Breastfeeding journey and the wean off game

12:13 PM

Aku sepatutnya heppy sebab aku da berjaya dengan bf journey aku...2 tahun menyusu Adriana dengan susu aku sendiri....

Ya bukan mudah...seriously mmg bukan mudah...lagi2 bila kat rumah..asyik nak mengempeng tak kira masa....even da besaq ni pun asyik..mama susu..mama susu....

Penat!perkataan yang paling sesuai...ya tipulah kalau aku kata aku tak penat kan sepanjang 2 tahun bf journey ngan mek kenit ni...sumpah penat! Sebab tu la Allah pun angkat darjat wanita yang menyusukan anak2 hingga 2 tahun ni...bukan mudah wei...banyak emosi kau nak kena hadap..tu belum lagi emosi masa keja dulu..stress gaban..nak pump susu lagi..nk hadap keja lagi...nak hadap bos ka hapa ka...heeeiiii.....malas lagi nak ingat semua tu....

Dan sekarang ni aku hadap plak dengam emosi nak kena wean off Adriana...serious ni part lagi sedih..sebab kau main ngan emosi diri kau sendiri n dengan emosi anak kau sendiri....perghhh...bayangkan tetiba anak kau mintak susu..kau dalih2 itu la ini la...pastu nanti mula la maktok dia pulak suruh letak pulak akar seruntun la apa la...

Oiiii...sedih oiiiii....
Ya aku penat...lagi2 sekarang ni aku migrainne..denyut2 kepala aku ni...then anak pulak nak susu...aku tau dia tak puas....ni pun tengah2 malam nangis2 sebab tak puas kot minum susu..tapi susu da kurang..maybe sebab aku penat or terlampau stress...lagi2 period pulak...memang merudum la kan...ni pun aku da bangun bancuhkan susu dutch lady coklat untuk dia minum....



Mula2 nampak la dia taknak minum susu tu..tapi aku pujuk2 letak kat mulut dia..last2 dia minum jugak..walaupun tak abih botol 5 oz tu..ada la setengah dia minum..ya anak aku mmg dr dulu lagi pkai botol 5 oz ja...dari zaman hantaq kat umah bonda dia lagi mmg 5oz tu ja...impian aku nak beli botoi besaq ntah bila ntah nak jadi kenyataan kan...

Pastu tepuk2 bontot dia..pujuk2..Adriana kena la minum susu ni...susu mama da kurang..lagipun Adriana kan da big girl sekarang ni....

Hoihhhh emosi okey...
Emosi hakak ni....
Nak lepaskan precious bonding ni...
Bukan mudah...but have to....

Nak wat macam mana kan...
Niat di hati memang nak bf selagi mampu...tapi rasanya da lepas tempoh wajib ni pun da kira ok la kan....
Memang bukan senang nak wat decision macam ni...tapi kadang2 kena jugak wat...
Walaupun hakak tengah berperang dalam hati..bermonolog dalaman bagai nak rak!
Lagi sedih wei kalau nak bg dia isap nenen yang letak akar seruntun kot...
Mama is tak sanggup!

Akhir kata....
To my precious Adriana....
Sorry sayang....
Mama have to ya
Bukan sebab mama tak sayang Adriana...
Mama tetap sayang Adriana...
Mama tetap akan rindu bonding kita dua..lagi2 bila tengah bf tu Adriana suka main2 mata dengan mama...tengok ja mama dengan kusyuknya...
Serious mama akan rindu gila nanti...

Takkan dapat satu moment pun dalam dunia ni akan ganti moment bonding kita yang kuat tu sayang.....




Even Adriana da jadi kakak ka nnt..Adriana tetap lil girl utk mama n papa...




Mama love u sayang!

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

0 comments