab laki aku tanya nasi-nasi goreng dengan chicken ka takdak ka. Lani dah ada menu tu ok. Thumbs up Adam's Kitchen! Terbaik. Kadang-kadang perut melayu ni dia feeling mat salleh nak makan nasi goreng dengan chicken chop la lamb grilled la..buat macam ni bagus lah kan!

Tulis la dulu nak makan apa ya. I nak tangkap gambaq banyak-banyak. Muahahahha

Masa aku duduk kuaters Jalan Pegawai rumah aku ada wei gobok lauk tu. Legend wei!

Unik kan!

Tv antik! Rumah tok aku pun xdak dah.

Warm n cosy nya😍😍😍

Some other rare thing.

Siap ada mesin racun rumput! Kahkah

Penapis nyioq and santan mak aku dulu ada macam yang duk tergantung tu wei. Lani macam dah tak jumpa ja

Ni lampu atas kepala kami semua. Unik kan. Guna rotan tu ja. Aku tak tau la orang panggil apa. Unik kot!


Dan tiba la masa yang ditunggu-tunggu. Time for makan-makan.

Mine caramel latte n husband latte

Aku punya carbonara. Serius tak menghampakan. Sedap ok! Pekat dan muak tapi sedapppp. Tak muak bukan la carbonara kot.

Mixed grilled laki aku.


Meatball bolognese Adriana and Aishah. Tam habis makan banyak sangat kot. Sedap jugak!

Our food that night!

Last but not least the dessert, bread pudding ni memang wajib aku kena makan kalau mai makan sini! Sedap gilosss ok! Hampa wajib kean cuba ni kalau mai makan kat sini tau.


Oh ya lupa Adriana minum ayaq lemonade tali takdak dalam gambaq ni. Hahahah. Xdan nak ni dia da minum dulu sampai comots. So tak instafames. Ehhh


Hampa kalau nak pi ke Adam's Kitchen ni boleh la ke alamat:

Adam's Kitchen
G-28,
Jalan Perda Selatan,
Bandar Perda,
14000 Bukit Mertajam,
Pulau Pinang

You Might Also Like

17 comments

  1. sedapnya semua menu dia.harga pun xmahal sangat.deko dalaman pun cantik je.tenang nk makan.
    boleh cuba datang sini la lepas ni.

    ReplyDelete
  2. Nice one..gabungan konsep old school dan modern..makanann nampak menyelerakan

    ReplyDelete
  3. wow.. seronok layan tempat vintage mcm ni sambil mkn n ngopi. banyak2 benda.. kak nowa lwbih suka dulang antik tu. masih ada dirumah sampai skrg.. but yg saiz kecil dan takde.. cute letak teko dgn cawan

    ReplyDelete
  4. Kita paling suka MixGrill tu memang sedap sangat nampaknye heheheheh nak pergi juga lah kalau ada masa ni memang menarik dan tertarik hehehe harga boleh tahan juga tu...

    ReplyDelete
  5. Eehh kat bandar perda ek. Lamanya tak pergi sana tapi kedai ni sebelah mana ye?? Nampak best je menunya tu. Nak try jugak

    ReplyDelete
  6. Deco dia teringat rumah Tok kat kedah. Huiii...spaghetti carbonara memang tak mau sebab muak. Grilled tu nampak menarik. pi belah utara boleh ar singgah.

    ReplyDelete
  7. Ok dah tau nak JJCM kat mana kalau ke penang lagi. Restoran nampak cosy dan selesa sgt. Portion makanan pun besar. Berbaloi dengan harga.

    ReplyDelete
  8. Konsep mcm klasik tp menu bukan main. Lama dah x dtg Bukit Mertajam. Dulu duduk situ setahun. Tp lama dh. Mungkin x wujud lagi kfe Adam nie. Lepas nie boleh lah cuba kalau dtg ke sana

    ReplyDelete
  9. Tu la, dekat penang sekarang ada macam-macam ye..bagusla..takdela cari benda sama je..hehee..mak aih terliur tenguk mixed grill tu dengan dessert dia. Tempat pun biasa je..nice..

    ReplyDelete
  10. Unik dan nampak klasik sungguh restoran ni. Menu pulak western..memang menarik sangat..lain dari yang lain. Terliur gak tengok makanan dia..tapi nak terjah jauh le pulak

    ReplyDelete
  11. Restoran ni nampak klasik dan menarik sekali decorationnya, ada sudut2 boleh buat photobooth juga.. Nnt kalau kesana nak singgahlah menu masakkan nampak sedap hu hu hu

    ReplyDelete
  12. Wow.. Bestnya JJCM. Best juga la boleh jumpa tempat makan yang kena dengan tekak. So senang nak repeat lagi.

    Decoration pun nampak unik.

    ReplyDelete
  13. this place look so unique and cantik lah! mmg have the feel to makan makan there! wanna hunt the food there next month!! sabar dulu sekarang!

    ReplyDelete
  14. wahh. suasana pun nampak menarik dan tenang je bila tengok. kena pulak dengan carbonara yg memang feveret saya. harga pun nampak ok dengan menu. ada masa boleh bawa family saya ke sini.hehe.

    ReplyDelete
  15. Suka tengok deco antik dia nie. Rumah lama Rawlins pun ada gobok lauk dan tv lama tu. Hehe. And bread pudding tu buat Rawlins terliur pepagi nie.

    ReplyDelete
  16. Lia pernah lalu dengan Adam Kitchen ni tapi x sempat try lagi. Tengok menu dia pelbagai & menarik. Nampak sedap pulak tu

    ReplyDelete
  17. Lapar AM tgk menu2 yg menarik nie.. AM mmg suka makanan western.. nnti blk BM, nak singgah la bandar perda.. try adam kitchen nie..

    ReplyDelete