Macam biasa kalau aku dah malas nak masak... Malas nak kecah2 dapoq.. Masak something Western adalah pilihan yang terbaik. Kali ni nak share satu menu simple.... Mackerel / Tuna Spaghetti. Senang ja nak buat dia. Easy peasy org putih kata. Bahan-bahan pun pakai apa yang ada ja.

Aaa jom lahhhh kita tengok apa barang yang kita guna. 



Bahan-bahan:

Spaghetti 
Minyak untuk menumis
Cendawan
Tomato cherry
Bawang besar dipotong dadu
Bawang putih dicincang
Mackerel /Tuna Ayam Brand (ikut la korang nak pakai ikan apa pun xkesah) 
Garam
Cukup rasa

Cara-cara:


1. Macam biasa rebus dulu spaghetti tu... Jangan lupa titiskan minyak and masukkan garam. Pastu tosss bla bla bla. 
2. Dalam kuali lain.. Panaskan minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih. Masak dan kacau-kacau sampai kekuningan dan naik bau.
3. Then masukkan cendawan dan tomato cherry. Kacau-kacau lagi.
4. Then masukkan setin ikan mackerel /tuna Ayam Brand ke dalam kuali. Kacau-kacau. Isi ikan dia agak besar ya.. So boleh la bagi pecah-pecah skit.
5. Masukkan sedikit air, garam dan cukup rasa and then masukkan spaghetti. Kacau sebati spaghetti dengan bahan-bahan tadi.
6. Rasa kot-kot ada yang kurang dekat spaghetti tu.. Kalau tak cukup garam bol3h la tambah time ni. Kalau da perfect... Dah boleh angkat dah.

It's Doneeee....


Ni bergambar dengan tin tuna Ayam Brand.. Walhal guna yang mackerel.. Ingatkan beli sama spesis ikan.. Rupa2 nya bukan... Kalau da beli tuna.. Boleh ja guna yang tuna.. Ni kalau buat nasi goreng pun sedap gak ni ha... 

Semalam buat ni licin mak dengan anak-anak belasah. Sedap la kan. Kalau tak sedap mesti tak habis. Hahahhahah

Ok la.. Bela ciao. 
Disebabkan mak n kakak aku baru balik Semenanjung hari tu... So depa bawak la balik kt kami lobster la apa la... Macam2 ada... Losbtser sajia dapat 3 ekoq... Ada 2 size sederhana... Ada sekoq tu besaqqqq gilaa... Untuk kali ni aku buat yang size sederhana tu 2 ekoq... Makan pulak dengan spaghetti aglio.. Feeling2 macam mat salleh la... 

Aku ni memang ada peel kalau hari aku malas nak masak.. N malas nak pi makan dekat luaq.. Malas nak order kt food panda sebab takut dapat makanan yang tak kena dengan tekak premium aku ni... Mula la aku nanti skodeng ig Kak Min, 3 benua untuk tengok menu2 Westerngggg Kak Min... Kak Min is a Malaysian live in London.. Married NZ guy... Aku suka tengok menu2 masakan kak min yang simple2 dan senang nak handle... Hampa tau kan masakan Melayu kita ni a bit complicated sometime.. Time2 malas memang aku tak suka la nak masak yang renyah2 n kecah2 dapoq ni... 

So nindia.. Hasil kemalasan aku hari tuuuu... 
I present u... Grilled Lobster Garlic Butter... 


Taraaaaaa...... 

Sedap gilaaaa... Puji diri sendiri😝😝😝

Nak buat pun senang ja... Tak susah mana punnnnn.. Bahan-bahan pun simple ya amat...

Aaaa jom lahhh kita tengok bahan-bahan dan cara nak buat ya.

Bahan-bahan:

Lobster
Butter
Garlic 
Rosemary

Cara-cara :


1. Cuci bersih-bersih lobster dan belah dua di tengah-tengah belakang dia.
2. Cincang garlic banyak-banyak(letak banyak baru sedap)
3. Panaskan kuali(aku guna tefal pant biasa ja) dengan api yang slow.. Then masukkan 3 sudu  makan butter dan masukkan garlic yang dicincang tadi. Daun rosemary jangan lupa masukkan sekali. 
4. Then masukkan lobster ke dalam pan dan grill pada setiap bahagian. Jangan lupa alihkan2 untuk temgok semua bahagian dah masak.
5. Dah masak... Angkat dah buh dalam pinggan... N plating kan ikut kesukaan hampa... Kami xplating mana pun... Nampak lobster atas pinggan ja automatic dah jadi lawa gila. Hahhaha


Tak payah plating beria-ria pun kannnnn. Hahhahahha


Nindiaaaa.. Makan dengan lain2... Bukan nak puji diri sendiri. Tapi sedap gilos ok
😝😝😝

Simple macam tu ja ka buatnya? Garam semua takyah buh ka? No need sebab aku pakai butter biasa tu dah ada garam dah.. So bila butter masak dengan garlic tu campoq dengan flavour lobster tu sendiri dah walaaa gilaaa.  No need nak beria tambah-tambah seasoning lain dah pun. 

Ok la... Chowwww... 

Masa aku duk Melaka dulu.. Setiap kali kalau pi lepak n jalan2 dekat Jonker Walk.. Setiap kali tu aku akan telan ayaq lioq bila lalu dekat orang yang juai Char Koay Kak....
Huwaaaa sedapnya bauuuuu😭😭😭

Tapi tu la... Xkompiden nak makan time tu. Yang aku pernah makan so far dekat Greentown Ipoh Dimsum.. Dekat situ yang kompiden pun. So bila tau dekat Penang ni ada halal Char koay kak dekat2 ja dengan rumah aku.. So apa lagiiiii... Melonjak kegembiraan lah kan...


Nindiaaaa... Sedapppp haaa... 


Next time kena mintak togey lebih2 skit... I liokeee togeyyyy lebihhhh... 



Selain char koay kak.. Kedai ni ada gak juai chee cheong fun dengan fried chee cheong fun.... Next time boleh cuba fried chee cheong fun pulak... Harga pun bagi aku reasonable la kan....

Akak yang jual ni pun Chinese mualaf... So dijamin la halal ya... 

Kedai kat mana? Kedai dia dekat Astaka Taman Tun Sardon ja. Dekat dalam-dalam belakang skit. Sebelum kedai wanta mee hat hujung tu...

Recommended la untuk sapa2 yang teringin nak makan char koay kak ❤️
Makan satu x cukup.. Kena balun dua baru puaih🀣🀣🀣

Oklah.. Memandangkan virus indoor plant ni dah merebak dekat ramai netizens di Malaysia ni.. Kali ni aku nak share skit pasal kedai pokok/nursery dekat Penang ni... Dalam pulau /island la tapinya memandangkan aku dah duk kat pulau keennnnnn...

 
Dream Garden Nursery




















Sanseviera
 






Herbs section







Angkut 2 ni bawak balik.... 
Hahhahhahaha



Suka sansaviera jenis panjang mcm ni.... 
Gerammm ja tengok.. Tapi da angkut bawak balik dari Jitra hari tu.... 😜😜😜



Till we meet againnnnnn.... 
Daaaa

Orang2 Penang yang nak cari indoor plant ka.. Or any other plant ka boleh la ke :

Dream Garden 
12 A_MK, 12, Tingkat Kenari, 
Sungai Ara, 
11900 Bayan Lepas, 
Penang 

Hai hampa semuaaaaaa..... 
Monday blues ka tu?
Dah breakfast ka belum?
Aku baru tengah pikiaq nak masak apa untuk brrakfast ni... 
Orang lain dah nak pi reja.. Aku baru pikiaq nak masak apa pagi ni.... 
Well... Biasa la bila work at home mom... Memang mcm ni kannnnn... 


Muka togel dont care gitchuuuuu

Dah namanya pi pulau kan.. Takkan nak tempek foundation 5 inch kan? πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… 

Tapi yang paling penting sunblock jangan tinggai ya. Nak2 kita ter exposed dekat UVA n UVB light yang berbahaya dan boleh merosakkan kulit kita. Taknak la kan, kulit kita tua dari usia sebenar kita kan. 

Masa kt Pulau Perhentian hari tu... Aku apply skincare routine aku macam biasa jugak. Lepas cuci muka.. Spray toner.. Lpas tu pkai essence / serum, eye cream, moisturiser and last but not least sunblock that contain SPF 105++ to protect my skin. 

Gambar dekat atas tu lepas snokerling pagi tu. Ni feeling2 amik gambaq laki bini menggeletis tepi pantai berdua. Almaklumlah anak2 tak heran dah kat mama n papa sebab bukak2 pintu terbentang pantai depan mata. 🀣🀣🀣



Paham-paham la kan bila dah snorkeling ni... Time panas-panas tu.. Memang boleh rasa la kulit kalau kita tak jaga dia kan. 

So lepas ja balik dari snorkeling tu lepas mandi balik semua... Bermula lah ferfeeling Spa session dekat dalan bilik... 


Taraaaaa... I always carry my favourite sheet masks whereever i go. Letak pulak dalam peti sejuk tu kan... Panas-panas tempek ni... Perghhhhhhh.... 

Untuk sheet masks ni.. Aku guna jenama IMBZ sheet mask. They have the best ingredients in their sheet masks. What else kalau bukan Hyaluronic Acid.. Ohhh okkkk.. Lupa aku memang obses dengan Hyaluronic Acid ni. Hyaluronic Acid ni penting untuk kulit kita ya. Untuk ensure kulit kita moisture enough. You don't want ur skin become so thirsty. Sebab tu penting for people to use a skincare products that high with Hyaluronic Acid. 

Ada dua jenis IMBZ sheet face mask yang aku suka sangat-sangat:

  • Infinite Hyaluronic Acid Silk Mask
  • AquaGenius Coldmed Mask
Dua-dua face mask dari IMBZ ni sangat-sangat lahhh best ya korang. 

Jom aku share skit pasal each of the products. 

Infinite Hyaluronic Acid Silk Mask

Dalam mask ni ada 8 jenis Hyaluronic Acid, which are:
  1. Hyroxypropyltrimonium hyaluronate
  2. Sodium hyalutonate crosspolymer
  3. Sodium hyaluronate
  4. Potassium hyaluronate
  5. Hydrolyzed hyaluronic acid
  6. Hyalorunic acid
  7. Hyrolyzed sodium hyaluronate
  8. Sodium acetylated hyaluronate

Function fo every HA:

1. Hyaluronic Acid

Increases fundamental moisture inside of skin by promoting generation of Aquaporin3. 

2. Hyrolyzed Hyaluronic Acid

Improves moisturozing level inside skin maintaining moist skin. 

3. Pottasiun Hyaluronate

Drags water from inside of skin to the surface part, supplying moisture constantly. 

4.  Sodium Acetylated Hyaluronate 

Non-sticky, better affinity to the skin surface and moisture retention ability. 

5. Hydoxypropyltrimonium Hyaluronate 

A cationic hyaluronic acid thst keeps water to skin by forming moisture film

6. Sodium Hyaluronate 

Atrracts water around skin preventing water evaporation and forming a moisture film. 

7. Sodium Hyaluronate Crosspolymer

Keeps and store water in skin prevents wtinkles by forming moisturizing curtains. 

8. Hyrolyzed Sodium Hyaluronate 

Able to penerate deep inside of skin due to to its small-sized molecules through hyrolysis of Sodium Hyaluronate



My experience using IMBZ face mask


Suka sebab sheet dia tak terlalu tebal. And senang nak bagi lekat dekat muka... 


My skin feel so supple n super moist after using it. Memang best sangat after pakai mask ni. Sebabnya masa pi bercuti dekat Perhentian hari tu pun even duk mandi laut lama pun.. Kulit tak kering pun. Memang bercuti ke mana-mana pun angkut dia ni la kan... Sebab best... Letak pulak dalam chiller.. Pastu pakai.. Perghhhhh best nyaaaa... 

 



❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

HARGA : RM 168 ( 1 KOTAK 10 KEPING)

Untuk korang yang nak dapatkan mask ni boleh terus ke link di bawah ni ye

Facebook 




Laman web : 

















Assalamualaikum 

Tak lama ja lagi dah nak raya haji. Tiba-tiba jadi sedih bila tengok kes Covid 19 dekat Malaysia ni meningkat balik. Dah lupa ka kita sengsara kena MCO hari tu😩😩😩
Dah lupa ka kita perit jerih terpaksa berkurung di rumah.. Dah lupa ka kita banyak orang yang kehilangan pekerjaan bila kita terpaksa MCO to fight Covid 19 before? 

Sighhhhhh.... 
Sedih time nak raya la macam-macam nak jadi 😞😞😞 kita belum menang guys... 

But dont worry..... 

Walaupun nak Hari Raya Haji tak lama lagi kita stil boleh celebrate lagi kan. Aku nak puji jugak sebab Shangri-la Rasa Sayang Resort & Spa Penang sanggup buat Hari Raya Haji Takeaway untuk kita. Remember we still in MCO technically... PKPP kan... Dengan meningkatnya case day by day lately ni... Langkah yang diambil Shangri-la Rasa Sayang Resort & Spa Penang ni harus dipuji. 

Basically for Hari Raya Haji Takeaway ni ada 3 jenis ya, menu raya dihidangkan dengan nasi briyani dalam buah kelapa  + acar timun  + papadom. Then boleh pilih antara 3 pilihan lauk :

Ayam Masak Merah @ RM 80 nett
Lamb Masala @ RM 98 nett
Beef Rendang @ RM 98 nett
(Sesuai untuk 2 orang )



Hari Raya Haji Takeaway ni bermula dari 27 - 31 Julai 2020. Untuk tempahan hampa boleh whatsapp 0184090460. Dan tempahan harus dibuat dari 10 pagi hinggan 6 petang, 24 ours before ya. And pick up boleh dibuat di  Rasa Sayang Resort Garden Wing lobby. 

 
Cantik kotak nya punnnn.. Gerammmm ja tengok haa.. Exclusive as usual la kalau dekat Shangri-la Rasa Sayang Resort & Spa ni. 


Sedap sangat nasi beriyani dia ni. Kami pilih beriyani lamb.. Isi kambing pun banyak jugak untuk 2 orang makan. Berebut2 jugak lah kami 4 beranak makan. Yalah... 3 orang baru lepas swimming dekat bawah. Naik-naik mandi.. Terus bedal nasi beriyani kambing ni. Licin lah uolss... Kuah masala dia sangat la sedap. Anak-anak kami Adriana n Aishah  tu suka sangat kuah masala depa buat. Memang marvellous betul. 

 

Hampa kalau Raya Haji ni pening2 nak makan apa. Nak masak apa... Apa kata ordee ja dekat Shangri-la Rasa Sayang Resort & Spa Penang ni. Tak gaduh dah nak pening2. Sedap pun sedap ok... 



❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

For more details:


Shangri-La's Rasa Sayang Resort & Spa


Tel :+604-8888888

Address : Jalan Batu Ferringhi, Batu Feringgi, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang

Website : https://www.shangri-la.com/en/penang/rasasayangresort/

Facebook : https://www.facebook.com/rasasayangresort/

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
To all readers, 

Stay safe....kita belum menang.. Jaga diri.. Jaga keluarga kita... 
Together we fight Covid 19
❤️❤️❤️❤️



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS