resipi bolongnaise spagetthi mudah tanpa Prego

11:54 PM


resipi ni khas untuk orang-orang yang rasa sos Preggi tu over dan mahai dan tak berbaloi nak beli... 

lagi satu aku ni ada penyakit...penyakit paranoid...paranoid ngn process food...almaklum lah kan...process food msti akan ada preservatives...so baiklah aku guna yabg fresh from scratch kan....ni kes terpengaruh ngn Chef Michael Chef @ Home tu jugak...

Bahan- bahan:
* tomatoes( byk pun xpa...aku guna yg besaq tu 3 biji..then campoq ngn cherry tomatoes) yg tomatoes ni aku potong-potong dan masukkan dalam blender dan campoq kan satu biji bawang besaq...buh ayaq skit dan blend....
* bawang besaq potong dadu
*bawang putih
*chicken stock
*garam
*daging yg dipotong kecil2..nk guna daging cincang pun boleh tpi aku xberapa suka sbb tak berasa sgt daging dia so aku prefer daging ketul tu kan potong kecik2..
*sausages potong bulat2
*capsicum
*button mushroom
*spagetthi yg da direbus ala dante
*basil leaves(aku guna thai basil or selasih..mmg ada tanam kat herbs garden aku kt balcony tu)

cara-cara:
1) tumiskan bawang besaq dan garlics...then masukkan tomatoes yg da diblend tadi....
2) Masukkan chicken stock dan msukkan daging....lepas tu rasa...then put some salt....rasa lagi kalau ada apa2 nak tambah..sila tambah....
3) then msukkan capsicum, cendawan butang dan saugsages....kacau smpai kuah agak likat....then masukkan basil leaves yg da dipotong....if nak rasa pedas skit...masukkan black pepper..if taknak takyah....
4) then msukkan spagetthi yg da direbus tadi dan kacau2 smapi kuah dia kena semua dan rata....(oh ya..aku prefer makan spagetthi mcm ni...masuk siap2 dan gaul rata dengan kuah...kurenggg skit yg togel buh kuah ataih dia ja...hihi)
5) siap utk plating....agk ada basil leaves fresh yg lebih...letak2 la atas korg pnya pasta yg da siap dihidangkan tu....

oklah....
adios amigos...

sorry...mood nak blogging hilang ke laut disebabkan hormones yg mngganas lately ni....

cabaran pun entah ke mana...

sekali lagi adios amigos...



You Might Also Like

2 comments