Pengalaman Ngeri Selepas Csection , Hematoma

8:45 AM

Sebenarnya, aku berbelah bahagi nak share ke tak pengalaman ngeri aku csection kali ke 2 walaupun dah hampir setahun. Aku stil remember how stress I was. Sumpah aku cakap sebab ni lah aku jadi serik nak mengandung and beranak ok.

So apa yang sebenarnya jadi kat aku ye? Pernah dengar HEMATOMA? tak pernah yek...darah beku pernah? Yes aku kena darah beku dekat kawasan kanan perut aku. Dekat area csec tu.


Courtesy of Google.


Meh aku cerita balik apa yang jadi, everything was normal, seawal 1 week aku da boleh berjalan macam biasa. Compared to the 1st csec one to my beloved Adriana. Masa Adriana it took me almost 2 weeks to get back to normal..i mean walking like normal. So I was assuming that my 2nd one was smooth one. Yes, my csec wound heal quite fast. In two weeks da tertutup rapat cantik ye.

But approaching 3rd weeks of my confinement period I start noticed something. Some of my stomach part at that area start jadi macam keras2 gitu. I feel pelik oredy. What de heck is this? I didnt aspect it was darah beku since I took heparin for 10 days. Inject sendiri wei. Scary. Kalau kakak aku ada dia tolong inject kan. Selalu dia membebel kat aku, eleh apa la takut sangat nak inject ni ja pun. Lols...berlagak kan. Mentang2 la dia dokterrr everyday kejanya nk cucuk org ja...aku ni inject sample kat column chromatography terer la kan.

So make it short, one day aku demam. And dat part makin keras. So I asked my sister since she's an Obygyn kan (betul ke singkatan Obygyn tu???) Dia da terrified dah. Membebel2 dia cakap aku gemuk la dats why jadi macam ni...hareyyy tak membantu sungguh la. Tau dak aku tengah down and stress gila. Dah la demam. Seram sejuk rasa. The she bring me to see her specialist,  scan punya scan memang nampak la ada macam darah beku tu skit.

Balik dari hospital aku dapat la panadol and some antibiotics. Few days lepas tu tetiba satu pagi tu aku bangun rasa baju aku basah2... aku ingat aku berpeluh or susu aku yang overflow. Sekali bila mandi and nak tekap bagi kering dekat tempat csec tu baru perasan yang ada darah yellowish n redish fluid came out. Perghhh menangis terus aku. Serius down gila.

Apa lagi tengah hari tu terus ke Hospital Sultanah Bahiyah ( HSB). huwaaa stressnya aku. Kena buka balik jahitan and cuci untuk keluarkan remaining darah beku. Yes kena buka balik jahitan ye. Jahitan kena bukak hidup2...xdak pelali ka apa ka..cuma kena inject dengan ubat tahan sakit. Masalahnya yg dia inject ubat tahan sakit tu pun da sakit woiiii. Sambil kakak aku buka jahitan tu sambil tu la aku menangis2 n zikir2 dalam hati. Sumpah aku da down gila.

Lepas da sudah..kena warded pulak for 5 days. Arghhh lagi la stress haku. Dah la suami aku busy nak mati time tu. Memang aku mengungkit sampai sekarang masa aku sakit dia takda pun dengan aku. Lantak aaa nak cakap apa pun. Aku sakit kot. Dah la down semacam. Nasib tak capai tahap meroyan gila vavi ja time tu.

So everyday masa warded...2 times per day kena dressing. Masa nk dressing tu memang aku awal2 da telan ubat sakit dah. Tapi time nk jahit balik tu sebelum dscharge memang kena jahit hidup2 jugak dengan kakak aku. Oiiiii stress oiiiii. Apa  la nasib aku.

Sebab tu kalau orang tanya aku bila nak mngandung lagi...aku jwab memang aku taknak. Sebab fobia aku pun tak abih-abih lagi. To women out there, masa pantang kalau boleh jangan nak melasak sangat. Aku memang da start melasak lepas seminggu. Konon da kuat la konon. Tak sangka pulak nak kena hematoma. So dont assume as korang da bebas dari sebarang sakit. Aku terbaca ada nurse yang meninggal dunia sebab hematoma kan baru-baru ni. Ya, kalau cakap kat kaum suami, dia bukan tau pun yang csec ni sakit nak mati lepas da habis ubat bius tu semua. Serius aku rasa nak penumbuk ja laki aku kalau dia sebut pasal anak number 3 sekarang ni. Jangan cari pasal aku cakap. Nak jugak tunggu la 3 or 4 tahun lagi. Doc pun da warning awal-awal aku kena gap jauh untuk ensure womb aku ready.

Tapi masalahnya...ntah bila aku nk ready? Told my husband..my next confinement kalau aku nk beranak lagi...aku nak masuk confinement centre. Tak pun hired confinement lady 1 bulan untuk aku. Jangan nak susahkan mak aku lagi. Kesian wei kat mak aku. Tak sanggup lagi nak susahkan dia nanti.

Tu la pengalaman ngeri aku lepas beranak secara csearian kali kedua untuk anak ke dua kami. Untuk kaum Adam, please hargai bini2 anda semua. Kami bukan lah mesin beranak anak kat hampa. Kami manusia sahaja. Kalau hidup tak reti nak share apa yang bini rasa...and tolong apa yang patut...silakan mereput.


You Might Also Like

28 comments

  1. uiskkk ngerinyer dengar... mana dengan sakit lg..dengan nak fikir pasal baby lg..si kakak lagi..rumah lg...uiiii stressssssssssss.. semoga cpt sembuh yer sis.. bertabah ler yer sis..insyaallah pahala buatmu melahirkan khalifah Allah.. doakan rezeki kami plak lepas nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah da ok dah..cuma csec ni kesan dia sakit2 pingganh tu mmg long term effect la kan...
      In Sha Allah semoga ada rezeki awak nnt

      Delete
  2. Ya Allah sakitnya ye..dengar pun dah ngeri..bukannya senang kan leps c-sec ni..kena jaga betoi2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg kena ni lg rasa seram sgt2...
      Tapi bertabah lah...
      Sebab tu la kalau meninggal masa beranak tu syahid kecik kan

      Delete
  3. Aduhai.. gerunnya dengar. Itulah betul sangat. Pengorbanan ibu sungguh tak terperi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...oleh itu jangan lah kita melawan cakap ibu kita ye

      Delete
  4. Ouchh...ngerinya...x pernah ada pengalaman c-section...kalau boleh tak nak operate..biar la normal birth...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh mmg la nak normal...
      Tpi Allah da bagi rezeki csec 2x.. terima n redha ja lah

      Delete
  5. Alahai, baca pun rasa ngilu kat perut...
    Macam mana lah rasanya tu... haish...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jari terhiris dengan pisau pun da sakit...
      Bayangkan kalau kena lapisan perut yg berlapis2 ni kena toreh

      Delete
  6. alamakk~ kesiannya. wonder jugak macam mana kalau ibu bersalin operate ni hm

    ReplyDelete
  7. Ya Allah seram lak kita tengok gambar tu orang perempuan yang bersalin ni memang pengorbanan mereka tiada yang boleh di balas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu syurga di bawah tapak kaki ibu..hahhaha

      Delete
  8. pergh seram dan ngerinya.. terasa ngilu walaupun belum pernah melahirkan anak. waaa~ tapi nilah pengorbanan terbesar seorang isteri dan ibu. neeza, nanti kalau dah kahwin kena persiapkan diri. huu, apapun tahniah kak sebab berjaya mengharungi proses kelahiran itu. thumbs up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq dik...
      Support system kena kuat masa berpantang...
      Kalau tak..tu yg mcm2 jadi tu

      Delete
  9. Scarynya tengok. Mama saya pun 2 kali ceasar.kesian tgk kena jaga bebetul. Pernah dgr hematoma tapi sakit pada kucing i. Sama je simptom darah di bawah permukaan kulit sb salur darah pecah. Trauma kita tengokk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee..betul la tu...darah beku tuuu...kesian kucing kak bela

      Delete
  10. Semoga sembuh dengan baik, memang traumalah kan. Takut dan negri pula lihat gambar EN. GOOGLE tu.

    ReplyDelete
  11. Baca pun dah terasa ngilunya. Gambar pun nampak seram semacam. Moga cepat sembuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah da recover lama dah...
      Tq dik

      Delete
  12. Kita yang baca ni pulak rasa takut. Itu la, kena betul2 pantang, jangan lasak-lasak. Iday pon nak belajar dari pengalaman alia ni. hehehe Tapi seram pulak baca, part bangun tidur, then basah2, sekali check darah kuning2. nasib baik dah sembuh kan. hehehe

    ReplyDelete
  13. oh my! nampaknya sakit sangat!!! glad to hear that you sudah fully recover!

    YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
  14. Huhu...seram pulak rasanya. Memang tabik dengan yang berpengalaman melalui proses ceaserian ni.

    ReplyDelete
  15. scary baca.. akk anak 3 . Tiga2 czer, yang 1st ok sepanjang berpantang. No. 2 pulak ada infection keluar air. Yang last ni, nanah pulak keluar, sakitnya jgn ckp. Dah la kena ulang alik dressing, ulang alik cek kuning anak.

    ujian buat kita kan.

    Moga ALia tabah dan kuat

    ReplyDelete
  16. Sis anak ke 2 czer gak, tak kena mcm alia kena, sis jahitan terbukak kat hujung dia...adehhhh serius sakit gila waktu tu..memang penggorbanan isteri ni besar, sanggup bergadai nyawa menahan sakit melahirkan..

    ReplyDelete
  17. Aduiii nyeri pulak tengok wuwuwuwuwuu.. ruby pun czer sekali. Itu pun dah buat trauma sepanjang hayat.

    ReplyDelete