Low Blood Pressure /Hypotension

4:11 PM

This past few weeks were really
hard on me. My whole world turned upside down. I was struggling with the house chores & motherhood. I sleep less...i get tired. I can't even sleep well...my body damn tired but for God Sake..getting a peaceful sleep is a real struggle! I keep on shutting my eyes...but my brain kept on thinking like i'm awake!

So last week kepala aku pusing bagai nak gila. Siap pakej cirit n muntah lagi. Ok bukan mengandung ya. Memang rumah pun si suami y
ang kemaskan pakej beli lauk siap masak semua lagi. Tinggal aku masak nasi ja.

After ja lunch memang aku decide nak ke klinik 1 Malaysia dekat kawasan rumah aku ni ja. Best sebab Klinik 1 Malaysia ni selalunya takdak orang pun. So takda la nak kena tunggu lama ka apa ka. Bayar pun RM1 ja. Nikmat mana la yang aku dustakan ye dak.

Sekali bila MA tu check rupanya tekanan darah aku agak rendah. 80/60 ja. Patut la aku macam nak pengsan dah rasa.


Credit to Google. 


Credit to Google.

Yeah...dis is what I feel during that time.

Husband aku dah nak bawak aku ke Gleneagles dah. Tapi buat apa kan....low bp ni xdak menda lain kena minum air banyak, cukup rest ok la. Memang diakui la aku memang kurang rest.

Antara langkah-langkah pencegahan yang aku boleh lakukan untuk cegah low blood pressure/hypotension ni adalah dengan;

* dapatkan rehat secukupnya.
* minum air secukupnya
* makan benda-benda masin untuk balance kan balik blood pressure ( tapi jangan terlebih-lebih pulak kan)
* minum kopi , teh dan hot choc sebab kandungan kaffein dapat meningkatkan hormon adrenalin dan sekaligus meningkatkan tekanan darah kita.


Credit to Google.

* makan sayuran hijau seperti bayam.
* minum teh rosemary atau diffuse EO rosemary; rosemary memang terkenal untuk merawat tekanan darah rendah.


Rosemary ni one of my fav herbs. Memang ada standby dekat balcony garden. Bila pening or sakit kepala memang aku suka cabut skit and snif snif.
Picture credit to Google.


* tambah pengambilan bawang putih, bawang putih dapat menstabilkan tekanan darah.


Yes. I love garlics. Memang masak suka letak garlic banyak-banyak sebab sedap. Kalau malas jugak nak masak guna banyak garlic elok rasanya ambil ja pil garlic.
Picture credit to Google.


So far, aku rasa aku getting better dah. Cuma tu la, nak dapatkan rehat secukupnya tu selagi mana nama kau mak orang..xda maknanya lah kan nak dapat rehat yang secukupnya. 

Takpa lah kan, Allah duga dengan sakit kecil ni supaya aku beringat. Supaya aku tak leka dan terbuai dengan nikmat dunia semata-mata kan. Terima kasih Allah atas nikmat-nikmat yang diberikan. Bila jatuh sakit, kita akan rindu masa kita sehat. Alhamdulillah untuk segala nikmat yang Allah berikan.





You Might Also Like

18 comments

  1. akak pon suka grlic, kalau goreng mi memang boh gaarlic ngan cili jaaj, kalau masak black pepper pon, garlic ngan black pepper jugak. Alahmdulillah setakat ni dah masuk 50 seris ok lagi bp akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bgus kak..kena jaga kesihatan sentiasa kan..

      Delete
  2. Thanks sharing tips tips utk bp ni. Kdg marsha pun low bp kena jaga-jaga.

    ReplyDelete
  3. aira pun selalu juga kena darah rendah. pening sampai takleh bangun. apepun, memang kena banyak inum air. take care sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq aira
      Kdg2 mmg xsedar pun kena low bp ni

      Delete
  4. Bawang putih ni elok kan..Dulu saya pernah berubat secara tradisional sebab *tet* (hehe) dan pengamal perubatan tu suruh saya amalkan bawang putih yang dibakar..Alhamdulillah bagi kesan positif kat saya...

    ReplyDelete
  5. seriously, nak cepat baik memang kena rehat secukupnya. Biasala orang pompuan ni kan ..memang takleh nak dok diam ..hehehe . Take care sis !!

    ReplyDelete
  6. Akan cuba lakukan tips tu semua. Kadang-kadang tu memang tak sempat nak rehat banyak sangat kerja nak dibuatnya. Hehe. Btw, take care of your health kay :)

    ReplyDelete
  7. Kadang-kadang kita rasa kita dah sihat pastu kita wat rilek dan tak cakna kesihatan kita. Tapi bila dah sakit barulah kita rasa nak pusing semula waktu nak ubah gaya hidup untuk lebih sihat.

    ReplyDelete
  8. Jaga diri Alia...kena banyk rehat.. makan makanan yg menambahkan darah ye...bahaya kalau darah rendah..darah tinggi pun bahaya...

    ReplyDelete
  9. Tak cukup rehat , tak cukup tidur , stress dengan kerja memang akan kena tekanan drh rendah ..

    ReplyDelete
  10. saya pun darah rendahh,selalu pening2,biasa sebab selalu makan,

    ReplyDelete
  11. Bagus lah info ini kita pun kadang-kadang ada bloog pressure yang paras biasa tak ada lah merbahaya tapi kalau tak kawal dari kecil lama2 ia akan jadi membesar hehehe...

    ReplyDelete
  12. garlic tu memang banyak khasiat..kami memang sengaja banyak2 guna garlic bila memasak.-jmr23.com

    ReplyDelete
  13. Ops hahahhaa... rupanya bro selama ini berada di stage ke-2.. dah berbelas tahun... (wowwwww baru sedar hahaha)

    ReplyDelete
  14. I’ve got this problem too. U can try taking supplements like sangobion.

    ReplyDelete
  15. yes i heard before too, bayam and garlic can help!

    ReplyDelete