perkahwinan melayu vs perkahwinan islam

7:19 PM

Well talkin bout marriage...aku pun bru ja nk melangkah ke alam ni InsyaAllah bulan 5 ni...

Sapa takmau kawen beb?aku rsa smua org nk kawen,nk ada ank sdri n family sdri...kalau yg tak straight tu xyah ckpla...Nabi tak ngaku umat weh...

Well for me skrg ni...trend kita org melayu ni...apa pun nk kena ikut adat..atau lebih tepat nk kena ikut apa org wat...bersanding la..merenjis2 la...

Well,aku sdri pun ngaku aku nk jugak bersanding nnt and mama aku ckp boleh nk bersanding...tpi aku kena byaq fidyaah apa ntah...tu yg ustazah mama ckp la...tpi yg bab mrenjis2 ni aku mmg nk elak la...xmau aku...aku xberkenan...

Well back to d topic again...aku rsa dlm Islam tu mudah ja kan kalau bab2 kawen ni...ckuplah dgn mas kawin untuk si isteri...akad nikah...n kenduri secara bsederhana untuk umumkan majlis yg ank2 makcik dan pakcik ni da kawen...

Tapi skrg ni biasa lah trend kau jah...bertunang pun tak mau kalah...siap bersanding mini pelamin bgai haih...bgi aku bukankan wasatiah dlm semua hal tu lgi bagus?tu terpulanglah pendapat msg2...sbb bg aku tu just brtunang secara adat ja pun...napa la perlu nk grand bgai mengalahkan princess2 pnya engagement..sbb kalau ikut dri Islam dah lama kot korg da bertunang actually...start dr boipren hampa kata nk amek hampa jdi bini n hampa pun tersipu2 malu kucing tu dah kira hampa bertunang tau dak dlm Islam?see,once again Islam tu mudah...mudah sgt...tpi adat kita ni la mak nenek nk tu la ni la..but as long as tak brcanggah ngn Islam is ok la kan...dat one psai bertunang satu bab...

Well know we'r back to d topic once again...

Org kita ni..nk2 org kampung kau jahhh....kalau boleh ank hg 10k...ank aku up sket 10.5k...wauuuu....kelas kau jah!...kelassss la sgt makcik oiiii....makcik tak tau ker nnt bakal menantu makcik tu lpas akad nikah smua dosa2 ank makcik kt bahu dia...pastu ngn hutang personal loan lgi semata2 nk kawen...kamon makcik be realistic lah...xkkn la kenduri ank makcik,makcik sesen pun xmau bwak keluaq...atoiii nya la org kita...

Well i'm glad my mama tak mrempan nk mntak over2 hantaran kt amir....kalau ikutkan mmg ada potensi kot amir nk kena since abg aku kawen dlu pun bleh than...luckily la lpas retired ni mama byk join class2 agama...

And even masa aku brtunang hari tu ada jugak makcik2 aku yg tnya mama aku...awat letak hantaran sikit sgt?alia tu da graduate engineerin..

senang ja jwapan mama...xpalah,biaqlah selesai cpt sket...watpa nk mntak byk2...nnt dia jugak yg nk kena tanggung anak kita...yang penting lpas kawen...

Yes mama!acik setuju ngn mama.....

Bukannya mama aku nk juai anak pun...biaqlah aku ni graduate engineering ka medicine ka apa jadah ka...yg penting aku ngn amir lpas ni takyah nk pening pikiaq psai personal loan ka hapa2 ka...

Yg penting msa kenduri ka life after kenduri?!cuba hampa pikiaq balik la...makcik2...hampa2 tau dak setin susu untuk org preknen brapa?setin susu untuk baby brapa?satu peket pampers brapa?dgan sewa rumah lagi...dlu msa single bolehlah sewa bilik ja..ni sewa satu rumah bai...satu rumah...pikiaq blik mcm mna kan...belum lagi kalau nk masuk rumah baru nk bli tv la...mst mau led kan...washin machine lah...katil la tilam la...bla bla bla....


Pikiaq balik...pikiaq balik....

Aku pun rsa malas la nk bgi door gift grand2...ckupla ngn bajet aku...

da pnggil makan pree pun nk doorgift best2 eh?!biasalah org kita...aku pun kalau p kenduri org nk doorgift yg best2...

Tak gitu?!

Cuma ikutlah kemampuan kita...jgn smpi abeh majlis terus papa kedana...hari2 makan nasik ngn ikan bilis n kicap...nk kawen grand pnya psal...

Till then,sesapa kalau tak setuju ngn pndpat aku...aku tak kesah pun...korg pun ada hak untuk pikiaq kenapa korg nk kawen grand2...


Published with Blogger-droid v2.0.4

You Might Also Like

0 comments