Mak cerewet

5:15 PM

You know u when u become a mom suddenly u become so cerewets. I mean sooooo cerewet sgt2. Yeah it's me.

It happened to me last nite we're rushing to Gleneagles from Juru to the island side. Boleh pulak fullhouse weiiii. Why I don't go to the nearest hospital at my place? To be frank, I have a very-very bad experience with KPJ Bukit Mertajam Penang. From my first daughter experience. Me myself dont mind if I'm the one to be treated there. I'd done my tonsilacetomy there by the way.

So cut it short, from my previous experience with Adriana who that time was 9 months plus I think, the paed refuse to touch or even checked her just because she screamed her lungs out. Well at least kena check la kan her lungs by using his stetoscope ke apa ka. But the paed didnt. Yes budak tu memang la dia da tentu2 takut ngan doctor. Tau2 suruh admit. So bila da admit, bagi ubat ja. And we stay there ONE NIGHT ONLY and it cost us like RM1.2K. We didn't stay in SINGLE ROOM BUT STAY IN 3 BED ROOM.

Adriana tak kena dripped air or ubat pun dat time. So the next morning during ward round, again the paed tak pegang langsung anak aku. He just observed dengan mata kasar ok. Kepala hotak dia. So the rest is history. Sejak tu aku BANNED terus KPJ Penang untuk anak aku. Bilik ntah macam hapa...kena bayar mahal nak mampus..doktor pun check mcm hareeemmm. Walaupun insuran yang bayarkan but stil we pay monthly for insurance.

So after that incident, we decide not to send Adriana to KPJ. We referred to our agent and he suggested us to go either Gleneagles or Lam Wah Ee ( very famous among Penangites)..but he told us LWE selalunya ramai orang. And we asked about Gleneagles, ok ke? Rate mcm mana? He told us yang rate Gleneagles and LWE lebih kurang ja. So we chose Gleneagles instead of LWE.

The next thing why I prefer Gleneagles is because the paed la of course. Dr Cheah is our fav paed for the kids. Masa aku pi dulu time Adriana kecik dulu patient dia tak seramai sekarang. Lani kalau nak pi kena buat appoinment sokmo. Pfttt. Tapi yang paling aku puas hati the way he treat Adriana yang fobia ntah hapa2 dengan doctor tu.

Macam dia cakap..adik mau takmau...doctor kena check adik tau.
So kat situ kami laki bini dah berkenan gila dah dengan Dr Cheah ni. The way he explained pasal sakit Adriana pun buat kami puas hati dah. The next thing kami suka pasal dia, kalau perlu warded dia akan suruh if not dia akan cakap ja tak perlu and if certain ubat kami dah ada dia takkan prescribed dah kat kami. Tak macam sesetengah doctor kat swasta ya. Ada ka takdak ka tetap dia prescribed janji duit masuk and masyuk.

And terpaling kami suka masa first tima Adriana warded kami duduk bilik yang Single yang jauhhh lebih besar dari master bedroom rumah aku ni for 5 D 4N, it costed us around RM2.5K+ . Can you imagine berapa aku kena kalau aku duduk kt KPJ for single bed room? Oh ya masa ni Adriana kena Norovirus ya...so wajib la kena dripped ayaq apa bagai kan.

Bila Aishah pulak popped out and join our small family..maka Aishah pun kami bagi Dr Cheah check. Senang. Tapi semalam bila dah pi waktu malam of course la kena pi ke Emergency kan. Sekali full house. Ward semua penuh. Stress aku dengar. Lagi aku stress bila Dr Cheah pulak cuti for 2 weeks. OH NOOOO!!!

Jenuh duk ber discuss dengan laki aku nak pi ke spital lain ka macam mana ka. Sekali pi ke Island Hospital pun tinggal 5 bed per room ja. Hmmm aku ni tak berapa kenan sangat kat Island Hospital ni. Terus aku cakap tak nak kat husband aku. Baik pi check kt Clinic Singapore ja. Terus bila check kt Clinic Singapore  sekali si Aishah punya tonsils da bengkak. Padan la minum susu tak mau, makan takmau, ayaq lioq pun meleleh2 ja. Rupanya tonsils bengkak. Memang ternyata anak mama sangat ni kan. Mama da kena buang da tonsils kat KPJ dulu. Mahai mampus dia charge sampai 8k+. Time tu Ibiden release GL untuk 5k sebab roughly around that ja. Sekali bila discharged laki aku kena topup 3k+. Gila la..sementara nak tunggu Ibiden bayar balik kan. Sebab tu aku serik dengan KPJ. Overated sangat oi.

Berbalik kepada cerita yang Aishah tu, mula-mula ingat Aishah ja yang demam panas. Sekali si kakaknya pun demam. 38deg C oi. Balik tu terus sumbat ubat kat dua-dua depa. Alhamdulillah hari ni nampak makin better dua-dua beradik.

Stress semalam memikir kalau Aishah taknak makan and minum lagi hari ni, memang aku nak kol ja terus Gleneagles check ada kosong ke tak..walaupun Dr Cheah takdak at least ada collegue dia kan. And at least Aishah memang ada record kat sana kan. Aku siap cakap kat suami aku, kalau Dr Cheah pindah pi hospital lain kita kena pi follow Dr Cheah. Hahahha. Punya la favouritism sangat ni haa.

Korang ada ka yang cerewet macam aku ni?aku bab2 kesihatan anak aku ni memang  cerewets sungguh. Ya lah, nak keluar seketul pun punya seksa mengandung bawak perut tu belum cerita seksa cser lagi. Anak-anak kan amanah dari Allah, so memang kena jaga betul-betul la kan.


Ni cerita hari selasa hari tu. Clingy sangat. Nak melekat ja dengan mama diam kesian dia. Now da getting better.




You Might Also Like

18 comments

  1. hii jmput join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

    ReplyDelete
  2. Bab kesihatan anak ni kena cerewet.Sebab bila diorang tak sihat,kitalah jiwa kacau,anak sakit,mak sedih.Suka bila dapat doktor yang komunikasinya dengan budak-budak ni bagus.Jadi nak check diorang pun senang.kalau kita pun dah banned hospital tu..takat check gitu2 je,baik pi klinik..

    ReplyDelete
  3. Bab kesihatan tak salah untuk cerewet. Kita nak yang terbaik untuk anak-anak kita.

    ReplyDelete
  4. Bukan cerewet tapi menyediakan yang terbaik untuk permata hati kan. Bagus dapat paed yang biasa dan ada rekod -senang nak buat rawatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan memang dah jadi mak its normal to be cerewet sebab concern sangat dengan kesihatam anak anak o.o

      Delete
  5. Normal itu utk yang bergelar ibu...selalu fikir yg terbaik utk keluarga.

    ReplyDelete
  6. PAEd tu tak ikut prosedur ke macam mana la tu kan. patutnya kena check..tu bukan ke basic checking? - jmr23.com

    ReplyDelete
  7. Kalau dah kata bab kesihatan especially anak2 kab of course yg tak cerewet jd cerewet. We want the best for them kan.

    Memang beza harga semalam dgn 4 mlm tu. Boleh pula paeds just observe mcm tu je sedangkan K** antara yg famous juga.

    ReplyDelete
  8. bab anak-anak wajib cerewet huhu..anak tu bukan boleh di beli

    ReplyDelete
  9. Biasa kita bab anak nie, dari segi apa pun memang cerewet kan.. Get well soon ya anak-anak..

    ReplyDelete
  10. Bab kesihatan keluarga especially anak mmg perlu mak jadi cerewet..macam tu gak SA..since ada insurance we need the best, quality dan of course paed yg sgt pakar..so x salah kalau kita jadi sgt cerewet

    ReplyDelete
  11. Biasalah kata DUKE memang orang perempuan diciptakan dengan banyak kata-kata jadi ia bukan lah satu masalah tapi ia satu rawatan minda mereka...

    ReplyDelete
  12. Semua mak mak ada sifat cerewet ni kot... Hehehe... Kita pon prefer dengan doctor yang dah biasa pergi. Smoga anak-anak cepat sembuh. Tapi kan... Rate KPJ memang mahal pon.

    ReplyDelete
  13. Sama lah mcm sis, kalau pasal anak2 mmg cerewet dan sebolehnya nak dapatkan segala yang terbaik utk mereka.

    ReplyDelete
  14. mmg mak2 nak yg terbaik untuk anak2...ciktom tgh pregnant anak sulung ni pun semua persiapan nak the best..kalau dah kuar nati tak tahu la lagi cerewet kot..hihi

    ReplyDelete
  15. semoga cepat sihat.LWE memang famous. mak ayah selalu pi sana. walaupun ramai orang. Layanan puas hati.

    ReplyDelete
  16. Fuh, kita pula takut nak g klinik / hospital hahahah cuma dulu selalu la juga lapor diri ke pusat perubatan... tiap2 minggu.. tp selamat nurse yang rawat waktu itu comel2 je... sejuk je nak datang selalu

    ReplyDelete
  17. A lot of parents will cerewet when come to their children. Is normal. As we want the best to our children.

    ReplyDelete