Natural make up

3:06 AM


Sekarang ni trend orang nak make up yg soft and natural gitu...
Kalau aku pun sama...mmg prefer macam tu...takdak la mata hijau..kuning oren ka apa ka....
Semua more to earth tone kaler gitu....

Bila aku upload gmbaq ni...ada yang tanyakan aku...aku pkai foundation apa ..

Biasanya....aku suka kalau untuk make up pengantin..aku lebih prefer gunakan MAC prolonged wear...


Boleh cari kat kaunter MAC...mcm ni..utk skin tones mcm aku..aku pkai NC35...untuk prolonged wear ni..texture dia lebih pekat...n tahan dalam 12 jam...sebab tu sesuai utk pkai kat pengantin sbb diorang kan nak kena outdoor bagai...
N one more thing yang aku suka la psai MAC ni...texture dia pun soft ja..ko tak rasa pun macam cakey gitu...or tepung gomok giteww haaa...



Ok..yg studio fix ni pulak biasa aku guna kalau make up nikah ka...yg tak lama sangat pengantin nk kena hadap...sebab tahap ketahanan dia up to 8hrs...texture tak la sepekat prolonged wear...tpi stil coverage tu mantop haa...

Yang lain2 tu macam eye brow semua tu..aku prefer guna yg beli kat Sephora brows kit tu...memang terbaik sgt2...

For contouring semua tu...
Aku pkai compact powder NYX yg mmg utk kulit tan...tan yg ala2 kulit negro tu...mmg best utk wat contouring...tapi apa pun kena pndai blend la ya...

N for eyeshadows...i prefer using my Naked 2 eye pallets and Make Up Revolution eye pallets...memang best..kaler pun pigmented gila2....tapi dengan syarat..kena la pkai eye primer dulu kat eye lids tu..macam aku..aku guna MAC paint pot...so eye shadow aku akan stay longer dekat eye lids tu...

Untuk lip color pulak...aku prefer gunakan NYX soft matte lip colors tu...mmg best kaler2 dia....



Yg ni pun best utk finishing look....just dab2 skit ja utk bagi make up korang stay like forever...

And kalau korang da rsa make up mula da tak best boleh la spray2 kan muka korang dengan MAC recharged water...actually untuk recharged water ni pun ada banyak jenis jugak...boleh la pilih ikut kesukaan koramg sendiri nak yang macam mana...




Yang ni aku pkai studio fix pnya foundation....sebab bukan lama pun nak g jejalan kan...sebab tu klau nak pkai foundation pun aku pilih ikut keadaan...cuaca dan suasana(jalan kat tengah panas ke..dalam mall ke...kenduri ke)

So...what is ur fav foundation so far?

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

0 comments