Oklah.. Memandangkan virus indoor plant ni dah merebak dekat ramai netizens di Malaysia ni.. Kali ni aku nak share skit pasal kedai pokok/nursery dekat Penang ni... Dalam pulau /island la tapinya memandangkan aku dah duk kat pulau keennnnnn...

 
Dream Garden Nursery




















Sanseviera
 






Herbs section







Angkut 2 ni bawak balik.... 
Hahhahhahaha



Suka sansaviera jenis panjang mcm ni.... 
Gerammm ja tengok.. Tapi da angkut bawak balik dari Jitra hari tu.... 😜😜😜



Till we meet againnnnnn.... 
Daaaa

Orang2 Penang yang nak cari indoor plant ka.. Or any other plant ka boleh la ke :

Dream Garden 
12 A_MK, 12, Tingkat Kenari, 
Sungai Ara, 
11900 Bayan Lepas, 
Penang 

Hai hampa semuaaaaaa..... 
Monday blues ka tu?
Dah breakfast ka belum?
Aku baru tengah pikiaq nak masak apa untuk brrakfast ni... 
Orang lain dah nak pi reja.. Aku baru pikiaq nak masak apa pagi ni.... 
Well... Biasa la bila work at home mom... Memang mcm ni kannnnn... 


Muka togel dont care gitchuuuuu

Dah namanya pi pulau kan.. Takkan nak tempek foundation 5 inch kan? πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… 

Tapi yang paling penting sunblock jangan tinggai ya. Nak2 kita ter exposed dekat UVA n UVB light yang berbahaya dan boleh merosakkan kulit kita. Taknak la kan, kulit kita tua dari usia sebenar kita kan. 

Masa kt Pulau Perhentian hari tu... Aku apply skincare routine aku macam biasa jugak. Lepas cuci muka.. Spray toner.. Lpas tu pkai essence / serum, eye cream, moisturiser and last but not least sunblock that contain SPF 105++ to protect my skin. 

Gambar dekat atas tu lepas snokerling pagi tu. Ni feeling2 amik gambaq laki bini menggeletis tepi pantai berdua. Almaklumlah anak2 tak heran dah kat mama n papa sebab bukak2 pintu terbentang pantai depan mata. 🀣🀣🀣



Paham-paham la kan bila dah snorkeling ni... Time panas-panas tu.. Memang boleh rasa la kulit kalau kita tak jaga dia kan. 

So lepas ja balik dari snorkeling tu lepas mandi balik semua... Bermula lah ferfeeling Spa session dekat dalan bilik... 


Taraaaaa... I always carry my favourite sheet masks whereever i go. Letak pulak dalam peti sejuk tu kan... Panas-panas tempek ni... Perghhhhhhh.... 

Untuk sheet masks ni.. Aku guna jenama IMBZ sheet mask. They have the best ingredients in their sheet masks. What else kalau bukan Hyaluronic Acid.. Ohhh okkkk.. Lupa aku memang obses dengan Hyaluronic Acid ni. Hyaluronic Acid ni penting untuk kulit kita ya. Untuk ensure kulit kita moisture enough. You don't want ur skin become so thirsty. Sebab tu penting for people to use a skincare products that high with Hyaluronic Acid. 

Ada dua jenis IMBZ sheet face mask yang aku suka sangat-sangat:

  • Infinite Hyaluronic Acid Silk Mask
  • AquaGenius Coldmed Mask
Dua-dua face mask dari IMBZ ni sangat-sangat lahhh best ya korang. 

Jom aku share skit pasal each of the products. 

Infinite Hyaluronic Acid Silk Mask

Dalam mask ni ada 8 jenis Hyaluronic Acid, which are:
  1. Hyroxypropyltrimonium hyaluronate
  2. Sodium hyalutonate crosspolymer
  3. Sodium hyaluronate
  4. Potassium hyaluronate
  5. Hydrolyzed hyaluronic acid
  6. Hyalorunic acid
  7. Hyrolyzed sodium hyaluronate
  8. Sodium acetylated hyaluronate

Function fo every HA:

1. Hyaluronic Acid

Increases fundamental moisture inside of skin by promoting generation of Aquaporin3. 

2. Hyrolyzed Hyaluronic Acid

Improves moisturozing level inside skin maintaining moist skin. 

3. Pottasiun Hyaluronate

Drags water from inside of skin to the surface part, supplying moisture constantly. 

4.  Sodium Acetylated Hyaluronate 

Non-sticky, better affinity to the skin surface and moisture retention ability. 

5. Hydoxypropyltrimonium Hyaluronate 

A cationic hyaluronic acid thst keeps water to skin by forming moisture film

6. Sodium Hyaluronate 

Atrracts water around skin preventing water evaporation and forming a moisture film. 

7. Sodium Hyaluronate Crosspolymer

Keeps and store water in skin prevents wtinkles by forming moisturizing curtains. 

8. Hyrolyzed Sodium Hyaluronate 

Able to penerate deep inside of skin due to to its small-sized molecules through hyrolysis of Sodium Hyaluronate



My experience using IMBZ face mask


Suka sebab sheet dia tak terlalu tebal. And senang nak bagi lekat dekat muka... 


My skin feel so supple n super moist after using it. Memang best sangat after pakai mask ni. Sebabnya masa pi bercuti dekat Perhentian hari tu pun even duk mandi laut lama pun.. Kulit tak kering pun. Memang bercuti ke mana-mana pun angkut dia ni la kan... Sebab best... Letak pulak dalam chiller.. Pastu pakai.. Perghhhhh best nyaaaa... 

 



❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

HARGA : RM 168 ( 1 KOTAK 10 KEPING)

Untuk korang yang nak dapatkan mask ni boleh terus ke link di bawah ni ye

Facebook 




Laman web : 

















Assalamualaikum 

Tak lama ja lagi dah nak raya haji. Tiba-tiba jadi sedih bila tengok kes Covid 19 dekat Malaysia ni meningkat balik. Dah lupa ka kita sengsara kena MCO hari tu😩😩😩
Dah lupa ka kita perit jerih terpaksa berkurung di rumah.. Dah lupa ka kita banyak orang yang kehilangan pekerjaan bila kita terpaksa MCO to fight Covid 19 before? 

Sighhhhhh.... 
Sedih time nak raya la macam-macam nak jadi 😞😞😞 kita belum menang guys... 

But dont worry..... 

Walaupun nak Hari Raya Haji tak lama lagi kita stil boleh celebrate lagi kan. Aku nak puji jugak sebab Shangri-la Rasa Sayang Resort & Spa Penang sanggup buat Hari Raya Haji Takeaway untuk kita. Remember we still in MCO technically... PKPP kan... Dengan meningkatnya case day by day lately ni... Langkah yang diambil Shangri-la Rasa Sayang Resort & Spa Penang ni harus dipuji. 

Basically for Hari Raya Haji Takeaway ni ada 3 jenis ya, menu raya dihidangkan dengan nasi briyani dalam buah kelapa  + acar timun  + papadom. Then boleh pilih antara 3 pilihan lauk :

Ayam Masak Merah @ RM 80 nett
Lamb Masala @ RM 98 nett
Beef Rendang @ RM 98 nett
(Sesuai untuk 2 orang )



Hari Raya Haji Takeaway ni bermula dari 27 - 31 Julai 2020. Untuk tempahan hampa boleh whatsapp 0184090460. Dan tempahan harus dibuat dari 10 pagi hinggan 6 petang, 24 ours before ya. And pick up boleh dibuat di  Rasa Sayang Resort Garden Wing lobby. 

 
Cantik kotak nya punnnn.. Gerammmm ja tengok haa.. Exclusive as usual la kalau dekat Shangri-la Rasa Sayang Resort & Spa ni. 


Sedap sangat nasi beriyani dia ni. Kami pilih beriyani lamb.. Isi kambing pun banyak jugak untuk 2 orang makan. Berebut2 jugak lah kami 4 beranak makan. Yalah... 3 orang baru lepas swimming dekat bawah. Naik-naik mandi.. Terus bedal nasi beriyani kambing ni. Licin lah uolss... Kuah masala dia sangat la sedap. Anak-anak kami Adriana n Aishah  tu suka sangat kuah masala depa buat. Memang marvellous betul. 

 

Hampa kalau Raya Haji ni pening2 nak makan apa. Nak masak apa... Apa kata ordee ja dekat Shangri-la Rasa Sayang Resort & Spa Penang ni. Tak gaduh dah nak pening2. Sedap pun sedap ok... 



❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

For more details:


Shangri-La's Rasa Sayang Resort & Spa


Tel :+604-8888888

Address : Jalan Batu Ferringhi, Batu Feringgi, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang

Website : https://www.shangri-la.com/en/penang/rasasayangresort/

Facebook : https://www.facebook.com/rasasayangresort/

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
To all readers, 

Stay safe....kita belum menang.. Jaga diri.. Jaga keluarga kita... 
Together we fight Covid 19
❤️❤️❤️❤️



Adudu.... 
Stress pikiaq - pikiaw balik mengenangkan ke mana perginya 4 helai seluaq Levi's aku. Dah la 3 tu baru and tak pakai lagi😒😒😒

Ni kes masa pindah tu tak tau dah kat mana letak dia. Yang pasti letak dalam plastik yg vacuum tu. Tapi ntah ke mana. 

2 yang baru tu satu beli kat Perth.. 1 lagi beli hujung tahun lepas kt Sandakan hari tu. Pepaham la size macam aku ni limited nak dapat pun certain design ja yang ada.

Biasa aku amik straight or boot cut ja la kalau Levi's ni. Cutting lain tak sesuai dengan aku. Yang beli dekat Perth tu ada satu offer dari $59 jadi $24.50 sebab less 50%..yang satu lagi $59.. Bayangkan darab 3 baru berapa jaaaaaa. Kat Malaysia harga boleh pitammm. Dapat ja size terus grab tak cakap banyak. Esok pi Busselton pakai jeans baru. Hahahha.

Banyak-banyak jeans aku pakai... Levi's ni sedap la... Xdak la bila dah lama2 pakai meleweh ka macam sesetengah brand tu kan... Dia makin sedappp ja.

Ni pun sedih gila wei.. Yang duk lenjan 2 helai ni macam dah old school gila dah. Tu tak leh jadi kena beli gak satu untuk ganti2 n gilir2. 


Pantas grabbbbbbb and balikkkk. Nasib la kan bila rumah dekat ja dengan mall. 


Yasss gemuk... Sebab tu payah nam cari size. Ni pun bersyukur ada size. Harap2 la jumpa balik Levi's aku yang M.I.A tu 😞😞😞

Ahhhh mulaaaaaaa laaa stress pikiaq tang mana last nampak seluaq tu. Kalau nak kata terbuang tak logic. Sebab aku check one by one kot before buang apa2 kan. Memang kompem terletak dekat mana-mana ni kan... 

Haihhh 
Sighhhhhh
~~~



Makeover Laundry Area

in , by Alia Farhan, 11:01 PM
Assalamualaikum 

Sambil2 tengah keringkan mat yang besar gedabak dekat self service laundry ni boleh la kita update blog kan...

Actually dekat rumah aku ni.. Ada ruang kecik untuk laundry... Dan disebabkan aku tak guna balcony aku as tempat sidai baju... Maka dengan itu... Aku harus ada ruang laundry yang smart gitu. Smart tu sebab aku guna dryer and tak payah nak sidai2 sangat dah.

Sebelum ni dekat rumah lama ruang balcony aku lagi  besar dari rumah sekarang ni. Tanam pokok pun... Boleh lagi nak sidai2 baju.. Rumah skrg ni balcony halus ja... Nak letak penyidai pun hmmmmm.

Sebab tu semua dry dengan dryer ja. Biar lah balcony aku tu penuh dengan pokok2 ja... Dari last time lagi aku ada cerita aku guna 2 in 1 washer/dryer LG.  Yang loading dia 8/4kg..means..8kg wash loading.. And 4 kg drying loading...which is quite small drying load for our family la kan. 

Dah la jenis 2 in 1 washer dryer ni concept dryer dia condenser.. Condenser ni amik masa skit drying dia.. Xsama mcm guna venting dryer. Aku ada cerita dekat sini

So masa awal bulan 3 tu aku decide dengan husband aku untuk beli venting dryer utk add on lagi n stack dekat atas washer dryer kami tu... Kami beli dekat Lazada ja.. Sebab lebih murah berbanding beli dekat kedai. 

And kami pilih yang ada free stacking kit. Yes stacking kit penting ya.. Xboleh simply buh atas dia without buh stacking kit ya. Takut lama2 nanti slip on or dryer korg lama2 rosak sebab vibration dr washer. 

Kawasan laundry dekat rumah aku ni pun kecik ja. Dekat sini la letak cleaning things. Vacuum, steam mop, penyapu.. Etc... Memang cramp la cerita dia. Tak tau nak minimize mcm mana lagi dah. Takkan nak letak mop dalam bilik ya dak? πŸ˜…


Asal keadaan laundry area rumah aku mcm ni la.. Tapi ni rumah jiran yang tak diduduki lagi. Basically bila x renovate lagi macam ni la dia. 

Macam rumah aku.. Dekat area ni laki aku dah letak sliding window semua... So dia jadi ruang tertutup and ada privacy la kan... 


Yassss.. Crowded kan... Nak buat macam mana... Dah rumah memang kecik... Xkan nak letak semua cleaning tools ni dalam bilik pulak kan.. Lagi buruk rupa dia. 

Yang dekat depan pintu tu aku letak rack hyllis ikea yang kecik tu dekat depan pintu. Dekat situ la letak bawang2.. Dekat situ letak baju2 busuk dalam bakul sebelum basuh baju... 

Dekat rack lerberg kuning tepi pintu pulak letak barang2 cleaning.. Lundry detergents.. Multi purpose cleaning solution.. Etc.. Memang fully occupied bak kata org tua2. Biasa la rumah burung kan... 

Bila dah biasa pakai dryer ni.. Memang rasa sedap ber dryer  ja lah.. Baju pun wangi.. Takdak la bau kepam ka apa.. The best thing about using dryer baju crispy n smells sooooo gewdddd... 


Paling best bila baju kluar2 dari dryer ni panas2... Pastuuuuuuu wangiiiii n bau fresh sangat.... 

Part ni dah best... Part melipat and nak susun masuk ke dalam almari masing2 tu stil bercinta. Tambah baju anak2 yang kecik tu. Baru anak dua pun baju dah banyak kena basuh.. Hahhahahah. 

Oh lupa nak habaq.. Guna dryer venting type ni cepat kering ya... Tapi dia consume letrik lebih la dari yang condenser type tu... 

So sapa yang ada ruang terhad ka.. Boleh la consider utk beli dryer ni.. Aku beli Toshiba 7kg...memang berbaloi la... 

Ok la.. Chowww... 



Sebut Penang ja da sinonim la dengan kari kan... Actually dekat belah utara ni kami memang geng2 kari... Atau orang utara panggil gulai. Kalau dekat utara ni gulai dia kari la. And tak silap aku setiap negeri gulai dia lain2 kan... 

Tapi kalau dekat utara ni pun ada dua jenis gulai.. Gulai with santan n gulai without santan... Biasanya yang without santan tu kari mamak la kan. Macam aku mrmang prefer makan kari mamak ni... And aku pun jenis suka masak kari mamak. 

Ok enuf with all those introduction.. Disebabkan blog ni pun dah bersawang... So mari lah kita update kat mana port kari sembilang BEST IN D WORLD! 

TARAAAAA.... 

DEKAT SINI YAAA 

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

⤵️⤵️⤵️⤵️⤵️⤵️



Terletak di Kuala Juru ya. 


Kedai ni dekat dalam ceruk-ceruk kampung ya. Memang kalau orang tak tau akan tak tau la ada kedai yang sedap dekat ceruk kampung macam ni. 

Aku paling suka kari semilang dia... Goreng kapis dia.. Ayam kicap dia. Tapi kali ni aku tak order la banyak2 sebab aku 3 beranak ja yang makan kan. So kita order pun yang menu penting la kan. 



Tara kari sembilang. Aku request kat Kak Laila nak bahagian ekoq dengan isi kat badan tu. 



Ayam goreng tu sebab Adriana nak. Sedap ayam goreng nya pun. 



Pakej nasi kari dia mai dengan hat ni sekali... haroiiii...kena plak tuang toyu manis skit.. Perghhhh nalerkeee... 


Untuk makanan dekat sini memang tekak aku approved la.. Kamon la tekak aku ni dia punya cerewets ni kalah Gordon Ramsay tauuuu. Kalau setakat biasa2 bukan level tekak aku approved memang aku tak rekemen la kan. 

Dekat sini... Goreng2 dia pun sedap.. Contoh macam nasi goreng ayam dia sedap.. Nasi goreng daging dia sedap.. Kueytiaw goreng pun sedap.. Bihun.. Mee goreng pun sedap. Sennag cita banyakkk la yang sedap nya haa. 

Sekali lagiiiii.... 

Aku nak tayang.. MUST EAT DEKAT SINI tak lain tak bukannnnn.... 


Aduiiii terlioq pulak tengok malam2 macam ni... Aduuuuuuuuuiiiiii

Hampa yang nak tau location kat mana.. Hampa kol la number kat dalam gmbaq kt atas tu.. Tanya minta pedoman kedai tang mana... Aku malas nak explain panjiang lebiaqqq... Cuma nak habaq hari AHAD depa KATUP.... 

Oh ya lupa nak habaq..lauk2 ni dimasak dengan penuh kasih sayang... Hampa request baru Kak Laila masak ok.. Cuma hari Jumaat ja depa sedia masak lauk2 ready made sebab hari tu biasanya ada geng2 kilang pi semayang jumaat berdekatan dengan kedai dia.. So untuk mengelakkan jemm dia bahagian order.. Kak lela telah biat lauk ready made.. But don't wory stil sedap jugakkk haaa... 

Ok la tu ja nak cerita... Sapa tekak premium macam aku boleh la pi try makan tang sini...

Babai







© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS