Cloth diapering....

10:30 AM

So hari ni da start bg alAdriana pkai her cloth diapers....bygkan beli pnya ka byk...about 24pieces jgk..strt day she was born aku pkai kn dd (disposable diapers ) ...ye lah satu sbb aku cser...n mmg aku ngaku aku tak ckup kuat utk nk bsuh n change her diapers semua...so I just let my husband bought some dd instead of wearing that ready cd...
Sedeh tgk Adriana pkai dd...ye lah...mak mana xsedeh bila ko sndri dedahkn anak ko dengan not so healthy thing mcm dd ni...mcm2 chemical yg ada kt dlm dd tu..ssh jugak ya bila da trlebih xposed hal2 chemical ni...nama pun amek chemical engineering...harus lah peka terhadap all those hazardous chemicals....
Lagipun Adriana ni bukannya born normal, czer plak tu...baby czer ni dia sensitif sket...sbb tu la aku kena jaga sgt2...so far masa dia pkai dd hr tu nsib xdak naik rashes ka apa ka...legaa sgt...so bila Adriana da msuk 1 bulan lebeh sket baru hari ni aku testing bg dia pakai cd ni...
So far Alhamdulillah...nampak dia comfortable sgt...untk siang td pun aku tukaq 2x ja n mlm ni pun 2x ja...tu pun sbb kul 11 td check cd dia..dia berak sket...klau dulu pkai dd berak sket pun da nangeh2 mcm kena cubit...ni relax ja dia...agaknya selesa ka kot ya smpai taik dkt bontot dia pun dia xrasa....hehehe...
Knapa aku eager sangat nk bg Adriana berCD ni????
1. Healthy issue..as I said before there are lots of chemicals been used in producing a DD.
2. Environmental issue....anda harus tahu...saya adalah org yg sentimental bab2 environmental issues ni....dats y I also against Lynas...ehhh....n do u know it take 500 years for one DD to be disposed naturally....
3. Saving....aku kan sepppp....penting tu...for her future jgk...bygkn brpa aku boleh saving guna CD ni...cuma one time costing ja awai2 tu...anak 3 4 org pun still leh pkai lg...In Sha Allah....
4. Sbb aku rsa nyampah gila bila tgk bakul sampah aku penuh dgn DD...mcm eiiii geli...pastu mula la nk ngarah laki aku pegi buang sampah la...NO NO...dats not good....

Mesti ada akn tnya aku....xsusahka nk basuh semua tu?
So far aku br bg Adriana pkai shari ni...aku rsa ok ja...lpas change her cd tadi trus ja sku basuh guna sabun mandi...so far aku rsa ok ja...xbeban pun...sambil mandi sambil bsuh CD dia....

Eeeiii xgeli ka?
So far tak geli lg la sbb Adriana minum susu ja pun...apedehal...nnt da mkn solid food tak tau la nk kata.. tp mcm nana pun kalau anak kita berak ttp kita kena bsuh kn..so aku rsa ok ja kot...xdak masalah...bak kata org...di mana ada kemahuan...di situ ada jalan....

Ni diapers yg da siap msuk insert...
Bahagi pada 2 types utk CD ni...satu aku letak satu insert ja utk kegunaan siang hari...satu lagi 2 inserts utk kegunaan malam....so xdak masalah la klau baby tu heavy wetter kn...
Comel n cute kn CDs ni....
Pastu bika Adriana pkai nmpk bontot mcm donald duck ja....omeyyy sgt....

Hehehe...okkah chow...
Gud nite
Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

0 comments