Travel Tips : Periuk Nasi Yang Sesuai Untuk Travel

5:43 PM

Hai hampa kali ni nak cerita bab periuk nasi yang sesuai bawak masak travel. Aku ada beberapa jenis rice cooker yang memang aku hangkut mengikut jenis destinasi dan pengangkutan yang aku guna.

Ada orang cakap gigihnya la seorang Alia membawa rice cooker time travel. Bukan gigih wei, more or less memang kena bawak lagi-lagi pulak jenis perut cap Melayu ni nak kena makan nasi ja. Plus, nak jimat satu hal. Mau tak mau kena la memasak time travel. We all bukan Che Ta pi melancong pun tarak hal la nak makan and pikiaq setakat currency exchange tu.

Mak aku yang da travel merata ceruk dunia pun mesti akan masak kalau travel. Pesan mak aku, one of the way nak jimat time travel adalah masak. Kalau sekali travel dekat makan dah habis ribu-ribu next time mesti serik nak travel lagi. Pendek kata, bab travel bab belanjawan and makan selalunya suami aku akan serah untuk aku incharge.

So jom tengok jenis-jenis rice cookers yang aku ada and sesuai untuk hampa angkut pi travel.


1. Rice cooker 1.0L
Pic courtesy of Google.


Rice cooker 1L ni aku pernah bawak masa pi Perth dulu. Apedehal naik Malindo kan, free 30kg luggage sorang. Aku  bawak 1 luggage khas untuk makanan ja kot. Dalam ni la aku masak nasi, dalam ni la aku rebus lobster yang beli dekat Coles. Makan cicah sos dengan mayo ja. Perghhh sejuk-sejuk syahdu. Pastu masak pulak megi dalam ni tibai kami tiga anak-beranak. Oh ya, kat negara2 omputih ni biasanya homestay depa tak sediakan rice cooker ya walaupun lengkap dengan kitchen ka apa ka sebab nasi tu bukan makanan ruji depa.


Berguna betul rice cooker cap Phonar ni. Da sampai ke australia rice cooker ni.


Sebelah lobster tu nasi goreng yang aku buat bekal masa kat Perth hari tu tapi tak sempat nak makan masa kr Caversham tu. End up bawak ke dinner. Dalam serba kekurangan musafir marhaen di bumi kangaroo, lincin habis semua tu.
Boleh baca pasal Travelog Perth kat sini.



2.0 Philip Pressure Cooker



Pic courtesy of Google.

Philip  Pressure Cooker ni antara yang aku angkut masa roadtrip ke Phuket hari tu. Ala kata pun bawak keta kan. Selamba ja lah bawak ni, boleh masak nasi/nasi goreng 7 minit. Yang penting jimat la. Kalau yang ni sesuai la untuk roadtrip macam aku pi ke Phuket tu. Buat mash potato kat Aishah masa tu pun senang. Sat ja dah empuk.


3.0 Electronic Lunch Box

Pic courtesy of Google.

Ni electronic lunch box. Yang aku ada dua tingkat ya. Da sampai ke Koh Lipe dah electronic lunch box aku. Masa kat Koh Lipe, ni lah yang aku guna untuk rebus telur buat sandwich, masak sardines and tomyam untuk makan tengah hari. Memang save betul la sebab makanan kat dalam Koh Lipe memang agak mahal jugak ya. Maklumlah dalam pulau kan.


Ni masa kt Koh Lipe.
Boleh baca pasal Travelog Koh Lipe aku kat sini.




4.0 Mini Rice Cooker



Pic courtesy of Google.

Mini rice cooker ni antara gajet terbaru yang aku beli untuk next trip aku tahun depan. Yang ni agak berlainan dari electronic mini lunch box tu. Yang ni non stick, nak masak-masak boleh variety skit compared dengan yang electronic lunch box tu. Dikatakan boleh masak nasi untuk cater 2 orang makan and masa memasak juga agak cepat (dalam masa lima belas minit). Untuk trip next time tak boleh bawak yang rice cooker biasa tu sebab lugagge kena bayaq oiiii. Hahahha. So kena la berjimat kg nya. Lugagge pun tak beli-beli lagi. 

Nanti aku akan update from time to time kot-kot la ada lagi rice cooker or cooker lain yang sesuai untuk bawak travel kan. 

Until then, adios amigos

You Might Also Like

58 comments

  1. nice sharing! sebab daripada beli makanan yang mahal mahal tu boleh beli benda lain hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duit makan tu bwak pi shopping..hahahha
      Tpi kena makan gak signature dish kt sstu tempat tu gak

      Delete
  2. Kena rajin dengan tak je la nak memikul periuk nasi ni kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok la...
      Kena ikut kesesuaian
      Sebab tu ada mcm2 jenis...
      Hehhehe

      Delete
  3. Wow!! Alia semangat la but I do agree if we can cook by ourselves we get to save a lot cause most of the time we spend a lot of cafes and food.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpaksa semangat beb...
      Sebab perut i ni selalu mntak nasi ja..
      Dah nature org melayu agknya asyik nak nasi ja.
      But i makan la jugak dkt kedai masa travel...but not all the time la kan

      Delete
  4. Ahh so this is how you travel safe while saving money. Never thought that you can get a mini rice cooker. Great tip! Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aliza..have to..kalau tak nnt give up nak travel sebab byk duit habis dekat makan...esp kalau negara yg current exchnge greater than usπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
  5. gigih ni bawak rice cooker comel ni pi travel kan...best la Alia nyer tips..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpaksa kak..terpaksa..hahah
      Nak seppp punya psal

      Delete
  6. Enak banget kalo traveling bawa yang kecil kaya gitu. Jadi ga ribet :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak save budget..one of the way..mcm ni lah kan

      Delete
  7. Macam mak saya, suka bawak periuk nasi kalau holiday kat mane2. Mak cakap periuk nasi adalah penyelamat..apa2 pun boleh jadi dan boleh jimat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn..mak kita pun sama...
      Paling2 koman boleh masak megi makan beramai-ramai..nak makan megi rendam air pnas mmg kita xleh nak telan

      Delete
  8. I've seen mini rice cookers that are good for 1 - 2 pax but haven't found a reason to buy one yet. Maybe there will come a time when I do need it!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahha...
      For me every rice cooker has its own function...sesuai dengan keadaan travel

      Delete
  9. Rice cooker wajib bawak bila nak travel. Ada sekali tu nak travel australia, 19.5kg sahaja makanan. Hee hee.....lagi satu bawak makanan masa travel ni menjimatkan. Boleh guna utk sight seeing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes..i mmg bwak satu lugagge utk.mknan ja masa pi aussie hari tu..senang..kastam nak check pun senang..tunjuk lugagge dgn list mknan ja

      Delete
  10. wahhh kena beli gak satu rice macam ni di atas tu untuk kemudahan travel nanti.. terima kasih pengkongsian tip travel alia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tip ni applicable utk org yg nak masak masa travel saja..hahahah

      Delete
  11. I suka masak nasi jugak especially travel kat Western country, susah nak dapat nasi di restaurant.

    xx
    Puiyeesss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.masa i go down to south side kat western aus..mmg susah nak jumpa halal food..so i have to cook. Walaupun xla sedap mana..at least semuanya licin sebab masing2 kekenyangan

      Delete
  12. uisshhh...tips yg sangat berguna ni . jimat pun ye gak kan....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg jimat sgt2 kalau masak time travel...
      Lg2 negara yg currency dia lebih tinggi dri kita

      Delete
  13. Baguihla hangpa bawak rice cooker. Kami selalu pegi travel tak pernah bawak periuk nasi, bawak iron rambut dengan blower je! Haha. Btw, memang bagus bawak kalau travel kat tempat payah nak cari nasi or makanan halal, senang nak masak tak payah dok pikir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah terpaksa kak bel..sebab masa.pi aus hari tu kat south side tu ssh nak dapat makanan halal..so mau xmau kena masak la kan...nak masak nasi diorg xda rice cooker provide...kita plak da xpndai masak nasi guna stove

      Delete
  14. rice cooker khas untuk travel , salah satu benda yang penting jugak , kena cari satu la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wajib kena cari..especially kalau travel le negara2 yg duit dia jauh lagi tinggi dari kita

      Delete
  15. Pernah terfikir nk bw periuk apa lah kalau p travel oversea yg ssh dpt mknna halal. Rupanya...alia ada tios ! Yeay..boleh submit proposal pd asben

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli yg mini ja kak..lepas la nak masak yg simple2 kak😊😊😊

      Delete
  16. Benda paling penting terutama pada orang yang seperti bro... kalau sehari xdapat nasi, badan dok mengigil je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah..kita geng bro..tu yg kena bwak peyuk nasik tu..nak masak ngan stove dah tak reti dah

      Delete
  17. Memang ada wish list nak beli periuk electronic lunch box untuk bawa travel jimat duit belanja makan sebab bajut makan tak menentu dan kena spend lebih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli la..at least masa2 kecedaraan boleh gak rebus teloq masak megi ka

      Delete
  18. Memang ada masanya kena makan nasi juga terutamanya jika trip keluar negara tu lama macam pi kursus 2-3 bulan. Boleh keras makan roti dan fries aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya btul..saya sampai tak lalu tgk fries dgn pasta masa kt ausie hari tu..ckp kt husband konon2 xmau mkn pasta setahyn

      Delete
  19. nice sharing, setakat ni travel masih dalam malaysi, akan datang tak tahu lagi. periuk noxxa ada tapi kalau nak bawa macam nak fikir banyak kali sebab berat hehee

    yanmieonline.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Periuk noxxa kalau travel guna kereta why not kan..boleb buat nasi goreng brp minit ja kan

      Delete
  20. huh?? kenape bawa periuk nasi to travel?! :X lol

    YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaha...perut i always mintak nasi one henry..plus oversea one tak semua tempat ada halal food...so best option i need to cook by myself..hahahh

      Delete
  21. Wah.. Banyaknya koleksi periuk nasi. Kita bila travel kekadang rasa macam nak angkut juga periuk nasi. Tapi rasa macam leceh sebab makan space.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la ada mcm2 size tu..sesuai dengan keadaan travel...yg latest da order mini roce cooker tu kecik ja..half dari size a4 paper...senang nak angkut msuk lugage

      Delete
  22. wahh.. i'm so interested in the electronic lunch box.. mcm best jee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes mmg best..tpi dia quite lmbat and retain lots of water skit due to steam style cooking...
      i think mini rice cooker is much more better...more function..can fry and cook other style too due to stainless steel pot

      Delete
  23. Aa betul. Saya selalu bawak periuk nasi yg rupa mcm ni 3 tu travel. Senang, kalau papehal beli lauk je, nasik pun skrang mahal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes..sesetengah tmpt boleh jual nasi kosong shj about rm3..tu kat msia la..kalau kt luar bygkan lahhhπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
  24. Nowadays everything seems do convenient and even rice cooke can be carried out everywhere... Cool

    Racheal_Foodilifecious

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes true racheal..
      Everythin comes in portable size..easy for on the go purpose

      Delete
  25. wah so convenient la...takyah pening dan bersusah susah kan!

    ReplyDelete
  26. kalau travel selalunya makanan memang mahal sebab beza mata wang yang agak ketara, jadi memang kena fikir cara untuk berjimat. neeza pun ada lunbox sama design warna purple juga. haha best masak dalam tu. tapi neeza guna untuk dietlah bukan travel hehe

    ReplyDelete
  27. I have electronic lunch box but I seldom use it. Actually the size small and easy bring it to travel.

    ReplyDelete
  28. Jarang travel tapi memang bagus tips ni. Boleh jimat banyak dan dapat makan makanan yg bersih sbb kita yang sediakan sendiri

    ReplyDelete
  29. Tahu masa travel Jepun sebulan hari bawa dan beli yg compact punan kan?ya , mesti ringan kan?

    ReplyDelete
  30. Baguih la idea bawa rice cooker nie. Perhaps Rawlins pun nak kena beli satu la periuk ni sebab next year macam nak melancong banyak2 nie. Haha

    ReplyDelete
  31. The rice cooker is so convenient la! Bringing own lunch box also help save time and money during lunch time in office!

    ReplyDelete
  32. I have the Philips pressure cooker and I am so loving it... it is perfect for everything

    ReplyDelete
  33. Tips yang bagus. Senang nk masak nasi time travel.

    ReplyDelete