Ada betulnya jugak

11:37 PM

kita hepi2 meraikan ank2 yg bejaya dpt 5A. tp kau sibuk nk cerita kebodohan masa lampau kau tu.

setiap kali result exam keluar ade je manusia mcmni

aku dlu dpt 5c tp skrg aku menteri
aku dlu 5e skrg aku jutawan
aku dlu 5g tp skrg aku ada phd
aku dlu 5h skrg aku bnyk duit

ank2 y kurang berjaya ptt diberi semangat agar terus usaha agar x ulangi kesilapan dan kelalaian dlm menuntut ilmu. bukanya disogok dgn cerita2 kebodohan kau tu. kalau mcm tu kau hntar ank g sekolah buat ape. biar ank kau tu x sekolah. kan boleh bejaya jgk.

nk kira rezeki, cacing dlm batu x sekolah sehari pun dpt mkn jugak. allah bg jgak rezeki.

Sumber dari status Fb seseorang.

***betul tak??mak bapak mana tak bangga ank dpt keputusan cemerlang...yang dapat x berapa ok, parents bg la support. Jangan bagi depa down. Apa yang penting kena berusaha la kan. Aku ni nama ja 5A masa UPSR..msuk SBP, xnak study. Baloq liat jangan cakap sebab tu aku tak heran result PMR & SPM aku macam tu. Masuk U struggle n baru tau ekeleh kacang ja Add Maths n Chemistry dulu tu. Kesimpulan dia memang bukan senang nak berjaya dik non. Ukuran kejayaan pun bukan boleh dinilai dengan kau da jadi menteri sekarang ni ( sebab menteri 3.85 pun ada yang bahalol...Lulz), inginiaaa atau hatta doctor sekalipun.

Konteks berjaya ni luas. So apapun nak terangkan kat sini ilmu tu penting. Nak gali ilmu kena rajin dan jangan pemalas. Ni kata-kata dari orang yang pernah jadi pemalas dahulu. Nasib masuk U aku terajin sikit.

Sebab tu mak aku sampai sekarang asyik membebel kata aku ni taknak study masa kt SBP dulu. Ya lah memang pun, dia tak tau aku ni kuat memberontak n tanda protes aku kat dia sebab aku taknak duk SBP adalah dengan tak study. Tu la hadiah untuk sebuah kebodohan aku masa lampau. Tapi pikiaq balik kalau aku rajin n result aku excellent n further kat obersea sana mungkin aku tak jumpa la husband aku kan. Tak leh la nak gadoh kat lab masa wat welding semua tu. See, aturan Allah tu sebenarnya cantik jugak. Ye dak?

So adik-adik n parents u should know ur children better. Don't be too judgemental! Kalau rasa annoying tengok anak orang berjaya, u should check ur hati back. Ada penyakit hati ka apa. You pun tak tau kan macam mana struggle nya sesetengah parents hantaq anak depa p tuisyen, kena berjimat cermat sebab nak spent money kat tuisyen anak2 lagi (dengan living cost sekarang ni kan). So stop makin stupid statement, aku dulu 5C dapat ja jadi tokey emas bagai. Ewahhhh. Sebelum kau jadi tokey emas tu taknak cerita ka macam mana struggle nya bagai pulak kan. Point is, setiap orang aturan hidup dia tak sama.

Betul tak?

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

4 comments

  1. Semuanya kuasa Allah kan, berkat usaha pasti berjaya...

    ReplyDelete
  2. betoi tu.. tak apa janji usaha da mana yang termampu..
    parents should naikkan semangat anak2 jangan let down..

    ReplyDelete