Resipi : Stirred fried seafood chilies and pad kra pao

10:08 PM

Kali ni nak kongsi resipi super ringkas tapi super sedap nak mam...
Betul wei...tak tipu...pejam mata pun boleh wat ok.


Bahan-bahannya:

Bawang besar
Bawang putih
Udang
Sotong
3 sudu ibu sambal
Sos seafood Adabi /tiram
Cendawan (aku pakai dua jenis enoki and King  mushroom)
Daun selasih (lagi banyak lagi sedap)
Daun bawang (nak letak takpa..tak nak pun xpa..tapi daun selasih wajib la ya sebab nama pun pad krapao)
Sebiji telur
Garam
Gula

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih, masukkan ibu sambal dan sos tiram/seafood.
2. Masukkan udang dan sotong. Then masukkan daun selasih(lagi banyak lagi power) dan daun bawang.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Pecahkan telur ke dalam kuah dan kacau-kacau (bagi pecah-pecah telur tu)
5. Tutup api dan jangan lupa letak daun selasih sebagai hiasan.

Dah siap. Boleh makan dengan nasi panas-panas gu dengan tomyam plak. Perghhhh jauhhhhh pergi diaaa.


You Might Also Like

34 comments

  1. Tenok gambar pun dah rasa menarik, mesti sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. okla..kena dengan tekak sendiri..selalu kalau tak da idea nak masak apa..selalu masak ni ja lah

      Delete
  2. Ok pad kra pao ni memang sedap. Alamak perut minta isi bila tengok pic ni. Nanti cuba buat dengan resepi ni.

    ReplyDelete
  3. first time dengar makanan ni..ehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa femes kat kedai siam pad kra pao ni

      Delete
  4. Aritu mkn pad krapao kureng rasa dia..ni ada resipi boleh la nak try buat nnt..tq sharing!

    ReplyDelete
  5. baru tengok gambar belum tengok resepi dah terliur. ringkasnya resepi ni nak cuba nanti!!

    ReplyDelete
  6. Kalau pejam mata, terbalik pulak kuali tu ALia. Hahaha. Btw, nanti Kak Bell cuba. Kak Bell pun ada Resepi Ayam Masak Kam Heong. Bolehla usha tengok. Hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee...sedap nya ayam kam heong kak bel..nnt nak usha resipi kak bel plak

      Delete
  7. Pad Kra Pao tu bahasa apa ker saya salah baca hehehehe tapi nampak menyelerakan dan sangat mudah nak buat hehehe bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahasa siam maha...
      kalau org melayu pngil daun selasih..
      kalau org putih pangil thai basil

      Delete
  8. Walaupun pertama kali dengar nama masakan ni tapi nampak sedap dan menyelerakan. Tq for the recipe.

    ReplyDelete
  9. Amboi sedapnya resepi. Ika nk cuba bila free hehe. Pandai Alia masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la ika..simple je ni ika..senang oun senang nak buat

      Delete
  10. Sedap ni. Kecur ailio tengok. Resepi pon simple. Boleh lah try nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la kak..senang sgt nk buat nya ni..xpyah pening nk msak byk mata..ni saja oun da ckup kalau saya

      Delete
  11. Nie thai food? Sukanya Rawlins! Mudah plak tu cara membuatnya - tapi kalau Rawlins yang buat, mesti tak jadi cantik seperti gambar di atas. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah thai food..sebab org thai suka pkai daun selasih ni..nama lain daun selasih ni phad kra pao in siam..kalau org outih pngil thai basil

      Delete
  12. Nama resepi ni macam ala Thai je. Tak pernah try lagi. Nanti nak cuba la..terima kasih resepi tu

    ReplyDelete
  13. it looks so yummy. thanks for the recipe

    ReplyDelete
  14. Sedapnya. Bleh cuba resepi ni. Sebab masak kat rumah ni satu lauk pun dah cukup. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa..ni masak satu lauk pun da ckup ruby..xyah byk2 lauk

      Delete
  15. sonang jo nak masoknyo.. tapi itu la... tengah mood kemalasan nak memasak hahahah

    ReplyDelete
  16. Fuhh tengok gambar pun dah terliur ni.. terima kasih atas resepi ringkas ni. boleh la masak untuk keluarga..

    ReplyDelete