Ehhhh dah macam blog chef pulak.. Asyik update resipi ja kan... Alang2 mood da mari kannnn....belasah ja lahhhh... 

Kelmarin balik Juru as usual la singgah kedai Aceh nak beli skit ikan topup stock dalam freeser.. Walaupun freeser 500L ku dah penuh macam apa ja.. Tapi xpa lah... Musim2 covid 19 ni seeloknya takyah la nak pi kedai or merket hari2 kan.... 


So dekat Juru semalam beli la 3 ketul besar ikan seludu/pelotan yang da dipotong.. 3 ketul besar isi ikan jenahak. Untuk seludu/pelotan.. Isi yang da siap dipotong RM20/kg... Jenahak pulak RM28/kg... Murah kannn.... So balik2 rumah terus potong2 sebab ketulan tu kan besaq... 

Ni la ikan seludu/pelotan. 

Dalam pada masa duk bersiang2 and cuci2 bagi bersih tu duk terpikiaq la sebab hari ni janji nak lepak dengan bff aku acik moonah kat kedai nasi daun pisang.. Tapi bila laporan Covid 19 yang membimbangkan lately ni.. Aku amik keputusan untuk lepak kat rumah aku and masak ja. 

So dalan otak ni ligat la duk pikiaq nak masak apa kannnn... Dah ada seludu ni kita buat masak asam la kan. Aku kalau seludu ni suka buat masak asam ja. Kari ka apa ka aku kurengggg kalau ikan ni. And nak buat masak asam ni senang ja wei... Tapi bila buat malam ni makan esok lagi umphhh jadinyaa.. Sebab kuah tu dah meresap ke dalam isi ikan. 

So apa lagi..moh lerr kita buat masak asam kata Alia kepada Farhan. Ehhhh... 


Masak asam macam gini lah diaaaaa 😜😜😜

Kalau nak tau.. Nak buat dia pun simple gila ja... Jom lah tengok bahan-bahan dan cara-cara dia. 


Bahan-bahan:

ketul isi ikan seludu /pelotan
Garam
Kunyit
Air asam jawa
Gula
Bawang besar
Bawang putih
Cabai besar yang dipotong serong
Cili padi(ikut la nak banyak mana.. Takyah potong pun xpa) 

Cara:

1. Goreng ketulan isi ikan selidu/pelotan dengan garam kunyit. Angkat dan toskan minyak.
2. Dalam belanga lain, tumis kan sedikit bawang besar and bawang putih.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan garam dan gula, balance kan rasa masam dan manis.
5. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukkan bawang besar, bawang putih, cili besar dan cili padi. 
6. Tutup api. Dah siap! Nak makan terus pun ok.. Tapi aku suka makan selepas semalaman... Lagi umphhh.

Masak asam ni buat ikan apa pun sedap sebab kuah dia tu buat sedap.. Jadi la sedap dia. Aku suka taste masam2 manis dia tu.. Umphhhh... 

Lauk pauk hari ni nak menjamu kawan baik kami... 

Sebelum dia sampai.. Kita jejai dulu.... 

Balance kuah kari keli semalam ada banyak.. So kita lepas lagi isi keli and ikan apa ntah untuk buat satu lauk hari ni... Cubaan nk diet hancusss.. Suka makan nasi weiiii😭😭😭 buat masa lani kena tukaq la nasi biasa dengan nasi parboiled /steam basmathi sebab basmathi ada low GI compared to beras lain. Nak pulak amik yang parboiled or steam.. Lesa guilty skit🀣🀣🀣

Cita2 nak kurus.. Tapi hobi suka makan.. Macam mana nak buat tuπŸ€”πŸ˜…

Ikan keli antara ikan fav aku. Yang kategori murah dan sedap. Satu kg RM8 pada aku masih la kategori mampu beli. Selain kesedapan dia sebagai kategori ikan darat yang sedap.

Tapi tu la bukan semua orang makan ikan keli pun kan. Ada orang tak suka makan ikan darat sebab tak suka rasa ikan darat ni kan. Macam aku.. So far aku makan ja ikan2 darat/sungai ni. Kecuali belut... Tapi kalau belut unagi tu fav aku. And kalau ikan haruan tu kalau aku nampak kepala dia nanti aku menjerit nak reyau.. Demmm sesuai la nama dia Snakehead fishhhh.. Eiiii geli akuuuuu... Kalau dalam pantang aku nnt mintak mak aku buang kepala dia siap2 sebab aku geliiiiii... Nanti aku menjerit tak cukup tanah....

Tapi kalau ikan keli ok no problemos...memang fav aku sangat2.. Buat goreng ranggup ka.. Bakaq ka... Masak lemak ka... Gulai/kari ka.. Berlado ka sambai ka semuaaa aku suka. Tapi the problem is laki aku tak makan ikan2 darat ni. Ehhh suka hati dia la suka ka idak.... Kalau xmakan.. Makan benda lain.. Kita buat menu asing kat dia... 😝😝😝

So tiberrr hari ni teringin gila nak makan kari sembilang tapi ikan sembilang xdak.. Yang ada ikan keli... Ehhh ikan keli pun sedap apa macam ikan sembilang.. In fact bila hampa buat kari... Kadang2 kalau campoq pun gerenti xtau beza mana keli mana sembilang untuk orang2 yang tau makan ja. Hahahahha

So marilah kita buat gulai/kari ikan keli ya. 
Bahan-bahan untuk buat kari kat rumah ni memang sentiasa ada.. So no problemlah kann... Kata orang Kedah-Penang. Kari is like d gemmmmmsss gitohhh...

Maybe untuk orang bukan Utara mari ni kadang2 cakap susah nak buat kari ni.. Bagi aku xlah susah mana sangat. Sebab lani xmacam zaman tok2 kita kena giling rempah semua sendiri kan. Lani rempah kari semua ada kat pasaran... Pilih mana yang sedap kat kita ja... Macam aku.. Aku memang suka gila rempah Kari Adni.... Surrr kariwaleee... 

So jom lah kita tengok2 bahan-bahan yang aku gunakan....


Bahan-bahan :

Ikan keli yang siap dipotong dan dicuci bersih. 
Rempah Kari Ikan Adni
Daun karipole
Bawang merah dipotong
Bawang putih dipotong
Halba campur
Cili padi
Cili besar dipotong 3
Air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam
Meggi cukup rasa

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dan tumis daun karipole dan halba campur sampai naik bau. 
2. Masukkan bawang merah dan bawang putih ke dalam periuk dan biarkan bawang merah dan putih kekuningan dan naik bau. 
3. Then masukkan serbuk kari yanh dah dibancuh dengan air. Kacau2 dan masukkan air asam. 
4. Bila paste kari da mula pekat tambahkan air dan biarkan mendidih. Agak2 rempah dah masak and mesra boleh la masukkan ikan keli, cili besar dan cili api. 

5. Masak la dalam 3-5 minit macam tu dan jangan lupa perasakan dengan garam dan meggi cukup rasa. Dah boleh tutup api bila ikan dah masak. 

Dah siap gulai /  kari ikan keli. Makan dengan sambal belacan..ulam..letak kicap skit... Perghhhhh.... Ni sedaq2 buat 5 ketul.. Tinggal seketul ja. Anak-anak pun suka makan kari ikan keli ni... Sedap depa kata mama buat ikan ni masak kari. 

Papa pun xsempat la nak tengok kari ikan keli ni kan.. Tengok2 dah habis🀣🀣🀣
Nasib dia x makan kan... So menu keli ni buat time dia xdak dekat rumah ja. 

Ada balance ikan keli lagi 4 ekoq... Tak tau nak buat apa... Rasa mcm buat keli salai masak lemak la nanti..sedap uii... 
Nah sapa nak resipi Keli Salai Masak Lemak... 

Selamat mencubaaaa

Macam biasa kalau aku dah malas nak masak... Malas nak kecah2 dapoq.. Masak something Western adalah pilihan yang terbaik. Kali ni nak share satu menu simple.... Mackerel / Tuna Spaghetti. Senang ja nak buat dia. Easy peasy org putih kata. Bahan-bahan pun pakai apa yang ada ja.

Aaa jom lahhhh kita tengok apa barang yang kita guna. 



Bahan-bahan:

Spaghetti 
Minyak untuk menumis
Cendawan
Tomato cherry
Bawang besar dipotong dadu
Bawang putih dicincang
Mackerel /Tuna Ayam Brand (ikut la korang nak pakai ikan apa pun xkesah) 
Garam
Cukup rasa

Cara-cara:


1. Macam biasa rebus dulu spaghetti tu... Jangan lupa titiskan minyak and masukkan garam. Pastu tosss bla bla bla. 
2. Dalam kuali lain.. Panaskan minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih. Masak dan kacau-kacau sampai kekuningan dan naik bau.
3. Then masukkan cendawan dan tomato cherry. Kacau-kacau lagi.
4. Then masukkan setin ikan mackerel /tuna Ayam Brand ke dalam kuali. Kacau-kacau. Isi ikan dia agak besar ya.. So boleh la bagi pecah-pecah skit.
5. Masukkan sedikit air, garam dan cukup rasa and then masukkan spaghetti. Kacau sebati spaghetti dengan bahan-bahan tadi.
6. Rasa kot-kot ada yang kurang dekat spaghetti tu.. Kalau tak cukup garam bol3h la tambah time ni. Kalau da perfect... Dah boleh angkat dah.

It's Doneeee....


Ni bergambar dengan tin tuna Ayam Brand.. Walhal guna yang mackerel.. Ingatkan beli sama spesis ikan.. Rupa2 nya bukan... Kalau da beli tuna.. Boleh ja guna yang tuna.. Ni kalau buat nasi goreng pun sedap gak ni ha... 

Semalam buat ni licin mak dengan anak-anak belasah. Sedap la kan. Kalau tak sedap mesti tak habis. Hahahhahah

Ok la.. Bela ciao. 
Disebabkan mak n kakak aku baru balik Semenanjung hari tu... So depa bawak la balik kt kami lobster la apa la... Macam2 ada... Losbtser sajia dapat 3 ekoq... Ada 2 size sederhana... Ada sekoq tu besaqqqq gilaa... Untuk kali ni aku buat yang size sederhana tu 2 ekoq... Makan pulak dengan spaghetti aglio.. Feeling2 macam mat salleh la... 

Aku ni memang ada peel kalau hari aku malas nak masak.. N malas nak pi makan dekat luaq.. Malas nak order kt food panda sebab takut dapat makanan yang tak kena dengan tekak premium aku ni... Mula la aku nanti skodeng ig Kak Min, 3 benua untuk tengok menu2 Westerngggg Kak Min... Kak Min is a Malaysian live in London.. Married NZ guy... Aku suka tengok menu2 masakan kak min yang simple2 dan senang nak handle... Hampa tau kan masakan Melayu kita ni a bit complicated sometime.. Time2 malas memang aku tak suka la nak masak yang renyah2 n kecah2 dapoq ni... 

So nindia.. Hasil kemalasan aku hari tuuuu... 
I present u... Grilled Lobster Garlic Butter... 


Taraaaaaa...... 

Sedap gilaaaa... Puji diri sendiri😝😝😝

Nak buat pun senang ja... Tak susah mana punnnnn.. Bahan-bahan pun simple ya amat...

Aaaa jom lahhh kita tengok bahan-bahan dan cara nak buat ya.

Bahan-bahan:

Lobster
Butter
Garlic 
Rosemary

Cara-cara :


1. Cuci bersih-bersih lobster dan belah dua di tengah-tengah belakang dia.
2. Cincang garlic banyak-banyak(letak banyak baru sedap)
3. Panaskan kuali(aku guna tefal pant biasa ja) dengan api yang slow.. Then masukkan 3 sudu  makan butter dan masukkan garlic yang dicincang tadi. Daun rosemary jangan lupa masukkan sekali. 
4. Then masukkan lobster ke dalam pan dan grill pada setiap bahagian. Jangan lupa alihkan2 untuk temgok semua bahagian dah masak.
5. Dah masak... Angkat dah buh dalam pinggan... N plating kan ikut kesukaan hampa... Kami xplating mana pun... Nampak lobster atas pinggan ja automatic dah jadi lawa gila. Hahhaha


Tak payah plating beria-ria pun kannnnn. Hahhahahha


Nindiaaaa.. Makan dengan lain2... Bukan nak puji diri sendiri. Tapi sedap gilos ok
😝😝😝

Simple macam tu ja ka buatnya? Garam semua takyah buh ka? No need sebab aku pakai butter biasa tu dah ada garam dah.. So bila butter masak dengan garlic tu campoq dengan flavour lobster tu sendiri dah walaaa gilaaa.  No need nak beria tambah-tambah seasoning lain dah pun. 

Ok la... Chowwww... 

Masa aku duk Melaka dulu.. Setiap kali kalau pi lepak n jalan2 dekat Jonker Walk.. Setiap kali tu aku akan telan ayaq lioq bila lalu dekat orang yang juai Char Koay Kak....
Huwaaaa sedapnya bauuuuu😭😭😭

Tapi tu la... Xkompiden nak makan time tu. Yang aku pernah makan so far dekat Greentown Ipoh Dimsum.. Dekat situ yang kompiden pun. So bila tau dekat Penang ni ada halal Char koay kak dekat2 ja dengan rumah aku.. So apa lagiiiii... Melonjak kegembiraan lah kan...


Nindiaaaa... Sedapppp haaa... 


Next time kena mintak togey lebih2 skit... I liokeee togeyyyy lebihhhh... 



Selain char koay kak.. Kedai ni ada gak juai chee cheong fun dengan fried chee cheong fun.... Next time boleh cuba fried chee cheong fun pulak... Harga pun bagi aku reasonable la kan....

Akak yang jual ni pun Chinese mualaf... So dijamin la halal ya... 

Kedai kat mana? Kedai dia dekat Astaka Taman Tun Sardon ja. Dekat dalam-dalam belakang skit. Sebelum kedai wanta mee hat hujung tu...

Recommended la untuk sapa2 yang teringin nak makan char koay kak ❤️
Makan satu x cukup.. Kena balun dua baru puaih🀣🀣🀣

Oklah.. Memandangkan virus indoor plant ni dah merebak dekat ramai netizens di Malaysia ni.. Kali ni aku nak share skit pasal kedai pokok/nursery dekat Penang ni... Dalam pulau /island la tapinya memandangkan aku dah duk kat pulau keennnnnn...

 
Dream Garden Nursery




















Sanseviera
 






Herbs section







Angkut 2 ni bawak balik.... 
Hahhahhahaha



Suka sansaviera jenis panjang mcm ni.... 
Gerammm ja tengok.. Tapi da angkut bawak balik dari Jitra hari tu.... 😜😜😜



Till we meet againnnnnn.... 
Daaaa

Orang2 Penang yang nak cari indoor plant ka.. Or any other plant ka boleh la ke :

Dream Garden 
12 A_MK, 12, Tingkat Kenari, 
Sungai Ara, 
11900 Bayan Lepas, 
Penang 

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS