Resipi : Kerabu Mangga Mudah Dan Sedap

11:12 AM

Hai hampa. Sory MIA for a while. huahua. Tak sempat nak update blog sebab masih mempunyai tugas hakiki sebagai seorang ibu dan isteri serta kuli untuk perniagaan kecil-kecilan ku ini.

Sementara anak-anak tengah melenakan diri maka mama pun seret kaki bangun on laptop and update resipi paling simple and cikai untuk tatapan hampa semua k. Alaaa simple ja pun. Tu pun nak kecoh. huahua.



Bahan-bahan:

Mangga yang diparut
Cili (potong)
Bunga Kantan (hiris nipis)
Bawang besar (hiris nipis)
Garam
Gula

Cara-cara:

1. Lepas parut mangga, potong cili dan hiris nipis bunga kantan dan bawang besar maka gaulkan kesemua bahan dengan garam dan gula.
2. Letak dalam peti sejuk bahagian chiller lebih kurang 30 minit.
3. Boleh hidngkan dengan lauk pauk korang yang lain.



Ekeleh gitu ja resipi nya? Kan aku da bagitau awal-awal tadi MUDAH DAN SEDAP kan. So memang mudah ja lah caranya. Kalau hampa nak letak udang kering pun boleh. Aku guna bahan yang ada dalam peti sejuk ja.

Reason pasaipa aku letak dalam chiller? Sebab aku suka bila letak dalam chiller dia macam sejuk2 skit bila masuk tekak sejuk-sejuk..masam-masam..manis-manis gituuuu....Oh padu rasa dia wei. Ratah macam tu pun cara wei. Aku ni memang jenis penggemar kerabu-kerabu ni..so pelawa la aku makan apa jenis kerabu...In Sha Allah memang aku makan.

Ok lah. Dah melalut dah ni.

chow

You Might Also Like

22 comments

  1. wahh sedapnya akak. fevret ni kerabu mangga!

    ReplyDelete
  2. sedapnya kerabu mangga , leh la tb try buat nanti ikut resepi ni.. pelengkap hidangan ni.. heee

    ReplyDelete
  3. Alamak... Ni favourite saya ni! Kalau balik kampung, biasa mak saudara saya buatkan. Cuma adatlah kalau orang Melaka, suka pedas-pedas sikit. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pedas berdenting gak ni hasif...kita org kedag pun kuat pedas gak

      Delete
  4. fuuhhh nampak sedap kalau gambar besar sikit mesti bertambah lapar. tq share resepi

    ReplyDelete
  5. wa nampak sedap sangat. thanks for the recipe will try it out

    ReplyDelete
  6. Sedapnya kerabu mangga. Makan begitu saja je kalau saya....

    ReplyDelete
  7. Sedapni. Biasanya makan dekat kedai-kedai yang buat makanan thailans je. Ni senang je rupenye. Boleh try buat dekat rumah nanti

    ReplyDelete
  8. Kerabu mangga ni memang fav kite. Boleh cuba buat sendiri ni.

    ReplyDelete
  9. Lia peminat mangga dan apa sahaja yang berkaitan masakan dengan mangga Lia akan makan. Tapi lepas kena gastrik teruk. Lia dah serik nak makan mangga ni. :(

    ReplyDelete
  10. kerabuuu manggaa...menu simple..tapi kena gaya, makan boleh bertambah-tambah ni...

    ReplyDelete
  11. Ish. Seriously senang je cara dia nak buat eh? Mertua saya mmg suka kerabu ni. Boleh cuba nnti.

    ReplyDelete
  12. Ya Allah, terima kasih share resipi. Saya ni memang obses dengan kerabu mangga.

    ReplyDelete
  13. yang ni very appetizing! good to eat before meal! but i like mine to be sweet and pedas. hehe

    4D3N Star Cruise 2017

    ReplyDelete
  14. kerabu mangga memang dfavorite kalau I.. I sagat halys halus lepas tu I letak belacan dan kacang tumbuk, letak gula sikit garam sikit cuka sikit, tadaaa dah siap, makan sensoraang ,, lagi sedap letak cili juga

    ReplyDelete
  15. Resepi kita hampir sama cuma sy suka letak udang kering. Baru lagi ummmpphhh rasa dia πŸ‘πŸΌπŸ˜‰

    ReplyDelete
  16. Sedapnya kerabu mangga.
    Terima kasih share resepi. Boleh cuba nnt

    ReplyDelete
  17. Sedpanyaaaa kerabu manga. Lagi pedas, lagi sedap

    ReplyDelete
  18. Nak kena gi cari mangga jap gi ni. Terliur πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

    ReplyDelete
  19. Ruby suka kerabu. Apa jenis kerabu mesti ruby makan. Terutama kerabu sotong. Wuwuwuuwwuu. Delicious.

    ReplyDelete