Resipi Berpantang : Tomyam Putih Ikan Jenahak

12:51 AM

Disebabkan tengah berpantang maka marilah kita share menu berpantang. Yang paling penting mudah dan sedap. Takda la mengadap menu yang boring dan membosankan.


Tengok gambar menu berpantang semalam terus rasa gulp..telan ayaq lioq oi.
Jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara nak buat dia.

Bahan-bahan:
3 ketul isi ikan jenahak
1 keping asam keping
Halia ( ikut suka hampa nak banyak mana)
Lengkuas ( ikut suka hampa nak banyak mana)
1 biji Bawang besar (potong besar)
4 ulas bawang putih
Carrot
2 helai daun limau purut
Daun ketumbar
Garam 
Gula

Cara-cara:
1) Masukkan air 1 cawan dan masukkan asam keping, halia dan lengkuas.
2. Masukkan carrot dan ikan.
3. Then masukkan bawang besar, bawang putih dan daun limau purut.
4. Masukkan garam dan gula (pandai-pandai la balance kan rasanya)
5. Tutup api dan masukkan daun ketumbar.

Dah siap. Makan dengan nasik panas-panas fuhh terangkat beb. Sapa kata orang berpantang kena makan ikan kering saja? NO NO NO not good. Nanti dapat darah tinggi and darah nifas korang pun jadi berbau tau. Not good not good.

Nanti len kali kita share lagi ya resipi and menu orang berpantang.




You Might Also Like

6 comments

  1. wahhh , walaupun untuk org berpatang , tp nampak sedap nihhh . selalu tgk makanan untuk org brpntg msti mcm tak best hahhahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut org jugak kot.
      Kdg2 mmg ada yg jnis mkn ikan kering ja..pastu air pun kena catu...mmg yg tu agk kesian la

      Delete
  2. hahahha kelakar baca komen raja sakti mna ni k.lia. btw jarang tgk org pantang mkn mcm ni nmpk lg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da delete da nina..
      Mereprk betul raja sakti apa bagai la...
      Lauk pantang kalau kena gaya lagi sedap tau

      Delete
  3. alahai..kalau lauk macam ni kena boh nasi byk2 terus..mak akak x bg tambah nasi kalau dalam pantang..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee selalu mcm tu la...tapi mak kami x kesah...dia kata kalau nk tmbah2 la..awak tu mnyusu..nanti lapaq lapaq kt mulut

      Delete