Chef Alia is back..

7:35 AM

Tajuk nak poyo ja kan...
Pang sedass baru best...
Da sebulan lebeh da tak masak2 yg hardcore...rasa mcm rindu la puleks...bajet mcm terer gila masak...kahkah...
So hari ni stelah sekian lama nya xmsak apa2 kt dapoq...maka berasap la dapoq tu dikerjakan aku....
Sbb malas nk masak lauk2..lagipun nk dinner jer kata nya...
Maka hari ni beta cuma wat grilled salmon with sour cream sauce..plus with mashed potatoes...brocolli ngn cherry tomatoes tu grilled ja..guna pemanggang ajaib ja..senang cita!


Untuk salmon tu..just marinate dgn garam n black pepper... then grill ja...

For mashed potatoes...
Rebus ja potatoes..masa rebus tu buh garam n minyak sket...biar smpai betoi2 masak...then toskan...biar sejuk sket then boleh la lenyek kan kentang tu...masa lenyek2 kentang tu buh susu segar...n butter...kalau pkai salted butter takyah dah buh garam...then letak black pepper sket...kalau nk lgi best letak dried parsley...lagi besttttt....

For brocolli n cherry tomatoes just grill ja..

For sour cream sauce...
Guna olive oil+butter utk tumis garlic...buh byk sket garlic utk bagi rasa yg best utk sauce ni...then masukkan susu segar...kacau...perah lemon...n n parutkan kulit lemon utk bagi rasa yg best...buat sampai sauce ni thick...kalau rsa tak creamy boleh add on butter..kalau garam x rasa sila buh garam sket...n kalau x brapa rsa masam..sila perah lemon lagi....

So bila semua da siap...boleh la hidangkan semua ni dengan sauce ni yaa.


Sedia untuk dimakan....



Senang ja kan...
Sila lah try ya...

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

2 comments

  1. adus... memang suka masakan camni simple lagi2 ikan my fav.. nak try lah nanti hihi thanks for sharing..alia hihi lapar lapar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang ja ni dear....boleh wat selali..selamat mncuba ya

      Delete