Cara penyimpanan susu perahan( expressed breast milk-EBM)

8:08 AM

Hi...
Banyak ibu2 yang baru terjebak ngn bf ni agak blur2 dgn cara nak simpan susu perahan...
Berapa jam tahan suhu bilik? Berapa hari kt chiller?berapa hari kat tempat beku atas tu?dan tak kurang jugak deep freeser kan...

Memang seriously akan blur2 jgk awal2 tu...sbb ada tang cakap mcm ni..ada tg cakap mcm tu...

Apa pun...depends jgk ngan korang pnya observation....selain dari observe dengan mata kasar..korang boleh bau...boleh jugak rasa..elok lagi ke tak...geli nak rasa??? Helooooo...susu korg kot....nak geli kenapa plak jemah oii

Ok lah...ni some reference utk new mommies out there ya...






Ok ni ada sekali untuk yg dah thawed(nyah beku) sekali macam mana...

**oh ya...btw dalam deep freeser boleh up to 2 years ya...

Aku punya deep freezer penuh lagi dengan stok susu beku Adriana....huhu..
Ni dia da masuk 2 tahun..n currently i'm a WAHM...mmg takdak maknanya dia nk feed dr bottle...try bg dutch lady choc pun dia taknak...ntah macam mana ntah nak wean off dia..n bagi dia mnum susu lain ntah....
(Ni da masuk dilema mak nak wean off anak dah ni)

Ok lah...
Apa pun...
Ilmu breastfeeding ni luas tau...
Kena sentiasa gali dan gali yer...

Ok lah...
Majulan breastfeeding utk anak kita

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

0 comments