Cara buat ikan kering homemade

8:34 AM

Hi korang...
Apa cer?sehat ka?da prepare nak sambut Ramadhan?
Seronok kan...tak sabaq rasa....
Korang macam mana?

Bila cakap pasal bulan posa ni...mesti semua duk ingat nak stock up bahan2 kering macam ikan bilis, ikan kering, teloq masin..bla bla bla...
Asal bulan posa ja...semua ni laku keras kan....

So bila aku upload gambaq ni...
Untuk projek Ramadhan kali ni...
Ramai yang tanya nak wat apa tu???


Ni la projek ikan masin hakuuuuu...
Guna ikan temenung jaaaa....
Ni kes sebab aku beli ikan temenung tu ada yg tak berapa fresh..akak tu bagi murah sbb dia nk clear kan stock ikan dia...
Dalam otak aku ni dah ligat dah...
Ikan masin laaaaa nanti.....
Senang kan.....

Macam mana nak buat?
1) siang ikan dan cuci bersih-bersih.
2) susun ikan dan letak kan garam depan dan belakang...
3) letakkan dalam peti ais (bahangian bawah) biarkan terbuka. Jangan tutup bekas tu..
4) biarkan kering dalam peti ais tu...
Oh ya ramai yg tanya..boleh kering ka letak dalam peti ais..konsep dia sama la macam hang duk dalam ekon lama-lama...kering dak kulit hampa?so this method is applicable la jugak untuk buat ikan kering...tapi amik masa la...sebab kita nak remove water content dalam ikan tu kan...mau la dalam 3 4 hari jugak
5) lepas 3 4 hari bila ikan korang da kering...simpan dalam plastik or bekas bertutup....
6) da siap ikan kering utk bulan Ramadhan nanti....dijamin halal dan toyibban....
Ramai yg suka ikan kering kan..tapi nak beli kadang2 macan ragu-ragu dengan hygiene dia kan...
So korang takyah risau lagi....
Pasni wat sendiri ja kat rumah korang

P/s:kalau peti ais bwah korang pastu bau ikan..letak la uncang teh/roti yg da guna pastu...In Sha Allah....bau tu akan di-absorb oleh uncang teh/roti tu


Taraaaa..da siap dah.....
Ermmmm sedapppnya goreng n buat msak asam niiiii

Ok lah...
Selamat mencuba naa

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

1 comments

  1. Pe mksud clearkan water content tu..? Maaf tanyer. Newbie..

    ReplyDelete