Pengalaman Shopping Online dan Online Revolution

8:45 AM

Sekarang ni rasanya semua orang yang celik IT pasti suka shopping online atau shopping atas talian. Rasanya lama gila dah kot aku ni start shopping online.


Dulu-dulu susah jugak nak shopping online lagi-lagi dulu takda sistem online banking macam sekarang. Senang cerita quite complicated la jugak kan. 

Mengikut pengalaman aku ni, benda pertama yang aku beli online adalah baju. Ya lah, seronok kot tengok baju lawa-lawa. Pantang tengok lawa sikit nak beli. Time tu fames mini dress pastu pakai dengan cardingan tu. Pastu pakai pulak skinny jeans kan...pastu rambut pulak kepuk-kepuk...alaaa zaman jahiliah dulu-dulu kan. Seronok la kan  time tu bila dapat shopping online. It was 2007 and my 1st online shopping item was mini dress. Happy gila wei bila dapat barang from seller. Rasa macam dapat hadiah. Hahaha. It was full of joy moment😍😍😍


Gambar from Google.

Zaman tu dapat pakai mini dress dengan cardigan n jeans pun rasa dah cun gila dah. Batak gila perangai time tu. Sandal macam gitu pun aku ada dulu. Siap pakej rambut kepok-kepok. Tapi jahil-jahil aku dulu pun setakat kejap on off tudung tu rambut tak karat la. Nanti susah nak bawak semayang oii.


Dulu-dulu tak macam sekarang, banyak seller yang menjual guna medium blog. Yes gigih tau sellers update blogpost untuk baju-baju baru yang trending. Who still remember that era? Dah lama da sampai lupa dah nama-nama blogshop yang aku selalu duk stalk , window shopping and shopping dulu.

Normally, i love to shop online things such as cloth, bags, perfumes and gadget. As long as the seller is trusted one la kan.

Why i love online shopping? Salah satu nya jimat masa, sambil baring-baring pun boleh widow shopping and compare price. Kedua, lebih banyak pilihan dan boleh buat pilihan berdasarkan review orang lain terhadap sellers. Tak payah nak pusing satu mall untuk cari satu barang and kena tawaf sampai melecet just sebab nk compare punya pasal. Ketiga hassle free, tak payah nak susah-susah hadap jem, bayar tol and minyak / bayar uber atau grab just sebab nak beli satu barang ja. 

Dan sempena Lazada Online Revolution ni aku memang da aimed satu gajet yang aku sangat perlukan untuk tujuan blog aku dan online bisness aku. Tak lain tak bukan new notebook. 
Kalau boleh nak kaler rose gold. Perghhh da berangan dah new workstation aku dengan new notebook rose gold gitewww.  Yang aku gila bayang nak beli sangat Asus Transformer Book in Pink Gold.


Perghhh murah gila wei. Hari tu duk survey masa tak  Online Revolution Sales ada yang jual RM1199 tau. Sekarang ni tak sampai RM1000 kot kan. Memang kena grab la sebab murah kan.

Ok korang bayangkan aku nak letak notebook aku ni dekat wormstation aku yang aku akan decor ala-ala gini nanti. 


Sumber Pinterest.


Sumber Pinterest.

Korang dapat bayangkan tak bertapa cun melecunnya kalau Asus Transformer Book in Pink Gold tu muncul di celah-celah workstation aku yang dihias ala-ala gini nanti? Boleh bayangkan tak lagi sweet dari Fazura nanti cerita dia wei.

Selain dari notebook dari Asus tu aku pun tengah aim jugak Huawei Nova 2i tu as second handphone aku. Tengok iklan huawei yang Hana Delisha tu terus jatuh cinta wei. Tu belum lagi duk tangkap gambaq guna Huawei P10 Plus laki aku wei. Arghhh stress gambaq lawa nak mampusss. Tapi P10 Plus tu beyond my budget la kan. Yang Nova 2i ni gmbar lawa harga stil reasonable kot kan.


Mostly aku duk survey memang harga dia RM1299 ja. Tapi yang ni kira cheap la kan. 

Selain dari dua items di atas, aku jugak duk aim Tefal Air Fryer. Kata nak healthy lifestyle gitu kan. So kena aim la yang ni. Nak goreng pun pakai minyak satu sudu jek kan.


Mintak kat boss asyik tak approve ja. Mana tau kot2 Lazada nak bagi free kan...ehhhhh



Hampa kalau nak usha barang-barang yang best-beat jangan lupa tau pi ke Lazada Online Revolution. Sales dah bermula tu. Jangan lupa tauuuu. 

Oklah, aku nak sambung cuci mata kt Lazada sat. Hampa jangan lupa join aku sekali tau. Babai.




You Might Also Like

26 comments

  1. Workstation tu sweet nya!memang berangan betul nak yg mcm tuuuu.tak sbar jugak nak kumpul perabot,barang penuh aesthetic tu

    ReplyDelete
  2. Huawei super nova, nisa kay cakap gambar dia banyak noise hehee

    ReplyDelete
  3. Saya tadi lepas bangun semayang subuh, terus tengok lazada sebab nak tengok sale ape yang ada. ada few yang dah letak dalam cart ni. tinggal nak check out je

    ReplyDelete
  4. Wah comel nya asus notebook kaler pink. Arini bleh grab dah tu

    ReplyDelete
  5. I do like shopping and today is 12.12. So many thing want to buy.

    ReplyDelete
  6. Sya enjoy giler shopping online..beg anak, gadget, makanan, semua la hehe..tp baju n kasut je x buat online sbb sye lagi prefer ke kedai..sbb sye ni memilih sikit..nak kena rasa texture kain tu dulu..jarang ke x hehe

    ReplyDelete
  7. Awat zaf lambat mencebur dalam bidang shopping online.. hahaha...

    ReplyDelete
  8. Semuanya menarik...tabahkan hati je ni..ari ni macam- macam sales muncul kan...sabar SA..sabar..jangan tergoda..anak nak sekolah ni...kena ingat////

    ReplyDelete
  9. yes it's a revolution! in future tak tau macam mana lagi. mungkin you fikir dalam otak pun sudah consider beli. hahahaa

    YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
  10. Lazada memang banyak promotion terutama hujung tahun ni. gempak2 pulak tu! woohoo! tapi kena hati2 juga. takut terlebih belanja. haha

    ReplyDelete
  11. Memang rugi kalau x beli masa promosi skrg ni.contoh mcm harga laptop tu. Beza kan. Almost 200rm boleh save.

    ReplyDelete
  12. I always shop on lazada too, they always have great deals and during sales it is even more worth it.

    ReplyDelete
  13. Akak laki bini memang suka shop kat lazada. Di percayai dan senang berurusan jika nak return barang yang rosak..

    ReplyDelete
  14. Hari ini bermula 12.12 tu hehehe tapi kita tak tahu nak beli apa tengok jer lah wakakakakaka..

    ReplyDelete
  15. Cakap saja shopping, mata pun terbeliak terlalu banyak sales dan diskaun untuk semua website, terutamanya Lazada. Apa lagi, tutup komputer, ban diri sendiri dari melayari internet dan beli barang

    ReplyDelete
  16. Berbaloi kan kalau beli tengah sales macam nie.. rambang mata dibuatnya..

    ReplyDelete
  17. TB ada barang yang dalam waiting list untuk shopping di lazada tgu duit cukup baru shopping

    ReplyDelete
  18. Buka je web online shopping, confirm ada je benda nak beli. Terus klik masuk dalam cart. Kemudian, bila waktu sale buka balik dan bandingkan harga. Lepas tu nampak suggestion produk lain. scroll la cuci mata. kemudian masuk dalam cart. nak checkout dah rm beribu. hahahhaa. delete la mana yang patut. ikut bajet yang ada. jangan boros. nanti ikat perut. hahaha

    ReplyDelete
  19. Bahaya! Saya tak nak install apps Lazada ke 11Street ke kat handphone sebab laju je nak menyopping hahaha

    ReplyDelete
  20. Akk pun Rajin juga online shopping..mudah..jimat masa dan duit parking hehehe

    ReplyDelete
  21. Asus pink tu juga menjadi pilihan sebab kaler dia seriously cantik. Pilihan Alia terbaik....yess!!!

    ReplyDelete
  22. last 12.12 i just bought a new lenovo laptop at lazada.. huhuhuhuh

    ReplyDelete
  23. Mmg selalu servay online klu nk bli ape2 brg.tapi selalunya sy beli kelengkapan dapur melalui online

    ReplyDelete
  24. Lately banyak shooping drypers je secara online... yang lelain jarang dah.. nak berjimat cermat zaman najib nie

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah...sis antara salah seorg yg masih tak berapa minat nak bershopping online ni. Lazada mmg tak pernah le beli kat sana..hehehe percaya tak? Beli kat Zalora pun sb ada voucher dan kat online shop yg lain pun sb ada voucher

    ReplyDelete
  26. memang mudah shop online. Tapi Kak Bell serik kalau beli baju. Sakit hati yer. Ibarat macam kain tu dok jahit tepi je. Tak sama pulak tu. Kalau beli barang lain2 ok. Btw, kalao kat Lazada boleh jamin barangnya baik

    ReplyDelete