Kesayangan dan cerita beranak cser

7:00 PM

Tanggal 28 November pukul 8.23am, kami selamat melahirkan puteri kedua kami secara cserian. Dapat pulak 1st number sebab memang kena elective cser atas nasihat doctors. Memang cuak dia Allah saja yang tau.

Alhamdulillah both me n baby doing well now, and aku pun semakin recover sikit demi sedikit. Kalau masa Adriana dulu kesan cserian amik masa yang agak lama untuk aku recover, dalam 2 weeks jugak la baru dapat nak jalan elok. Dalam 2 weeks jugak baru dapat nak menyusu anak dengan baik. Tapi Alhamdulillah Allah permudahkan dalam seminggu ni Alhamdulillah recover agak cepat.

And baby pun kali ni jaundice agak cepat hilang compared to kakak dia. Dalam 9 days, da clear jaundice baby. Kalau kakaknya dulu dalam 2 weeks plus plus jugak la baru nak ok. Bayangkan dengan sakit lepas cserian nak kena ulang alik ke hospital check kuning anak. Allahu, hanya Allah ja lah tau macam mana peritnya rasa time tu.


My princesses, Adriana Arissa & Aishah Arissa.


Muka dobot dobot yang bahagia dapat minum susu mama dia.


Si kakak yang tak abih-abih skit skit nak sayang adik dia. Harap-harap sampai ke tua ya mama nak tengok anak-anak mama sayang satu sama lain.

Ada orang suruh aku cerita experience pasal beranak cser, korang nak tau ke pasal cserian ni? Sakit tak? Aku maybe tak pernah rasa sakit macam mana beranak normal tu. Tapi aku rasa kalau terhiris jari dengan pisau masa potong bawang pun korang da nak nangis sakit apatah perut korang yang berlayer-layer ni kena lapah untuk keluarkan baby. 

And kalau korang nak tau cserian ni lagi la banyak risks dia. Pundi kencing korang boleh terkena masa tengah buat pembedahan tu, perut korang la takut nanti ada effect apa bagai. Sebab tu lepas cser nanti misi akan mai tanya kentut dakgi..kentut dakgi. Azab dia nak kena bangun dari katil masa second day tu hanya Allah saja yang tau. Tu belum cerita kalau nak bersin or batuk. Rasa nak tercabut semua-semua dalam perut tu😑

Dahla taknak cerita lagi pasal beranak cserian. Untungla sesiapa yang boleh beranak normal😅. Bila pikiaq lagi kalau nak beranak, mesti kena cser lagi terus jadi seram sebab nak kena menghadap detik-detik sakit awal-awal lepas beranak tu. Tu belum cerita lagi nak kena jaga luka cser yang besar tu betul-betul. Takut infection ka apa ka. Tapi apa pun, syukur kan Allah bagi selamat dua-dua. Nikmat mana lagi yang kau nak dustakan, Alia oi.

Kalau yang nak tau sangat nikmat cser tu, boleh la cari youtube untuk tengok macam mana beranak cserian tu. Perasaan seram kena duduk kat katil sejuk tu ready nak kena siang hidup-hidup walaupun half anaes badan kan. But you still can rasa masa doctor tekan-tekan perut kau untuk keluarkan baby kesayangan korang.

Tapi bila anak keluar seketul tu and bila tengok tu terus rasa hilang sakit-sakit tu kejap( kejap ja lah..tipu kalau cakap hilang terus kan). 

Ok la tu ja nak cerita pasal cerita kesayangan kami suami isteri. Takpa la dik, asalkan adik sehat papa n mama dah syujur sangat-sangat. 

You Might Also Like

14 comments

  1. Arghhhh seramnya baca... Alhamdulillah Allah bagi peluang Lea beranak normal.. Takutnya baca pengalaman ni.. Adehh

    ReplyDelete
  2. akak dah byk dengar citer serem bersali czer ni..tp akak ms skt nak bersalin dua2 anak duk jerit mintak czer ingat tak sakit..hehehe..Harap2 no3 ni pon dpt bersalin normal..InshaAllah Aamiiin

    ReplyDelete
  3. pengsannn~ kak alia dedua czer rupanya.. alhamdulillah mak dan baby sihat.. ada sesetgh org lebih memilih utk di belah perutnya.. hahaha tak paham husna..

    ReplyDelete
  4. banak normal pun sakit ini kan czer adoiii
    masing2 pya bahagian..sape kata banak tak sakit cer habaq weii hahaha
    lau x sakit dah lama tok el banak 12 orang kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 pun kira champion la tu...
      Ni baru 2 rasa nk pengsan dah

      Delete
  5. 2nd day ms nk bgn tu ya Allah...xtau nk bygkn cmna. nk jejak kaki turun katil pon dh ambik ms 15 minit kaki nk smpai lantai tkut luka czer yg besar gabak tu tbuka...wuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  6. seram baca hihihihi.. belum lalui lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xlalui pun xpa ekin...ni ngeri...klau boleh normal...mmg mntk normal dah

      Delete
  7. wahhh... macam tak sanggup nk baca.. belum lalui lagi beranak ni.. ntw geram tgk anak tu, comel sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...scary tp tu la pompuan ni kuat...kata serik..tgk2 nnt beranak lg

      Delete