persedian barang2 baby ke hospital

12:16 AM

walaupun aku ni baru ja melangkah 30weeks of my pregnancy..tapi harus diingat first child ni takleh nk jangka kluar awai ka mcm mana ka...yang penting kena la prepare awai2 before the lil precious pop out kan...


since aku ni plak tak duduk ngn mama...so everything kena la search sendri...pndai2 la pikiaq apa yg nk kna prepare dulu kan...

so dlm duk stadi kt tenet ni aku terjumpa la satu page ni....
dia ada la bg dia pnya checklist...dalam byk2 checklist yang aku jmpa kat tenet..checklist dia la paling bagus..ringkas dan ada logika....

so mngikut cara Ilya ni
dia bahagikan dia punya beg kepada 3...satu utk baby pnya kat labour room...beg baby...n beg mama nya lah kan...


BEG LABOUR ROOM
(barangan yg nurse akan mintak bila pas bersalin)
1 pasang baju lengan pnjg
1 pasang mitten n booties
1 topi
1 blanket
1 towel baby
1 barut
1 diaper
baby toiletteries (travel kit punye)

BEG BABY
3 pasang baju seluar
3 pasang mitten booties
3 barut
7 diapers
1 swaddle
1 sapu tangan
2 napkin
 baby wipes

BEG MAMA
 2 kain batik 
1 skirt labuh
2 baju lengan panjang
1 tudung
2 socks
 1 towel muka
1 towel
1 bungkus maternity pad 
1 bungkus pad period whisper
panties
nursing bras 
toiletteries
bedak, sikat, deodorant,minyak angin
plastic bag
kurma, milo, biskut 

so hopefully it can help all the mama to be like me out there to prepare kan...
dah prepare tu jangan la peram kat umah ja ya...buh la siap2 dalam keta...mana tau..kadang2 minggu ke 34 ke atas pun da bleh deliver anytime...
to Ilya..thanks for a beautiful tips...
ala tomey2...
cant wait to see u baby boo...




You Might Also Like

2 comments

  1. salam ziarah..

    selamat membuat persediaan mommy..moga mommy n beby in tummy sehat2 ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tenkiu Ilya....ur tips really helpful....

      Delete